Викладач вчений

             Наші жінки: аспіранти, співробітники і викладачі зооветеринарної академії зробили дуже вагомий крок у своєму житті, знайшли в собі сили і можливості й успішно захистили кандидатські дисертації. Такі науки, як економіка сільського господарства, акушерство і гінекологія тварин, біохімія, епізоотологія збагатилися на нові знання завдяки нашим жінкам-науковцям. Вони всі такі різні, але їх об'єднує одне - прагнення до перемоги. І вони перемогли! Передусім перемогли себе. Роки важкої наукової праці за рахунок власного часу, сім'ї і всього того, що має звичайна людина, а тим більше жінка, дали свої прекрасні плоди.
       Приємно привітати науковців з успішним захистом дисертаційних робіт та з Жіночим святом - 8 Березня і побажати їм подальших успіхів на науковій і викладацькій ниві!
       Дещо більше маю сказати про свою колегу по роботі доцента кафедри епізоотології та ветеринарного менеджменту Р.В.Северин. Епізоотологія – це наука і галузь практичної ветеринарії, яка вивчає інфекційні хвороби тварин. А люди, котрі цим займаються, наражають себе на небезпеку в плані випадкового зараження цими хворобами, бо вони бувають небезпечні не тільки для тварин.
Свій особливий і не завжди легкий шлях ветеринарного лікаря- епізоотолога і бактеріолога РАЇСА Василівна обрала ще в юності, коли пішла вчитися до Писарівщанського зооветеринарного технікуму. Як відмінниця навчання, вона була прийнята на 1 курс ветеринарного факультету Української сільськогосподарської академії (м.Київ). За державним розподілом у 1981 році приїхала працювати в Решетилівський район Полтавської області на посаду, директора районної ветеринарної лабораторії. За 24 роки вивчила всі премудрощі цієї важкої справи. В 2005 році сім'я переїхала до Харкова.
       В той час під керівництвом ректора, професора В.О.Головка на кафедрі епізоотології Харківської державної зооветеринарної академії почалися роботи по реконструюванню приміщень кафедри під сучасну науково-практичну лабораторію молекулярно-генетичних методів дослідження при інфекційних захворюваннях тварин. Найсучасніші методи, найкращі реактиви, найточніші прилади, хімічний і бактеріологічний посуд. Все найкраще і найсучасніше. Для спеціалістів у цій галузі зрозуміло, що то є за прилад ПЦР (ПЛР), який може з високим ступенем достовірності визначити захворювання із застосуванням методу полімеразної ланцюгової реакції.
      Раїсу Василівну Северин запросили очолити саме таку лабораторію. Інших кандидатур, хто в цьому знається, просто не було. На її жіночі плечі лягли обов'язки по добудові і подальшій експлуатації найсучаснішої ветеринарної лабораторії, не побоюся сказати, в нашій країні - від водогінного крану до комп'ютера. Все треба було діставати. Ректорат та особисто ректор академік В.О.Головко, звичайно, надавали основну допомогу.
      Настала пора провести практичне випробування можливостей лабораторії. І знову Раїса Василівна показує неперевершені організаторські можливості. Починає виконувати дослідження із застосуванням молекулярно-генетичних методів по темі майбутньої дисертаційної роботи, але вже в новій якості. Вона  старший викладач, потім провідний доцент, на кафедрі, людина, яку поважають всі.
       Студентам подобається цей предмет - «Лабораторна справа». Раїса Василівна дуже уважна і привітна до кожного, хто б до неї не звернувся за допомогою. В її кабінеті завжди багато аспірантів, студентів-дипломників. Вона для них, мов рідна ненька. В лабораторії завжди «космічна» чистота і порядок. Їй присвоєно ім'я нашого відомого випускника, колишнього керівника департаменту ветеринарної медицини України Петра Івановича Вербицького.
       Раїса Василівна ніколи не марнує час. Вона завжди зайнята невідкладними справами: то на заняття треба все приготувати, то в господарство вийти на досліди, то на конференцію підготувати наукову доповідь, то наукову статтю написати, то до столиці з'їздити повчитися у колег. Час плинув недарма. І ось Раїса Василівна успішно захистила кандидатську дисертацію (майже на свій ювілей). Більше того, вона знайшла новий різновид інфекційного захворювання, який має місце в господарствах Харківської області.
       Раїса Северин має хист до складання віршів. Вони схожі на неї - ліричні, життєстверджуючі і добрі.


Рецензии