Шолып паша

ШОЛЫП ПАША
Мыскара ойлымаш
Тымык шыже кас. Васёк пырдыжыште кечыше кугу часым ончале: 19 шагатат 40 минут. Тылеч коч кучалташ огеш лий. Жап! Уло сомыллан коло минут гына кодын. Подъезд гыч лекшыжла, изирак в;дылкам коныла йымакше шылтышат, урем лук могырыш вашкен гына ошкыл колтыш.
Уремысе электроменгылаште ик лампат ок й;л;. Тугеже, тудым иктаж-к; ужын шукта гынат, трукышто садак пален огеш керт. Вуйышто ик шоныш п;рдеш:  «Эх, шушаш ыле!»
Шуо. Теве тудо: урем лукеш верланыше, торашке волгалтше кугу окна-шамычан ош к; п;рт. Тушко калык эше пурен-лектеден коштеш. Ен-шамыч, коеш, п;рт к;ргыштат але  шукынак улыт, тугеже коклаштышт, к;леш  годым, шылын йыпашат лиеш...
Шолып пашажым ондакак сайын шонкален-вискалымыж жапыште м;нгеш п;ртылаш вес корнымат ойырен ямдылен ыле. Но толмо корно денак м;нгеш каяш лие: содыки тергыме, уто л;дыкш; укела чучеш.
Кызытеш чылажат план почеш, сайын шукталтеш: тудым але йотке ниг;ат ужын, мом ыштылмыжым шижын шуктен огыл. Палемдыме «грузым» налме, но тудым кидмучашеш нумал нангаяш огеш лий. Джинс курточка к;ргеш шылташыже логале. Адакат вашкыман. Йышт, уто шинчалан перныде, к;лш; верыш намиен шуктыман.
Трук ш;мж; ала-куш, чылт йолвундашышкак ала-мо волен кайымыла, вара к;шк; т;рштымылак чучо: ончылно – пырля тунемше, шке визымше «а» классше гыч «пацан-шамыч» толыт, векат. Й;кыштат путырак палымыс, калтак! Коклаштышт модын-юарлен, ала-мом, ала-к;м  пеш воштылын-воштылын лишемыт. Пален налын сенгат! Вуй, э-э, конгыра, микрокалькулятор дечат виян шотлаш т;нгале: содорышто чын вашмутым кычалеш. Уке, утыжым шонкален шогылташ вараш кодын. Й;ра, кеч интуиций манмет утарыш, вигак шижтарыш: шылаш, шылын утлаш к;леш! Васёкын йолтаганже веле волгалт кодо: толмо корно дене лучко-коло метрым м;нгеш куржын, лишыл вондер коклаш пурен йомо.
Пиалешыже, йоча-влак тудым ышт уж. Коклашышт мутланен-мутланен, эртен ошкыльыч. Изишак чыталтен, Васёк лавыран, лышташдыме вондер кокла гыч т;рштен лектат, шикш-пурак веле, урем дене туге писын куржын колтыш: палаш т;ченак эскерет гынат, к; улмыжым умылен от шукто.
Палемдыме верыш шушаш лишан гына изишак чарналтыш. Он тич ш;лышым налын, семынже ала куанен, ала ойганен шоналтыш: «Тачеш пиал шыргыжале ала-мо, чыла сайын эртымылак чучеш. А вет к;лынак эскералтен ом шукто гын, мыйым ужынат сенат ыле...»
Омсам почын пурышат, омсад;р гычак кычкырале:
- Авай, мом к;штыметым чыла налынам: теве ш;р, торык, кинде...
Вара шке п;лемышкыже пурен, к;сенже гыч шем капрон чулкам ш;дырен луктат, тумбычкыш поген пыштыш. Тачеш тудо ыш к;л, шолып паша удан огыл эртыш: тиде «каргыме» кевытыш йолташыже-влакын шинчаштлан перныде коштын савырныш…
А пырля тунемше але шке п;ртыс; ма, кудывечысе иктаж йоча тудын сурт сомылкам шуктышыла магазиныш коштмыжым ужеш ыле гын, юмашне, намысше могай лиеш ыле. Тудым, Васёк Ветровым воштылтышыш, мыскылтышыш луктыт ыле вет, калтак! Эх, кокланже йылмыжымак кучен ок мошто шол: к;леш ма уке - эре ляпка. Тенгече гына йолташыже-влак коклаште ача-аважлан сурт сомылкам ышташ полшышо Коля Зайцевым воштыльо... А таче теве шканжат...
Уке, тудын шолып пашажым ниг;ат палышаш огыл.



Рецензии