19. У Мотроны велыки проблемы

Театр Криве Дзеркало... повний зал глядачів. Мотрона сидить на середині сцени.
По ній видно, що вона чимось засмучена. Клацає насіння і щось сама собі сердито вимовляє. Насіння не стільки їсть, як смітить ними на підлогу.
Зал напружено намагається зрозуміти сенс того, що відбувається. І тут з правого боку сцени з'являється Квіточка. Вона йде своїм бадьорим і широким кроком вічного двигуна життя. Зла- жах.

--Мотрона)) А я тебе шукаю. Краще б я у поселенні нашому залишилася, ніж сюди приперлася. Тільки з поваги до глядачів і вийшла на цю нашу роботу.
А ти чого така не радісна? Що шкода, що свята скінчилися? Так нові прийдуть або Мати-благодійниця придумає якесь нове свято.
Не журись.

Мотрона витерла руки об поділ спідниці і сказала:

--Я просто не розумію, а чого ми так раділи цьому Нового Року. Ну і що нового приніс? А де обіцяні подарунки? Квіточка, ти що загадувала? Отримала? Ось і я теж... маята.

Квіточка, звертаючись до зали:

-Як же дочекаєшся тут подарунків)) Ти що забула, що я народилася 29 лютого. Так що мій День народження буде через два роки. Одне втішає, що у мене чотири ДНЮХИ. Правда одну я прогавила.

Мотрона здивовано запитала:

--Це коли встигла, тільки рік почався? А коли ще буде?

Квіточка дістала з кишені кофти лист і показала Мотроні:

--Це мені Мати-благодійниця прислала. Читай.

--Квіточка, у мене тобі подарунок...

Клавдія - римське родове ім'я. Воно походить від латинського кореня claudeo, що означає "кульгати".
Енергетика імені Клавдія: Відкритість, прямота, самолюбство

Мотрона:

--Кульгава? Ну це брехня... зроду не помічала за тобою такої здатності. А те, що ти енергійна і все інше-підтверджую.

Клавдія - це ім'я, у якому життєрадісність поєднується з прямолінійністю. Зазвичай з самого дитинства Клава росте досить товариською дівчинкою. Вона працьовита, але рідко коли прагне потрапити у розряд учительських улюбленців. У компаніях однолітків її теж не тягне до лідерства, проте у разі чого вона запросто може постояти за себе. Нерідко Клава буває занадто різкою, але це  згладжується її почуттям гумору і вмінням швидко прощати образи.

--І що було таке? Розкажи народу... он дивись усі роти пороззявляли, чекають (звернулася до глядацької зали. Звідти почулися крики овацій і радісні оплески).

Квіточка:

-А що, школу закінчила з срібною медаллю. Як примудрилася? Не повіриш)) закохалася у фізрука. Він обіцяв, що одружимося після випускного. Я дурепа повірила. Правда дякуючі йому... прийняли до інституту культури. Як потрапила? Там недобір був у групу акробаток- ось мене узяли. Я виявилася сама прудка і вивертка.

Тут на сцену вийшли Рожкова і Коркина. Вони про щось бурхливо розмовляли. Побачили бабусь і здивовано запитали, що вони тут удвох роблять. Мотрона показала лист від Листоношии і продовжила читати.

... Не виключено, що, оскільки ім'я сьогодні не у моді, у юності Клавдія може відчувати потребу самоствердитися, для чого нерідко тягнеться до тих кіл, які вважаються елітними. Або ж просто почне підкреслювати свою сучасність, намагаючись стежити за останніми віяннями моди як у плані одягу, так і у поведінці. Наприклад, вона може рано почати курити і багато часу проводити у веселих компаніях однолітків. Втім, найчастіше з віком це проходить, і на перший план починає виходити прямота і серйозність Клавдії.

Рожкова задумливо подивилася на Квіточку і запитала:

--І що, Квіточка, у тебе теж у житті було таке? У яких елітних колах протирала... а що протирала? Сподіваюсь не цю спідницю?

