Загадочные пророчества Сталкера и Мотылька

Валентин В. БУГРИМ

ЗАГАДКОВІ ПРОВІСНИЦТВА СТАЛКЕРА й МЕТЕЛИКА
Цикл документально-публіцистичних матеріалів «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу». Публікація сьома

Однак чи не найдивніше / найзагадковіше віщування про ЧАЕС – це фільм режисера Андрія Тарковського (1932-1986 рр.ж.) «Сталкер» (1979 р.), знятий за
 
А.А.ТАРКОВСЬКИЙ. Фотопортрет

сценарієм братів Аркадія (1925-1991 рр.ж.) і Бориса (1933-2012 рр.ж.) Стругацьких за мотивами книги «Пікнік на узбіччі» (1972 р.).
 
Аркадій і Борис Стругацькі на балконі московської квартири А. Стругацького, 1980-ті. Фотоджерело: https://uk.wikipedia.org/wiki (...)
Мені довелося дивитися фільм одразу по виходу його в кінотеатри і мушу зізнатися, що його сприймати тоді було складно і місцями незрозуміло. У «Сталкері» не роз’яснюється ні що таке Зона, ані чим/ким вона викликана. У фільмі називаються декілька причин виникнення Зони – чи її залишили після себе іннопланетяни, чи вона була породжена впалим метеоритом, хоча  вона, як стверджує Письменник (Анатолій Солоніцин), була викликана аварією.

Кадр із фільму: Сталкер (Олександр Кайдановський), Письменник (Анатолій Солоніцин), Професор (Микола Гринько) в Зоні

Сам А. Тарковський зазначав, що у «Сталкері» його менше за все захоплює фантастика і, власне, фантастичною у фільмі можна назвати лиши висхідну ситуацію. Одна із причин виникнення «Зони» за сценарієм – аварія у четвертому Бункері. І це за шість років до реального вибуху на четвертому блоці ядерного реактора ЧАЕС та виникнення після цього 30-кілометрової Зони Відчуження. (Я з острахом дивився фільм у ті роки до аварії і ще з більшим подивом переглядав його знову після катастрофи). (Чорнобиль виявився не єдиним передбаченням у фільмі. Андрій Тарковський сам організовував дуже складні панорами засмітчених ландшафтів «Зони», де бродив Сталкер. (Сталкерами називають людей, які займаються пошуком та виносом із Зон, що залишилася після відвідування Землі чужопланетянами, артефактів; людина, яка відвідує та досліджує покинуті і занедбані місця/місцевості, словом, зони). До речі, за  Стругацькими – це мародер, який продає загадки Зони мандрівним туристам; за Тарковським – це провідник, чий хрест – водити сюди заблукані душі з метою їх можливого зцілення. В однім із таких кадрів крізь воду можна побачити відірваний листик календаря із датою: «28 декабря». Цей день став останнім у житті талановитого режисера-віщуна, померлого саме 29 грудня 1986 року. І на його надгробному пам’ятникові на Руському кладовищі Сент-Женевьєв-де-Буа на околиці Парижа відомим скульптором Ернестом Неізвєстним (1925 р.н.) зроблено надпис: Людині, яка побачила ангела.

Існує ще одна легенда про Чернобиль, пов’язана з кінематографом. Зі слів деяких працівників електростанції, за декілька днів до аварії вони бачили велику, темну, безголову людину з гігантськими крилами та вогненно-червоними очима. Декотрим снилися жахливі кошмари, інші отримували телефонні дзвінки з погрозами. Зверх полум’я пожежі, полахкотівшого після вибуху 4 блока ЧАЕС, вони спостерігали істоту, схожу  на «людину-метелика».
 
Людина-метелик
  The Mothman Prophecies


Зверх полум’я пожежі, полахкотівшого після вибуху 4-го блока ЧАЕС, вони спостерігали істоту, схожу  на «людину-метелика». Подібне щось було в основі американського містичного трилера з елементами детективу Марка Пеллингтона (1962 р.н.) «Пророцтва людини-метелика» (інша назва «Людина-метелик»).  (Прем’єра фільму відбулася 25 січня 2002 р.). (Хоча фільм оснований на міській легенді, що появилася в 1960-х рр. у  США). В головних ролях – Ричард Гір, Девід Ейденберг, Боб Трейсі, Дебра Мессинг... Якщо вірити фільму, «людина-метелик» попереджає людство про майбутні катастрофи... 
 
Кіно про Чорнобиль:


Рецензии