Iнтэрмедыя першая

Спачатку была Вялікая Багна, якая ўкрывала сабой усю зямлю. Не было ў свеце ні мора, ні сушы, адно зыбкая дрыгва ад краю і да краю. Над Багнай уздымалася цёплая, волкая смуга, а ў вязкім глеі драмалі часцінкі жыцця.
Змяніліся эпохі, на небе абнавіліся сузор'і. Ад Багны аддзялілася вада. Там, дзе калісьці ляжала безбярэжная дрыгва, цяпер гулялі салёныя хвалі, а зыбкая твань стала дном сусветнага Акіяна.
На дне Акіяна абудзіліся часцінкі жыцця, што адвеку драмалі ў Вялікай Багне. Пазбаўленыя розуму, але рухомыя сілай, імя якой – Каханне, яны сталі цягнуцца адна да адной, пакуль не злучыліся разам.
Так у глыбінях салёнага Акіяна зарадзіўся Першазвер, які быў пачаткам усіх рэчаў і ўсіх жывых істот. Першазвер падняўся з глеістага дна і выйшаў на паверхню вод. У яго было цела змяі, галава і шыя гусака, адзін рыбіны хвост і тры мядзведжыя лапы, на яго спіне было аблічча сталага мужа, а на грудзёх – аблічча юнай дзевы, і крочыў ён па вадзе, як па сушы.
Адчыніліся нябёсы, на Першазвера сышоў грымотны Агонь і рассек яго цела на часткі. З мяса і касцей Першазвера паўстаў Кантынент і прылеглыя Выспы, а з яго крыві нарадзілася Дзева, якую снаведы Паўночнай багны завуць Белай Шаманкай. Сорак содняў Дзева насілася ў Акіяне, а ў дзень сорак першы хвалі вынеслі яе на бераг Кантынента.
У тыя часы не было ні ночы, ні дня, адно бясконцы шэры прыцемак. Белая Шаманка адлучыла змрок ад святла, і з тае пары дні і ночы змяняюць адно аднаго. А зямля была, як пустыня – ні раслін, ні жывёл, адзін мёртвы камень. Белая Шаманка падняла жменю ўрадлівага глею з дна Акіяна і раскідала яго па зямлі. На камянях зазелянелі лугі, над Кантынентам падняліся і зашумелі лясы, але не было там ні птушак, ні звяроў.
Тым часам Белая Шаманка зажурылася быць у самоце, і стала яна цяжарная двума блізнятамі. Кніжнікі лічаць, што яна зачала без мужа, а снаведы Паўночнай багны кажуць, што мужам ёй стаў Пракаветны Хаос з тысячай тысяч абліччаў, які прыйшоў на зямлю ў адным са сваіх увасабленняў.
Адчуўшы, што надышоў ёй час нарадзіць, Белая Шаманка рушыла на край зямлі, дзе Акіян зрынаецца ў бездань. Па-над безданню падымаецца з хваль высокі ўцёс, на тым уцёсе расце дрэва-ясень, карані якога сыходзяць у Прадонне, а ў кроне шуміць зорны вецер.
На ўцёсе каля каранёў дрэва-ясеня паявіліся на свет Блізняты. Аднаму з іх маці дала імя Фініст – Прамяністае Сонца, а другога назвала Агхі – Маладзіковы Цень. Раслі яны не па днях – па гадзінах, не па гадзінах – па хвілінах, а Белая Шаманка выхоўвала іх у любові ды пяшчоце. Калі ж сыны выраслі і памужнелі, маці адвяла іх на пустынны Кантынент, пакрыты першабытнымі лясамі, і сказала ім: "Вось свет перад вамі, прыгожы ён, але яшчэ не завершаны. Зрабіце яго такім, як вам даспадобы, і будзьце яго захавальнікамі".
Агхі стаў уладарыць над змрокам, а Фініст – над святлом. Агхі стварыў яры ды балоты, нізіны ды віры, а Фініст – высокія горы ды спадзістыя груды, хуткаплынныя рэкі ды светлыя азёры, а потым стварыў Фініст сокала, а Агхі – вужа, і то былі першыя жывыя істоты на зямлі.
Доўга блукалі Блізняты па Кантыненце, насяляючы свет звярамі ды птушкамі, і бясплотнымі відмамі, і стварэннямі вадзянымі ды падземнымі, і ўсякай істоце давалі яны імёны. З кожным днём свет рабіўся ўсё прыгажэйшым, ды неставала ў ім песень.
Адшукаў Фініст высокі груд, адкрыты вятрам і сонцу, на вяршыні якога шумела хвоя, разгалістая ды стромкая, нібы страла. З той хвоі зрабіў Фініст звонкую ліру. Крануў Фініст пруткія струны – заспявала вясёлая ліра, і то была песня святла і радасці.
Агхі пайшоў у яловы лес, у самы гушчар, дзе галіны спляталіся так шчыльна, што не прапускалі сонечнага святла. Пад ялінамі ў адвечным змроку расла бледная вярба са скрыўленым ствалом і веццем, пазбаўленымі лістоты. З той вярбы зрабіў Агхі лютню – заспявалі журботныя струны, і то была песня цемры ды скрухі.
Змяніліся эпохі, на небе абнавіліся сузор'і. З-за краю зямлі прыйшлі на Кантынент першыя людзі, і сталі яны зваць Блізнят багамі.


Рецензии
Здравствуйте, Нероли)
Уехал из Белоруссии, когда мне было шесть лет отроду и поэтому родную мову разумею слабо)
Читаю русскую версию, сброшенную на "читалку", но так как со своей страницы вы её удалили, то отзывы, по мере прочтения, стану оставлять здесь)
Отличное начало) Завораживает масштабностью происходящего, описаниями и образами) Особенно привлекает смешение эпох, обещая смачные комбинации))
Предвкушаю неординарное чтиво и незабываемые впечатления от прочитанного)))
Творческих успехов) КС.

Кастуш Смарода   04.12.2016 16:00     Заявить о нарушении
Спасибо за отзыв, но. В русской версии бардак полный, и остались такие прорехи в сюжете, что БТР проедет))) В белоруской уже более-менее "заштопано". И оба варианта не окончены. Хотя уже были требования "Мрою-2" писать, но не буду. Сиквелы - зло злейшее.

Влада

Нероли Ултарика   05.12.2016 08:50   Заявить о нарушении