Коркина теж вирішила питання задати:

--Клавдія-Квіточка, а ви що і курили? сподіваюсь не марихуану з панками та з рокерами на мотодромі?

Квіточка радісно закивала головою:

--Подруги ви правильно мислите... курила, але "Стюардесу", пила "Вермут" і "Вірменський коньяк". З панками у походи по країні ходила, з рокерами на байках по трасах вітер цілувала. Весело було! А протирала джинси фірмові.

Мотря не звертаючи уваги на присутніх подруг, продовжила читати послання від Листоноши...

--Вряд чи Клаву занадто захоплять честолюбні мрії, швидше за все, вона вибере собі професію, що дозволяє їй міцно стояти на ногах і бути незалежною у матеріальному плані. Тут у неї можуть виникнути деякі перешкоди, пов'язані з її прямолінійністю. Дуже ймовірно, що досить часті конфліктні ситуації, у які зазвичай потрапляють такі люди, які не дозволять їй зробити хорошу кар'єру, і, на жаль, далеко не завжди можна буде втішатися тим, що чесність дорожче кар'єри. Це, звичайно, так, але все ж набагато краще, замість того щоб поспішати з висновками, спочатку спробувати розгледіти у людині будь-які позитивні якості. Інакше легко помилитися у своїх висновках, поквапитися з осудом, ну, а заодно самій собі зіпсувати нерви. Одним словом, чесність і прямота гарні, коли вони поєднуються з умінням розуміти і приймати людей...

--І що отримала таку професію, створила гідну кар'єру?

Квіточка, гордо випнувши свої невидимі груди, відповіла, що у інституті культури була нагороджена Золотою медаллю за гарне навчання та участь у громадському житті студентського руху інституту. Але ось біда... медаль вкрали при нагородженні... інституту довелося нею нагородити іншу студентку, яку Квіточка ледве не продала у казино цеховикам. Ця видра довгонога сама туди Квіточку привела. Казала, що там цеховики відриваються і спускають свої кровні або криваві мільйони. А рокери їм пісні за це співають. Обіцяла хорошу вечірку.

--Отримала?.. Запитали усі подруги(зал теж, затамувавши подих, чекав відповіді).

Квіточка засміялася...

--Отримала(()) Я там цеховикам щось зламала, відірвала і порвала. Рокерам? А цим заплатила за пісні грошима цеховиків. Хлопці так добре співали, коли я між цеховиками бігала, а вони самі один одного били. Я що даремно закохана була у фізрука! Він мене усім видам боротьби за це навчив. Так що діви, потрібно знати кому свою невинність віддавати(()) Ось тому інститут віддав мою Золоту медаль тієї видрі довгоногій, щоб вона тихо і мирно поїхала соціалізм представляти. Начебто десь у Африці царюе у якомусь племені. Купила їх за мою Золоту медаль. Говорили у неї там гарем з чоловіків. Вона так мріяла про вічну і без корисну любов! Ось і отримала її завдяки мені(())

Після цих її одкровень на сцену вийшли Олена Степаненко і Регіна Дубовицька. Степаненко стала обурюватися, що пів дня усіх шукає, а вони тут ляси точать. На це жінки відповіли, що ці ляси між іншим глядачі слухають і навіть дивляться. Глядачі дружно зааплодували. Степаненко радісно помахала їм рукою. Із залу на сцену полетіли букети квітів, а якийсь чоловічий голос закричав...

--Оленка! Я тебе кохаю! Але я поки тут зайнятий. Я з глядачами спілкуюся...

Зал дружно подивився, а чим таким важливим зайнятий Петросян серед них. Виявилося, що він на честь свого Ювілею вирішив підписати свої збірки гумору і подарувати глядачам. За ним слідом йшли Брати по Розуму і Брати по Зовнішності. Кожен ніс стопку книг Петросяна.

Мотрона знову стала зачитувати лист від Листоноши...

