Вiруй...
Багато хто так і проживав своє життя, нікуди не прагнучи і нічого не змінюючи. Все що потрібно для життя невибагливого люду в селі, було в наявності. Два невеликих магазинчика, дерев'яний продуктовий і цегляний господарський. Тваринницька ферма і зерновий тік, де знаходилася робота всім жінкам нашого села. Конюшня, столярка та машинний двір, повний тракторів, комбайнів і пошарпаних вантажівок, де були прилаштовані майже всі чоловіки. Дитячий садок і школа для дітей. Потерті лавочки біля кожного двору для дідусів і бабусь. І клуб з індійськими фільмами, для всіх без розбору.
А ось церкви в селі не було. Уже не було. Церкву на той час вже давним-давно скасували і переробили в школу. Прибравши дзвіницю і викинувши зелені від часу дзвони. На той час уже встигло вирости два покоління жителів, що жодного разу в житті не чули дзвону. Та й навіщо він їм був потрібен, якщо в кожному будинку є радіо? У вчителя історії, а одночасно і директора нашої школи, Валерія Івановича був залізний аргумент до тих що сумнівалися в існуванні Бога. Хитро примруживши одне око, він запитував задушевним голосом, - «Ну і що? Гагарін в космос літав, а ніякого Бога там не бачив! Ну і які тобі ще потрібні докази? »І кивав на стіну, де на підтвердження його слів теж згідно мружили свої очі портрети Карла Маркса та Леніна. Усе! Будь-які аргументи після цієї фрази були приречені на провал. Бога немає! Так ось…
Втім, були деякі шкідливі особистості, які не вважали політ Гагаріна в космос непохитним доказом теорії великого вибуху, а не Божого промислу. Ядро цього угруповання складалося з трьох осіб. І деякого незначного числа тих, хто сумнівається. У різних кінцях села жили старенькі, в силу віку яких вже не лякали ніякі труднощі, глузування і гоніння. Вони за своє життя побачили стільки всього, що власну смерть сприймали лише маленьким епізодом нескінченного циклу обертання жорен життя. У своєму ранньому дитинстві вони ледь вижили в м'ясорубці вічної потреби і нескінченних репресій. Коли їх близьких родичів розстрілювали біля парканів або засилали без повернення. У молодості вони ховали своїх дітей померлих від лютого голоду. Будучи зрілими жінками, вони отримували похоронки на чоловіків і синів, що залишилися лежати в невідомих краях і селах! До самої старості вони працювали на державу не розгинаючи спин, для того щоб просто вижити самим і допомогти вижити близьким. Горе, біль, злидні, холод і вічна каторга від початку життя, майже до самого кінця. І ось настав той край, коли вже смерть стає порятунком від страждань. Чим можна здивувати і налякати людину яка чекає на смерть? Єдиним, хто не відмовився від них і ніколи їх не зраджував, був їхній Бог!
Часи, коли руйнували церкви пройшли, а свідки і послідовники цього процесу залишилися. Все такі ж завзяті в своєму богоборстві і непримиренні в своїх переконаннях. Рідко в якому будинку можна було зустріти ікону, хіба вже у зовсім старих бабусь. Ті ікони, що були не розколоті на дрова і не спалені, припадали пилом по далеких кутах горищ і комор. Товсті Біблії були пущені на розпалювання і самокрутки за часів жорстокого відсутності паперу. У бібліотеці на видному місці стояли підшивки журналу «Наука і Релігія», в яких, знамениті вчені підтверджували теорію Дарвіна і розкладали по молекулам будову всесвіту, в якій не було херувимів, демонів і ангелів. І не було місця для Бога на цій землі. Був він майже сірий та безпритульний. Єдиний прихисток він міг знайти в душах доживаючих своє життя бабусь. Домни Іванівни, баби Полі і баби Гані! Це були єдині жінки в нашому селі, які ніколи не відмовлялися від своєї віри.
