Три рубля для сестрички Вiрочки...
Коли ховали мою маму, і всі стояли біля труни задумливо і тихо, моя тітка, молодша сестра моєї матері, вона молодше її на десяток років, розповіла мені маленький шматочок з її, тобто з маминої молодості. Я сумно слухав її в підлогу вуха, але запам'ятав усе так добре, що можу відтворити цей недовгий розповідь дослівно. Але дослівно не буду, тому що це і не потрібно. Чому саме цей дріб'язковий факт їй пригадався, мені до цих пір не дуже зрозуміло. Скільки було в їх житті спільних подій – весіль, хрестин, похорону, народжень і подорожей, веселих і сумних, радісних і трагічних, скільки пережито разом, а от ні, чомусь саме цей крихітний епізод висвітився в її пам'яті в той момент, як яскравий останній вуглик в вже безнадійно погаслому багатті.
Моїй тітці чомусь згадалося раннє дитинство, коли їй було всього шість років. І їй купили першу магазинну сукню. До цього, все що потрібно було, бабуся їй шила і перешивала з старих речей сама, на древній-предревней швейній машинці, привезених ще з далекої України. А тут дідусь посадив її на віз, запряжений ледачим і величезним битюком і відвіз в сільський магазин, там продавщиця наша дуже далека родичка, посміхаючись одягла на неї гарну сукню, яка до цього вже давно пригледіла їй бабуся, і не було в світі в ту мить людину щасливішою моєї тітки. Здачу, з півтора останніх дідусевих рублів, шість копієчок по одній монеті, дідусь поклав їй у кишеню сукні. Як доважок до самого щасливого дня у її житті. Судячи з усього, це був рік п'ятдесят другий. Коли колгоспникам тільки-тільки стали давати частину зарплати грошима, а не паличками порожніх трудоднів. Але може бути, я і помиляюся небагато. Це не дуже й важливо.
Моя мама, красива шістнадцятирічна дівчина, до того часу вже працювала дояркою на фермі. І вручну доїла корів і тягала з такими ж крихкими подругами сорокалитровые фляги на льодовик. Так, так, так! У шістнадцять років вона вийшла на роботу. А її старший брат, мій дядько, так той і зовсім п'ятнадцятирічним хлопчиком працював трактористом у жіночої тракторної бригади. В кінці і після війни. Один пацан, на десять жінок-трактористок. Як вони його цінували і берегли! Він був дуже сором'язливим, але вони все одно примудрялися підгодовувати його дерунами і поїти молоком, хоч і самі жили впроголодь. І якщо один для одного вони були Клавками і Нюрками, то вони його називали - Микола Федотович. Була, звичайно, в цьому званні і частка іронії, але була і жорстока туга за не прийшов з воїни женихам. Адже це він один заводив їм трактора з ранку, тому що навіть для сільських жінок, ремонт та запуск трактора в тридцятиградусний мороз був завданням абсолютно нереальної. А він міг. Повзаючи по льоду між коліс і відігріваючи солярными смолоскипами масляні піддони. І заводив і орав і сіяв нарівні з ними. І моя мама теж пішла працювати з шістнадцяти років, разом з усіма своїми однолітками. В той день вона вперше отримала зарплату.
І ось в обід вона теж прибігла з роботи в магазин, подивитися, як сестрички Вірочці купують обновку. Ніколи в дитинстві у мами не було таких гарних речей. Вона сумувала і раділа одночасно. Платтячко було дійсно гарним – блакитне з великими червоними квітами. І їй так кортіло похвалитися перед своїми подружками, адже жодна з них не було такого красивого сукні! Бідно жили в селі в ту пору. Їли і то не завжди досхочу. А тут така неземна краса!
На вулиці світило спекотне літнє сонце. Величезні білі кури до цього блукали по вулиці, сховалися в тінистих лопухах переживаючи парку теплінь. Невгамовні бджоли і джмелі, дзижчали і по-господарськи крали по палисадникам пилок з розігрітих яскравих кольорів. Високі мальви, білі гладіолуси і величезні червоні жоржини суперничали з полуденним сонцем. І тільки високі густі черемхи дбайливо вкривали своїми темними листям їх ніжні пелюстки. Літо було гарячим і милосердним.
Вони сіли на воза, дід, моя маленька тітка і моя мама. І лінивий товстий битюк, так само не поспішаючи повіз їх назад. Вже перед самим будинком, вона побачила своїх маленьких скальці подружок чекали її з обновкою на лавочці біля двору і в нетерпінні зістрибнула з ледь зупинилася вози. Але віз була високою і вона спіткнулася і впала. Копієчки викотилися з кишеньки і укатились в траву, росшую в канаві біля самої дороги. І як вона їх не шукала, змогла знайти тільки дві монетки з шести.
Тоді вона гірко-гірко заплакала. Вона плакала так нескінченно сумно і безнадійно сумно, що дідусь просто розгубився і не знав, як її заспокоїти. Він стояв розгублений, чухав свою бороду і гладив дівчинку по голові. Виявляється, мій відважний дідусь фронтовик, ставав абсолютно безпорадним при вигляді жіночих сліз. Навіть якщо ця жінка, була його власною шестирічною донькою.
І тільки моя мама, підняла її на руки, витерла їй сльози і витягнувши з-за пазухи свою першу зарплату – вісімнадцять рублів, простягнула їй трехрублеву купюру і попросила, - візьми Вірочка, візьми і не плач, - і міцно-міцно притиснула до своїх грудей.
Не знаю я, чому біля труни моєї матері тітка згадала саме цю історію. Не знаю я, чому ця історія згадалася саме зараз мені? Я ж кажу, пам'ять іноді химерно розставляє пріоритети. І часом маленьке мить життя, коштує набагато дорожче декількох прожитих років.
Свидетельство о публикации №216070700779