--Те ж саме відноситься і до сімейного життя Клави. Зазвичай вона хороша господиня, турботлива і чуйна дружина, але іноді їй не вистачає м'якості у рішенні важких і неоднозначних питань. Вирішивши цю проблему усередині себе самій, вона забезпечить прекрасну долю і собі, і своїм близьким...

--Клавушка-Квіточка, ти моя багаторічна! Признавайся про цей свій таємничій період життя! Чого либишься? Кажи!.. І закричала на увесь свій сильний голос ...--Карен! Ти де?

На сцену вибіг Карен і перелякано запитав у Мотрони, що трапилося, що вона так страшно його кличе. Мотрона спокійно відповіла, що їй і її подругам потрібен хороший і великий килим... ні не літак, а просто килим, на якому вони зможуть у дружній бесіді відпочити...

--Швидко тягни сюди килим! Він у Петросяна у гримерній є! Чого стоїш? Ти вже назад повинен прибігти з килимом, а ти ще тут?

Після цього питання Карен вже через хвилину стояв і старанно стелив той килим, який між іншим Петросяну вдячні колеги по гумору подарували на Ювілей.

Після того, як Карен постелив килим, усі подруги сіли на нього і мовчки подивилися на Мотрону. Та зрозуміла німе запитання і продовжила зачитувати лист...

--Іменіни, привітання Клавдії 6 січня - найближча дата. Значення імені Клавдія: «кульгава»(лат)... ну це ми вже знаємо... сказала Мотря.

Клавдія створена для сімейного життя... Вона дуже працьовита, терпляча, прекрасно готує, дивиться за дітьми і любить свого чоловіка... З дитинства добре вчиться і тому у майбутньому займає гарну посаду... Вона встигає і у домашніх справах і на роботі... Скрізь нею захоплюються... Не любить витрачати гроші даремно, вона знає, що потрібно їй сім'ї, ніколи не проявляє егоїзм... У першу чергу робить усе для чоловіка і дітей, і тільки потім вже для себе?

Усе це Мотрона прочитала на одному подиху і у питальній інтонації. Потім замовкла і замислилась...

- Ось про те, що ти вмієш готувати- не пам'ятаю. Діти, чоловік? Ти про це нікому і нічого не казала. Ти взагалі ким після інституту працювала і головне де? А ось про те, що ти не любиш витрачати гроші, я давно зрозуміла. Я взагалі не можу зрозуміти, а куди ти їх витрачаєш?

І тут на сцену вибігла Олена Горобець з криками...

--Це що за підстава? Я Гальцева не змогла знайти. Його виявляється з Ветровим кудись здуло, а ви тут нові посиденьки створили? А я, а мене чому не покликали?.. І знесилено впала на килим між Коркіною і Рожкової... Подруги! Їсти хочу! У кого є хоча б скоронка хліба?.. І так жалібно подивилася на Коркіну.

Усі подруги теж на неї подивилися. Валентина мовчки полізла рукою у сумку, що у неї була з собою, і витягла пакет Віскас...

--Ось тільки це є. Остроухов просив купити для його кота Парашутиста. Це він так назвав кота... казав, що кіт на відміну від нього, не боїться літати у моїх літаках... і віддала Горобчику... --Куштуй... Там справжнє м'ясо... Я пробувала... Смакота!

Горобчик стала жувати їжу від Коркіною, а Мотрона зажадала, щоб Квіточка відповіла на поставлене нею питання... Квіточка сіла на килимі по-зручніше і почала свої сімейні спогади...

--Що робила після інституту? У КДБ пішла служити. Вони між іншим зам'яли той інцидент з цеховиками. Казали, що давно мріяли мати такого вмілого агента, який завжди виходить переможцем зі складних ситуацій. Де я тільки не служила по їх завданням(())(заплющила очі, видно згадує час своєї бурхливого молодого життя у спецагентах охорони соціалізму).

У цей час з іншого боку сцени вийшли Генка Вєтров і Юрик Гальцев...

