Шоев хукмидаги мантик нима?

    Биз хукукий демократик давлат куриш йулидан боряпмиз. Бу борада англо-саксон мамлакатлари тажрибаси хозирги кунда адолатлилиги билан ажралиб туради. Бу мамлакатларда яшаётган тиниш-билишларингиз булса улардан сураб кураверинг.
    Ха, айтмокчи англо-саксон мамлакатлари деганда кимлар назарда тутилаётганини эслаб куйсак. Булар АКШ, Англия, Канада, Австралия, Янги Зеландия, Ирландия, Шотландия ва англо-саксон хукукий тизимини куллашга уринаётган Хиндистон, Жанубий Корея, Малайзия, Сингапур, Филиппин, Индонезия, Гонконг, Лотин Америкасидаги баъзи мамлакатлар.
    Европадаги собик социалистик мамлакатлар иттифоки – Варшава Шартномаси мамлакатлари, собик СССРнинг иттифокдош республикалари. Собик СССР таркибидаги Болтикбуйи Республикалари бу борада жуда фаол. Россия бу таркибга уринишга харакат килмокда, аммо уни киритишмаяпти.
    Якин кушниларимиздан Козогистон дадил одимлар билан бу хукукий доирага киришга уринмокда, аммо совет даври урф-одатлардан воз кечиб, миллий кадриятларни англо-саксон хукукий тизимига елимлаш учун вакт керак.
Болтикбуйи Республикалари хакида маълумот менда камлиги учун, улардаги демократик хукукий давлат куриш кулами хакида фикр билдиришим кийинрок. Аммо, бошка мамлакатлар билан солиштирганда озгина булса-да олдинда эканлигимизни айтмокчиман.
    Менинг гапларимни маддохликка йуйишга шошилманг. Гап нимадалигини тушунтириб бераман.
    Биз айтаётган энг демократик англо-саксон давлатларининг юкори элитаси уз юриш-туриши, конунларини Таврот, Забур, Инжилдан олган. Айтиб утиш керак, баъзида жуда омадли равишда куллаб келмокдалар.
Бизда Куръон ва Имом Бухорий хадислари уларнинг дастлабки озука оладиган манбасидан кучли!!! Аммо, бизда тажриба кам. Чорак аср жуда кам, бирок буёгига чалгимасак ин ша Аллох муваффакиятга эришишимиз мумкин.
    Агар биз англо-саксон хукукини, ислом маданияти кадриятлари билан уйгунликда ким яхши куллаяпти? деган саволни куйсак, мен хеч иккиланмасдан Малайзия, Сингапурни курсатган булардим.
Лекин адолатли, хукукий демократик давлат куриш МАНБАСи англо-саксон давлатлари эмас. Улар дунёнинг подшоси эмас. Улар хам худди биз каби бандалардан иборат мамлакат. Хуккий демократик давлат куриш учун эса ер юзидаги барча Конунларнинг ТАШАББУСКОРИдан рухсат олиш керак. У Подшох эса Аллох, конунлари эса унинг Китоблари.
    Энди биздаги имконият куплиги хакида. Аллох инсонни яратиб, унинг ер юзида Шох сифатида яшаши учун Кодекларни туширди. Биринчи булиб Таврот, иккинчи Забур, учинчи Инжил ва нихоят Куръон.Олдинги уч Китоб коидаларини инсонлар уз нафси йулида узгартира бошлаганидан кейин, хеч бир сатри узгартирилмас Куръон тушди. Уша уч китобдаги тугри конун-коидаларни машаккат илаб топиб амалиётда куллаётган мамлакатларнинг илгори Англо-саксон давлатларидир.
Бизда, уша олдинги уч Китобни укиб ундаги Аллохнинг сузларини тафаккур килиш учун, инсон Куръонни язши билиши керак.
Энди Куръондаги инсон учун Олий кадрият нима?
Мен биринчи иккитасини санаб берай:
Биринчиси – инсоннниг хаёти. Шу сабабли, Куръондаги 4 - Нисо (аёллар) сурасида шундай дейилади:
93. Тому, кто верного умышленно убьет,
Ад воздаянием предстанет,
Где пребывать ему навечно.
На нем - проклятие и гнев Аллаха,
И муки тяжкие назначены ему.
Бунинг маъноси иймонли кишини кимки улдирса, Аллохнинг газабига дучор булиши Конуни ёзиб куйилган. Бу газаб кандай булиши мумкинлигини орзу килманг. Иймонли киши сирасига Ахли Китоб булган бошка дин вакиллари хам киради.Вояга етмаган болалар хам киради. Чунки, барча инсон иймонли булиб тугилади.
Шунинг учун Аллохнинг кахрини келтирманг, бошкаларни хам бу йулдан кайтаринг. Чунки, Ал Каххорнинг газаби тушса, ину-жин учун ер юзида хам, осмону фалакда хам кочадиган жой йук.
