Узбек виждони Нурулло Рауфхон

 Узбек виждони Нуруллох Рауфхон
Бундан бир неча муддат илгари ёшлигимиздан севимли артистим Адриано Челентано биографиясига боглик бир маълумотни укиб колувдим. Унда айтилишча, 1967-1968 –йилларда Адриано Челентано телевиденияда бераётган интервьюларининг бирида «Бош вазир мафиози-ку», деб юборади. Бош вазирга тегишли одамлар уни судга беришади, аммо жамоатчилик «хар ким уз фикрини эркин ифода этишга хакли»-дея унинг тарафини олиб, судда уни оклашга эришадилар ёки сал бошкачарокдир, мухими бу эмас. Мухими у Италия бошкарув тизими бошлигини зулм килмасликка чакиради. Чунки, А.Челентанонинг мана шу гапи оркали италия виждони уйгонганди. Хамма, мамлакатда бундай одамлар бор. Буям Аллохнинг конуни. Расули Акрамдан келтирилган хадисда айтилишича, Пайгамбаримиз с.а.в. Умар ибн Хаттобни назарда тутиб айтган эканлар: «Аллох Умарнинг тили оркали хакикатни айттиради».
2014 йил 24 январдаги проза ру сайтидаги маколамни келтириб утсам:
Бирон бир таъма учун, бирон-бир мансабдорга, бойга яхши куриниш учун ёзилган асар муаллифига нисбатан, Куръондаги Мусо алайхиссаломга айтилган оят кулланилиши, тугри менимча.
 Яъни, ТОХА сурасидаги оятнинг мазмуни "Эй Мусо, Фиръавнга бориб айт, у хаддидан ошди, нафс хохишига эргашма, эргашсанг халок буласан".
 Челентано бир вактлар "Бош вазир мафиози-ку"-дея телевидениедан гапирган, Бош вазир уни судга берганида жамоатчилик Челентанони тарафини олган экан.
 Биздаям канчадан-канча илмли кишилар утди-я, лекин улардан камдан ками узбек виждони дейилишга хакли.
 Аммо, баъзилари узбек виждони булишга даъвогар эди-ю, нафс хохишига эргашгач "узбек жигилдони" буп колишди, баъзилари хаётни эрта тарк этишди...
 Хуллас, виждон нафсдан булак...
       Ин ша Аллох кейинчалик алохида тухталиш шарти билан шу нарсани кайд этаманки Нуруллох Рауфхон узининг “Бу кунлар” номли асари билан узбек виждонига айланибди. Худдики, “Утган кунлар”даги узбек зиёлиси Отабек, мозий узра харакат килиб «Бу кунлар»да пайдо булибди.
       Тугри, мен унинг кескин гапларининг баъзиларини Узметроном ёки Тузелда яшовчи Б.Мусаевнинг маколаларидаги фикрларидаям учратганман. Аммо, узбек тили, туркий халклар иттифоклиги, дин хакидаги ва бошка фикрларини хеч каерда укимагандим.
    Нуруллох аканинг гаплари купчиликка ёкмайди. Аммо, модомики Европа демократиясини танладикми, эркин фикрга имкон бериш керак.
    Кискаси, Аллохим юртимизда хакикатни гапирувчиларни купайтир, уларга душманлик килаётганларни Сенга топширдим, узинг хакикатпарварларни хифзу химоянгга ол!


Рецензии