- Ого, які тут гарні посиденьки на килимі! А ми навіть і не знали про це, але так вдало купили п'ять піц з сиром, беконом і іншими добавками!..
сказав Юрик Гальцев, а Генка Ветров тримав ці піци у своїх руках, гордим виглядом показуючи, що це його заслуга...

--Юрік, ти не забув, що ці піци нам з моєї Макіївки по спец замовленню привезли? Там між іншим натуральний бекон доданий!..

Юрій відповів, що усе це пам'ятає і не забув.

Жінки радо заплескали хлопцям і посунулися на килимі, щоб вони могли їх пригостити своїми смачними дарами. Мотрона стала читати лист далі, при цьому встигаючи поглинати свою частину піци...

-Клавдія не хитра натура і це їй дуже шкодить по життю. Вона може також довіритися навіть брехливій людині. Однак вміє вчитися на своїх помилках і двічі обдуривший її людині не повірить. Чоловік Клавдія є для неї міцною опорою. Він знає, коли потрібно що-небудь їй підказати, де краще її підтримати. Завжди міцно за неї тримається, бо зна, що такої дружини йому точно не знайти. Вона усе любить робити самостійно без сторонньої допомоги, але бувають такі життєві ситуації, у яких без допомоги близької людини не обійтися. Цією людиною найчастіше для Клавдії виступає чоловік...

--І коли ти встигла заміж вийти і дітей народити, якщо служила шпигункою у КДБ?

Квіточка відповіла, пережовуючи черговий шматок піци, що за 40 років своєї таємної місії стільки раз змінювала своє обличчя і місце проживання, що тепер на своєму здобутому відпочинку спец агента ХХХ, їй з усього світу з різних країн приходять гуманітарні посилки від її колишніх чоловіків і загальних дітей. Скільки їх? У Аргентині живе Хуан Родрігес Мегаль і їх два сина Педро і Пауль. Вони володіють плантаціями чогось. Марихуани? Не знаю, але начебто чайним листом і кавовими зернами займаються. У Японії живе Судзукі Ямамото і їхня дочка Фролес(Квіточка). Вона на телебаченні працює продюсером. А ось у Африці, промовчу у якій країні, живе Федя Бамбук. Він нащадок місцевого правителя тієї області. Хороший був чоловік(Квіточка навіть губами заплямкала). Його мати з наших колишніх спецагентів. Теж з таємною місією у Африці колись операцію з порятунку людства тієї країни проводила. Ось наші з Федором дороги і перетнулися. Діти? Так вона йому трійню народила... двох донек: Софі і Сандру та сина Патріка. Вони організували музичну групу і виступають з концертами у тій місцевості. Звали у гості, коли дізналися, що вона на пенсію вийшла і тут з ними стала працювати. Тим більше, що її вже ніхто з її ворогів і не шукає. Вона їх усіх пережила(і дико зареготала).

Юрик і Генка ледь не подавилися від такого оповідання особистого житті Квіточки. Геник сказав, що Квіточка крутіше Листоноши. Та вдома дітей створювала, а Квіточка встигла у своїй шпигунській діяльності створити. Усі дружно заплескали. Квіточка навіть розплакалася. Казала, що давно б поїхала їх провідати, але боїться, що діти посваряться, якщо у когось вирішить довше залишитися. Нехай краще вони самі до неї у гості приїджають. Мотрона згідно кивнула головою, що теж так думає, тому що не переживе розлуку з подругою.

Мотрона, схлипуючи, продовжила читати лист від Листоноши...

--Форми імені Клавдія: Клаха, Клава, Клавдея, Клаша, Клавушка. Іменини: 6 січня, 2 квітня, 31 травня, 19 листопада.

Квіточка гордо подивилася у зал на глядачів і сказала:

--Головне усе написано точно про мене.

Мотрона засміялася і витягла такий же лист з кишені своєї кофти і дала Квіточці:

--Читай! Вона мені теж прислала про моє ім'я.

Квіточка стала читати лист для Мотрони від Листоноши...

--Мотренька, це мій тобі презент...

