Остерська громадаАдминистративна история укр язык

        Місто Остер славне своєю історією та культурними надбаннями,розміщується над зачарованою Десною на Поліссі неподалік Киева,Чернігова,Ніжина,Козельця,Броварів.Це розташування і визначило його історичне минуле. В кіці Х-го століття , за переказами та припущеннями науковців Володимир Великий послапв служивих людей щоб заснувати тут форпост чи дружинний стан.

1098 рік є роком заснування "Городця на Встрі",Остерського городця,"Юрієвого града".Цю подію повяують з князем Володимиром Мономахом.Іпатіївський літопис говорить :"Заложи Володимир Мономах град на Встрі"(городець)

ХІ-ХІІІ ст. Остерським городцем вотчинним князівством воодіють нащадки та родичі Володимира Мономаха та його син засновник Москви Юрій Довгорукий.Династії Ярославичів,Давидовичів,Ольговичів володіли удільним князівством.

ХІІІ-1239 року монгольський хан Менгу,знищив місто Остер та всі укріплення в Остерській волості.( Остерського уділу) людність що ховалася по лісах та болотах потрапилала під вассальну залжність Золотої Орди.

ХІІ-ХУ ст. Остер належав удільним князям кн.Андрію Олександровичу,кн.Борису Константиновичу, кн.Юрію Рожиновському,кн.Дмитру Сокирі, кн.Марії Трабській,кн.Ольбрахту Мартиновичу Гаштольду канцлеру Велиикого князвіства Литовського., який переніс відбудований кн.Сокирою замок ближче до Десни в передмістя Попівка.(Новий Остер)

1566 року Лаврін Ратомський отримує від короля Польщі в управління "державу Остринську".Він Створює Остерське староство, одне з найбільших на Лівобережній Україні.

1596 року епископ Чернігівський підписується на Берестейський угоді,як єпископ Чернігівський та Острянський.

1648 рік В Острі створюється Остерський козацкий полк під командуванням Тимофія Носача.

1649 Остерський полк реформується, остерська сотня входить до складу Переяслівськго , а згодом Київського полку.

1663-1664 роки остряни під час "походу трьох кроролів" присягнули польському королю Яну Казимиру ІІ.Отримали за це Магдебургсььке право та гербовий привілей.

1664-1782 в місті два управління у міщан. магістрацьке,- сотенне в остерській козацькій сотні.На території Остра розміщалося дві козацькі сотні Київського полку.

1782рік- місто Остер повітове містечко Київського намісництва.

1797 рік- місто Остер заштатне місто Малоросійської губернії.

1803 рік- Остер повітове місто Чернігівської губернії,до повіту входила вся лівобережна частина Києва, та волосні центри Гоголів,Семиполки. Жукин Бровари,Морівськ Сорокощичі Вовчок.

1864 рік під час реформ Олександра ІІ в м.Остер створюється Остерське земство.

1917 рік в місті Остер створюється повітова Рада робітничих та селянських депутатів ( перший голова П. Барило)

1917-1923 - міто Остер центр Остерського повіту

1923-1941 роки - статус міста було зведено до селища міського типу.Місто Остер віднесено до  Ніжинського,а з 1928 року до Чернігівського округу.

1941 вересень-1943 вересень - окупаційна влада( військова адміністрація) призначає бургомістра,та вводить правління коменданта,згідно вимог про військові адміністрації.

1943-1962- за Остром залишається статус селища міського типу,та адміністративного центру Остерського району.

1961-1962 рік - Остерський район ліквідовано, але адміністративно місту Остер повернуи статус міста районного підпорядкування Козелецького району.

1990 рік -за ініціативи директора краєзнавчого музею Н.Лазарчук та депутата Остерської міської ради історика Петра Лавренчука і демократичної групи чолі з Юрієм Кожовим та Володимиром Французом   в міській раді, було відновлено герб міста Остер.
2016 рік березень.На зборі громадян міста Остер та навколищніх сіл ,було одностайно проголосовано за створення Остерської територіальної громади.

2016 рік червень- розпорядженням № 333,голови Чернігівської державної адміністрації Валерія Куліча, в рамках реформи місцевого самоврядування про створення територіальних громад,створена Остерська територіальна громада Чернігівської області до якої увійшли Острська міська рада,Біликівська сільська рада,Бірківська сільська рада.Розпочато процес створення Остерської територіальної громади.

          На сучасному єтапі, проведення адміністративної реформи в Україні,для якіснішого управління та надання послуг, а також для створення сприятливого інвестиційного клімату для іноземних інвесторів, розбудовується Остерська територіальна громада. В розвиток місцевого самоврядування міста значний внесок зробили земські діячсі міста Остер Микола Константинович,Митрофан Константинович, другій половині 20-го століття Митрофан Віктор Кулик.За останні десятиліття, та останні роки в планування на розбудову перспективи Остерської територіальної громади, зробили вагомий внесок Василь Западня,Олександр Непочатих,Ніна Ситнік,Юрій Заславський,Артем Севастян,Іван Дробязко група депутатів волонтерська організація міста активні громадяни села Жуківщина та керівництво Бірківської та Біликовської громад. Велику підтримку місту надавали Віталій Масол,Володимир Бондаренко,Андрій Красний.МИ віримо в славне процвітання міста Остер, братні дружні стосунки з козельчанами та деснянцями.ОСТРЯНИ ПАМЯТАЙТЕ СЕРЕДНЬОВІЧНИЙ ЗАКОН,що чужинець який прожив в середновічному европейському місті, один рік та один день вважався повноправним городянином- міщанином.
МІСТУ ТА ГРОМАДІ ПРОЦВІТАННЯ,А НАМ УСІМ ДОСТАТКУ ТА РАДОСТІ! ЩАСТИ ТОБІ,- ОСТЕРСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДО!

                ПЕТРО ЛАВРЕНЧУК ІСТОРИК.ПИСЬМЕННИК.


Рецензии