ЧС клубыш ыш возалт

«ЧС» КЛУБЫШ ЫШ ВОЗАЛТ
Мыскара ойлымаш
Васёк ик мотор шошо кечын йыгыр классыш коштшо рвезе-влакын школ воктен погынен шогалмышытым ужат, йодылдале:
-Тендан класс гыч рвезе-влак чылан гаяк, маныт, ала-могай чрезвычайный ситуаций шотышто клубыш возалтыныт.
-Чын, ме чыланат «ЧС» клубыш коштына.
-Мыят тушко возалт кертам мо?
-Э-э, мемнан деке кажныжым огыт нал, - рашемдаш пиже вичкыж-кужу, ючылий капан рвезе.
-А к;м налыт?
-Т;рл;-т;рл; ситуаций гыч утлен, лектын моштышым. Икманаш, эн л;ддымым гына.
-Мый такше путырак л;дшыж; омыл, - ыштале Васёк.
-А ме кушеч палена: чынак л;ддым; улат мо, але меран гай л;дш;? – манеш саде ючылий капан рвезак. – Сандене ондак шке шотан экзамен гайым кучыман.
-Экзаменже могай?
-Неле огыл. Мутлан, теве кевыт ончылно шогышо ;дырамаш ден чапле костюман да галстукан п;ръеным ужат?
-Ужам.
-Тугеже, п;ръенже дек лишем да, «Салам лийже, ачай!», - манын каласе.
-Тый мо? П;тырен куча да эше шенгеч чумал колта!
-Л;дат тугеже?
-Л;дашыже ом л;д да…
-Тугеже, миен саламлалт да курж веле.
-А тый шкеже кузе лачымын ышташ к;лешыжым ончыктен от керт? – йодылдале Васёк.
-Мый тыйын гай л;дш; омыл, мый чыла кертам, - манят, ючылий капан рвезет кевыт ончылно семынышт ала-мо нерген шыман гына мутланен шогышо кокла ийготан п;ръен ден ;дырамаш деке лишеме. Иктыжым, весыжым т;ткынак шымлышыла ончалят, тораштак огыл шогылтшо Васёк да моло рвезе-влакат колышт манын, й;кшым кугемденак пелештыш:
-Салам лийже, ачай!
-Тый мо, шопынер, мый тылат могай ачат улам?! – тунамак сырен, кычкырал колтыш п;ръенет.
-Сергей, тиде мо тыгай? Тыйын эше эргычат уло аман? – воктенже шогышо ;дырамашат п;ръен ;мбак ;рмалген ончале.
А ючылий капан рвезет умбакыже яныша веле:
-Ачай, манам, ачай, таче мыланем ик лу тенгемат от пу мо?
-Мо-о-о?! – уло кертмын карал шындыш п;ръенет да ючылий рвезе могырыш кидшым шуялтыш, мушкындыжым чумыртыш. А садет, манмыла, йолым – кидыш да куржаш… П;ръенетат трукышто моло нимо ушаным шоналтен шуктыде, почешыже куржаш тарваныш.
Икманаш, тунамак школ ден кевыт да пеленсе кок кум пачашан п;рт коклаште м;гырен-кычкырлен куржталмаш, шке шотан «пырыс-коляла» модмаш т;нале.
Йырваш ынде «Мать-мать-мать! Уи-и, уи-и!..», - веле шокта. Ючылий рвезе да почешыже поктен куржталше кокла ийготан, чапле костюман да ш;й гоч тупеш кержалтше лопка галстукан п;ръенет, ;рдыж гыч ончымаште, онайын веле койыт такше. Адакше трукышто то рвезе-влак ончыч ш;лешт-м;гырен куржын эртат, то тугакак п;рт коклаш пурен йомыт…
Васёк тыгай с;ретым ончен шогыш-шогышат, пелештыш:
-Уке, рвезе-влак, мый тыгай «ЧС» клубыш ынем возалт. Тиде мыйынлык огыл…
           


Рецензии