Значення імені Мотрона... Жіноче ім'я Мотрона походить від латинського слова "матрона", що означає "поважна жінка", "дама", "матінка". У Росії воно відомо здавна і користувалося великою популярністю серед простолюду. Саме від нього пішла назва "матрьошка". В даний час ім'я Мотрона вважається застарілим, тому зустріти його можна досить рідко.

--Мотря, виходить ти у нас раритетна дама-матінка! Тепер зрозуміло, чому тебе так поважає Петросян і бояться Брати по Розуму і по Зовнішності.

--Характер У Мотрони, як правило, хороший. Вона спокійна, врівноважена, трохи навіть флегматична, терпляча до невдач, але при цьому здатна відстояти свою думку. У дитячому віці Мотрона є типовим спостерігачем життя. Вона не активістка і не любить випинатися, а, швидше за все, буде тихою, слухняною, скромною і розумною дівчинкою, якій подобається спостерігати за пригодами, злетами і падіннями своїх більш активних однолітків. Доросла володарка цього імені теж не любить виставляти себе напоказ. Вона завжди трохи задумлива, тиха, хоча у глибині душі мріє одного разу зробити якийсь авантюрний вчинок. Як правило, Мотрона живе, слідуючи своїм духовним принципам. У спілкуванні з нею легко, так як володарка цього імені комунікабельна, уважна, любляча слухати.

--І ми це підтверджуємо!.. Пролунали голоси... усі присутні, що сиділи на килимі Петросяна, повернули голову на звук... а там Віктор Коклюшкін, Юхим Шефрін і Михайло Жванецький... нам Петросян подзвонив, щоб терміново приїжджали. Ви дуже не хвилюйтесь! Ми раків варених узяли у "кроликів". Вони де? А ось несуть раків... і тут на сцену вийшли Володьки-"кролики". Кожен по два відра ракової юшки ніс. Злі, але посміхаються, немов мільйон знайшли. Поставили відра і впали поряд з Генкою і Юриком. Метри гумору теж присіли біля Дубовицької і Степаненко. А із залу Петросян кричить, щоб без нього юшку їсти не починали, а то образиться.

Квіточка уважно на усіх подивилася і продовжила читати лист Листоноши для Мотрони...

--Імя Мотрона підійде дівчинці, яка народилася під зодіакальним знаком Риб, тобто з 20 лютого по 20 березня. Цей знак схожий на Мотрону спокійною вдачею, відсутністю амбіцій, романтичністю, релігійністю і багатою уявою. Під його впливом володарка цього імені стане талановитою, творчою, швидко прив'язливою до людей і схильною захоплюватися всілякими течіями і напрямками у культурі, науці та релігії.

--А ти, Мотря, хитра! Народилася у Тетянин день. Висоцький теж між іншим тоді народився.

--Плюси і мінуси імені Мотрона?.. Навіть цікаво...
Які ж плюси і мінуси можна відзначити у імені Мотрона? Позитивно його можуть сприйняти батьки, які підшукують для своєї дитини ім'я зі старовинним шармом. У цілому ж плюсів у цього імені мало, адже його важко назвати гарним, воно досить незвично(хоча і цілком приятно) звучить у поєднанні з російськими прізвищами та по батькові, а ще до нього важко підібрати милозвучні скорочення(зазвичай Мотрони називають Мотямі, Мотрями, Матрёшкамі).

Трохи вирівнює загальне враження від імені Мотрона приємний характер більшості його власниць, але вибір батьків усе одно залишається складним.

Усі загомоніли і стали придумувати нові похідні імені Мотрона... Матя, Матюша ... Генка вирішив пожартувати... Мотрончік- моторчик... Мотрона засміялася ...сказала, що батьки любили її називати Матана... аж надто швидко вона бігала у дитячі роки. Ніхто вгледіти не міг. Дід завжди говорив, що за Матаною сім няньок залишиться без зору, слуху та голосу... дві пробабкі, дві бабки і три тітки не могли сладу з нею зробити. У одній нервовий зрив вийшов, у іншої печія... усе показувала, як потрібно кашу-манну їсти. У решти просто ноги відмовлялися бігати за нею.

