Про допомогу ближньому

Люди гарно пізнаються в радощах. Ще краще – у складнощах. Ситуації, коли потребуєш підтримки – завжди були і є найкращим лакмусовим папірцем. Вони позбавляють ілюзій та проливають кришталево-чисте світло на людину, яку ти знав. Як ти вчиниш, знаючи (здогадуючись чи достеменно), що твій товариш потрапив у халепу? Або йому просто зле й сумно? Вибереш не помічати, акуратно дистанціюєшся, поплескавши по плечу, або знайдеш в собі сили те плече підставити? Підставити – не лиш граючи у «вірного товариша», сплетаючи мереживо слів, притрушуючи крихтами псевдо-вчинків – а підставити на повному серйозі, віддаючись та віддаючи себе, якщо у тому є нагальна потреба. Знаєш, насправді, халепа того, хто поруч, є для тебе, як би то гучно не звучало – а золотою можливістю.
Можливістю відкриття й якнайповнішого розповсюдження сяйва твоєї душі. Можливістю, наступна яка може бути дуже не скоро. Не так часто нам надають шанс стати чарівником для когось іншого, зігріти й врятувати когось світлом своєї душі. Ті, хто змогли впіймати та відчути ту силу, яка надається опісля того, як хтось стає врятованим тобою – хапаються за ці шанси знов і знов, розуміючи як багато можуть втратити, раптом дистанціювавшись від чужої біди. Але для того поперше треба подолати страх. Бо то він змушує дистанціюватися, не помічати, не бачити. Страх втратити – енергію, час, гроші - все те, що начастійше треба добровільно покласти під ноги тому, хто потребує, покласти без найменшої думки про якусь вигоду. Бо лиш тоді – спрацює. Лиш тоді, виклавшись на повну, не чекаючи на нагороду… ти дійсно не отримуєш нічого. Ані нагороди, ані – бува – простої подяки. У цю хвилину ти засмутишся. Подумаєш про несправедливість світу… і втратиш ще більше з того, що мав.
І лиш один невеликий шанс – знайти у собі величність і сміливість – сказати «дякую».
Дякую – тому, хто надав можливість проявити себе от таким дивовижним чином, чарівним чином. Дякую – і у світлі цих слів раптом бачиш себе зовсім іншого.
Мужнього й сміливого.
І такого красивого…
Знаєш, такого красивого…
Яким не був досі.
І сильного.
Дуже сильного, того, чиєї сили вистачить ще не на один такий вчинок.
А раніше ти це про себе не знав. Не знав – бо й справді був іншим. Без цієї сили в долонях, без цієї краси у серці. Вона проросла, бач. Проростала у процесі твоїх діянь для іншого.
А зі словом «дякую»…
Вона розквітла.
Це відтепер – ти. Милуйся, бо справді є чим.


Рецензии
Шановна Олено! Щиро вдячна за пронизливу ноту Добра і Милосердя! Дуже незвичний ракурс! Та маю визнати, сама так інколи думаю, що "насправді, халепа того, хто поруч, є для тебе, як би то гучно не звучало – а золотою можливістю" - можливістю перевірити відсоток людяності у своїй душі, здатність приймати вібрації Всесвіту і на якусь мить стати земною довіреною особою Ангела, спроможність розвіяти сум одним лише лагідним поглядом чи щирим словом або впевненим кроком назустріч, своєчасно підставленим плечем...
Хай щастить Вам на чуйних людей, відданих помічників та вірних друзів.

Галина Гаевская   19.09.2018 17:50     Заявить о нарушении
Дякую, що завітали, шановна пані Галино. Дякую за добрі побажання та золото розуміння. Се рідкість і від того - ще більша коштовність.
Щастя й миру.

Олена Яворова   20.09.2018 16:52   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.