А вже як їх переконували! Як їх попереджали! Як їм роз'яснювали їхні великі помилки і велику їх дурість. Не змогли, не переконали. Не змогли їх налякати погрозами, і не зуміли засмутити злими глузуванням. По неділях і на великі церковні свята, збиралися ці три бабусі разом і читали стару Біблію, що невідомо яким чином залишилася з тих часів, коли дзвони вмивали землю, а люди ходили до церкви щоб почистити свої душі. Влітку вони йшли молитися в «Нижній сад». Покинутий і пустельний. Розстеляли там домашні килимки і, ставши на коліна, молилися, за упокій душ своїх загублених дітей і чоловіків і здоров'я всіх, хто лишився в живих. Взимку вони збиралися по черзі одна в одної в будинках, і поки їм не заважали відсутні родичі, підносили хвалу Господу за мир на землі і сяйво сонця на небі. Нікого не агітували і нікому не проповідували, знали - це марно.
Але бувало, що пізно ввечері, лунав стукіт у ворота будинку, де жила Домна Іванівна. Якась заревана баба у збитій набік хустці, тілогрійці і в валянках на босу ногу, змучено дивилася старій в очі і майже пошепки просила:
- Домна Іванівна, мама моя померла, ти вже прийди, будь ласка, відспівувати, дуже вона перед смертю просила, - і намагалася сунути в руку бабусі троячку або п'ятірку.
- Ти це кинь! - Говорила сувора стара, відштовхуючи простягнуту руку - не богоугодна це справа, не треба мені нічого, я і так прийду. Щоб провести по людські, по Божому! Побачити в останній раз ..., - і закривала скрипучі ворота.
А через деякий час виходила на вулицю і нешвидкий кроком відправлялася на інший кінець села, щоб попередити своїх старозавітних подружок, бабу Полю і бабу Ганю, що завтра потрібно бути на кладовищі. Втім, в більшості випадків, бабусі і самі ще раніше Домни Іванівни знали про те, що трапилося. У невеликому селі новини розносяться швидко. Швидше ніж поштарка добіжить від одного крайнього сільського будинку до іншого.
Зараз, коли мені кажуть про віру, я уявляю не золоті новостворені купола багатоповерхових храмів, прикрашених як крашанки. Не димний чад нескінченних свічок і сліпуче сяйво багатокіловатних люстр в височині гучних соборів. Не багатотисячні галасливі натовпи хресного ходу з товстими попами, чиї наряди нагадують ходячі вітрини біжутерії. Не збіговиська крикливого напівтверезого народу, що прагне на хрещення зануритися в ополонці. І тим більше, не пісні фальшиві обличчя володарів, невміло тримаючих свічки в спітнілих випещених руках.
Пригадується мені наше сільське кладовище, розташоване в центрі «розвиненого соціалізму» страшного своєю м'якою нещадністю. І ці три бабусі стоять біля труни такої ж старої жінки, можливо подруги їх дитинства. Над ними шумлять оголеними гілками височенні берези. Холодний вітер рве їхні старенькі, зав'язані під підборіддям хустки, піддуває поривами під старечі цигейкові шубки заношені до жовтизни на швах. Їх очі сльозяться, їх замерзлі руки тримають старі книжечки псалмів з пожовклими листочками, що розсипаються, і жовта шкіра їх зморшок складчастий і поборознена тріщинами часу, як мереживна кора древнього дерева. Вони стоять під поглядами небагатьох родичів бажаючих скорішого закінчення виснажливої процедури. Деякі дивляться на них з подивом, інші з жалем, треті з досадою. А вони не дивляться ні на кого. Нікого вони не закликають і не переконують, та й кого можуть переконати в чому-небудь ці жалюгідні, смішні сутулі і висохлі бабусі?
Старечими високими деренчливими голосами, збиваючись на довгих словах і задихаючись від зустрічного вітру, майже не чуючи одна одну вони співають, - «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав ....». І вітер відносить їх слабкі голоси далеко за горизонт, а може і в самий центр небес ....
Свидетельство о публикации №216071900296