Усі слухачі засміялися і заплескали у долоні. Квіточка порушила тишу і продовжила читати далі...

--Здоровье у Мотрони непогане, але їй потрібно звернути увагу на серце, печінку, а ще необхідно побільше рухатися?.. Мотря, чуєш че наука каже? Вони просто не знають, що ти вічна!

--Любовь і сімейні відносини Мотроні дуже потрібні, інакше вона просто закриється у собі. Найкраще їй підійде чоловік спокійний, надійний, працьовитий і домовитий - з таким володарка цього імені знайде справжнє щастя. Всю свою ласку у шлюбі Мотрона віддасть дітям. Вона - чудова мати, дуже турботлива, спокійна і чуйна... Мотря, то-то твої сини тебе так поважають, що кожен день дзвонять і питають, як спала, куди ходила... видно вони усі пішли у тих твоїх сім няньок?

Мотрона...

- Бояться, що заміж вийду. Я якось їм пригрозила, що це зроблю і позбавлю спадщини, але потім передумала. Чому? Сама витрачу свої фунти-стерлінги(і сердито подивилася на усіх, немов вони хотіли їх у неї забрати)... так дай лист, сама дочитаю...

--У професійній сфері Мотрона може проявити схильність до педагогіки. Наприклад, з неї може вийти хороший вихователь у дитячому садку, шкільний учитель, керівник гуртка, а ще соціальний працівник, флорист, письменник, фотограф, психолог, кондитер... навіть так!.. Захоплено сказала Мотря... подруги фізику я довго у школі викладала. Створила гурток "Дружимо з фізикою і хімією"... усе було добре поки у мене у 7 класі не з'явився новий Кулібін ... Пончик Саня... паразит! Створив вічний двигун і між іншим чотири інститути досі не знають, як його зупинити. Цей геній де? Начебто до Америки поїхав. КДБ його послали туди... Прохали Саню, щоб він там улаштував підрив її економіки і усього побуту. Навіть і не знаю, як він там зараз! Не дай бог не ту кнопку натисне або не ту колбу виллє! А от усі інші професії я тут з вами пізнала...

--Іменіни за православним календарем Мотрона(у церковному написанні Матрона) відзначає 2 квітня, 9 квітня, 31 травня, 2 листопада, 19 листопада, 22 листопада ".

--Прочитала!.. У мене шість ДНЮХ і що цікаво ми з тобою, Квіточка, три рази будемо відзначати разом. Але усе це дрібниці... Ось як як мені бути з Днем народження?

--А, що з ним не так(пошепки запитала Квіточка).

Зал теж притих у очікуванні відповіді Мотрони. А вона сумно промовила:

--Він у мене 25 січня))

Зал зойкнув і став аплодувати, Квіточка рот прикрила і впала на підлогу і лежить, як мумія.

--Квіточка, не придурювайся))) Вставай, а то ще захворієшь... крикнула Мотря ... подруги стали торсати Квіточку і прохати встати.

--Ні, не встану. Мені тут спокійніше думається(підняла голову і запитала) і що робити тепер? Мати-благодійниця знає?
 
Тут на сцену вийшов Петросян у супроводі Братів по Розуму і по Зовнішності ...

--Усе вона знає і просила Мотрону не хвилюватися з цього приводу. Ювілей Листоноша влаштує для Мотрони на найвищому рівні. По секрету усім кажу, що будуть усі наші і не наші... так що, Мотрона, складай святкову програму і меню!..

І тут на сцену захекавшись вибіг листоноша Печкін...

--Я звичайно дико перепрошую, але я не винен! Це Листоноша мене до вас прислала, щоб усім листи передав... казала, що це від неї подарунок...
і став роздавати листи, на яких стояли імена присутніх...


Читачі! Бувайте))))


продовження у http://www.proza.ru/2016/10/03/950


2014.01.23- закінчила 28.09.2016


Рецензии