Иккинчиси инсоннинг озодлиги. Бу конуни Куръоннинг куп сураларида учратамиз. Яна уша Аёллар сурасидаги оятни укиймиз:
92.
Тому, кто верует (в Аллаха),
Не дОлжно верных убивать,
Разве что только по ошибке.
Кто по ошибке верного убьет,
Тот должен дать свободу верному рабу
И пеню уплатить семье того, кто умер,
Если они не пожелают на милостыню обратить ее.
А если же убитый - верующий (в Бога),
Но из людей, что с вами во вражде,
То вам - дать верному рабу свободу.
А если он - из тех людей, с которыми у вас союз, -
То - пеня для его семьи и верному рабу - свобода.
А кто (раба на выкуп) не найдет,
Тому назначен пост - два месяца подряд,
Как покаяние перед Аллахом, -
Поистине, Аллах всезнающ, мудр!
(Коран Сура 4. Женщины)
Куряпсизми, иймонли кишини бехосдан улдириб куйилса, бшка бир кишини озод килиш буюрилмокда.
Аллохимга хамд ва санолар булсинким, Инсоният учун Олий кадрият хисобланмиш Инсоннниг хаётини саклаш буйича Узбекистондаги холат англо-саксон мамлакатлари хам хавас килса арзигулик . Куп хам утгани йук. АКШда ок танли полиция ходими хамманинг куз унгида кулга тушган, каршилик курсатмаётган кора танли кишини отиб ташлади.
Алхамдуллиллах юртимизда куролли тукнашувлар йук (илохим булмасин хам). Табиий офатлар шукрким унчалик хавфли эмас. Бир суз билан айтганда Аллохимнинг хифзу химоясидамиз. Тинчлик ва хотиржамликда, акл ва фаросатимизни ишлатсак, ин ша Аллох хукукий демократик давлат курамиз.
Аммо, котиллар бор экан! Улар давлат бюджети ойлигини олиб, Республикамизнинг турли-туман бурчакларидаги камокхоналарда ишлаб махбусларни кийнаб икрорномалар олаётган, баъзида эса уларни улдириб куяётган шахслар экан.
Улар узларича, мен давлат хавфсизлиги учун бу ишларни киляпман деб уйлашлари мумкин.
АСЛО УНДОК ЭМАС!!!
УЛАР МАМЛАКАТИМИЗ УЧУН ЭНГ ХАВФЛИ ЖИНОЯТЧИЛАРДИР!!!
Чунки, улар Аллох учун энг юксак булган Кадрият инсон хаётини зуравонлик билан олишлари окибатида, мамлакатимиз учун энг катта хавф – Аллох газабига йул очиб беряпдилар. Бундай кишилар орамизда булиши керак эмас!!!
Шунинг учун бу погон такиб юрган котилларни топиб, уларни жазосини бериш хукукий демократик давлат куриш йулидаги катта бир кадамдир.
Мен Узбекистонни хавас килса арзигулик хукукий - демократик давлат курилиши учун имконияти етарли мамлакатлар каторига кушаман ва охирги икки йилда бу борада катта ишлар килинаётганлигидан оз-моз хабарим бор.
Ушбу менинг фикрларим хам хукукий демократик давлат куриш йулидаги кадам эмасми?
Дастлабки тергов ва камокхоналардаги кийнокларнинг илдизи эса тоталитар (зуравон) СССР давлати арбоби Вишинский айтган «Чистосердечное признание – царица доказательств», «Айбга икрорлик – далилларнинг подшоси» акидасидир.
Энди мана шу акидани маколамиз кахрамони асли тожикистонлик, Россия фукароси гузорлик омадсиз, тадбиркор куёв –Ахмадшо Шоев мисолида куриб чикамиз.
Эсингизда булса у Тожикистондан юборилган наркотик моддаларни Россия Федерациясида сотганлиги учун саккиз йилдан буён камокда утирибди.
Энди бир тасаввур килиб куринг Тожикистондан наркотикни сотган Вахоб, Саид, Сафар топилгани йук, тергов килингани йук, судда иштирок этмади.
Россияда наркотикни кабул килиб олган Сергей, Али, Саид деган шахслар тергов килингани йук, судда иштирок этгани йук.
Энг кизиги ашёвий далил – наркотикнинг узиям йук! Чунки бу вокеаларга бир неча йил булганди, биринчисига тергов давомида хатто беш йил булганди.
А.Шоевнинг айби, беш йил олдинги уз айбига икрорлиги ва камокда ётган К.Жураев, Р.Хужаназаров, Р.Атабаевларнинг кургазмалари, яъни «Чистосердечное признание – Царица доказательств» холос. Бу эса хозирги пайтдаги кабул килган КОНУНЛАРИМИЗ МАНТИГИГА ЗИДлигини такрор айтишга тугри келади.
 















 


Рецензии