Кунгир Айик юрти билан факат тенгма тенг

               
    Бундан бир неча йил аввал, океан ортидаги Хайбатулло Кияэвдаги инкилоб учун 5 млрд. шартли бирлик микдорида пул сарфлаганини очик-ойдин айтди. Куп утмай у ерда фукаролар уруши бошланди. Бу хунрезликлар бошка худудга утиб кетмаслигини шахсан мен истамайман. Уруш жуда дахшат. Унинг каттаси хам, кичиги хам булмайди. Шунда бу адолатсизликларни кандай тухтатиш мумкинлиги хакида калламга бир фикр келди ва уни проза.ру сайтида рус тилида ёздим-у, куйдим. У пайтда мен Хусайн бобонинг угли иккинчи муддатдан чакириб олиш учун чора куришни назарда тутгандим.
     Шу фикрларни ёздим-у, кунглим хотиржам булди. Чунки, мен урушнинг олдини олиш учун уз хиссамни кушдим, колгани эса Яратганнинг кулида.
    Уша куни тугрироги 20 январь куни тонгда бир кизикарли туш курдим. Тушимда узбекча куй чалиниб ашула айтилаётганди, бирдан чет эл мусикаси хам кушилиб кетди.
    Тушда мусика эшитсангиз хушхабар булади.
    Кани узбекча хушхабар нима экан деб турдим. Уша куни китоб укиш хакида курсатув булди. Бу узбекча хушхабар эди. Чунки, Шавкат Миромоновичнинг китоб хакидаги гапларидан сунг мен хам, урта асрлардаям, хозир хам китоб укимаётганлигимизни «Тарихни диний китоблар оркали тиклаш» номли маколамда ёзгандим. Курсатув айнан китоб хакида булганлиги мен учун узбекча хушхабар булди.
Иккинчиси Уммон ортидаги Ок Айиклар юртида Тож кийдириш маросими булаётганди.
    Кунгир Айиклар мамлакатида эса шов-шувли ахборот таркатилди. 2016 йилда Хитой 62 млрд. шартли бирликдаги пулни Ок айик юртига кайтарибди, Япония 34 млрд. чунки, бу шартли бирлик ишончсизлиги учун.
    Аммо, Кунгир Айик мамлакати уша айнан 20 январь куни 12 млрд шартли бирликдаги пулни Ок Айик мамлакати кимматли когозларини сотиб олиш учун кучириб берди (кеча эса Файзбог муаллифи бир неча соат ичида 3-4 млрд. шартли бирликка бойиб колди).
     Йулчиевнинг мухолифати бу тадбирни уша куни «давлатга хиёнат» деб бахолаб турувди, эртаси куни хамма ОАВ бу хакда лом-лим демади. Чунки, бу давлат сири экан! Бу биринчидан. Иккинчидан Йулчиевнинг кули канчалик «узунлиги»нинг исботи эди.
     Бир неча кун утгач пулни кабул килиб олган тараф, олдинги маъмуриятнинг олдинги ваъдаларига терс равишда сиёсат бошлаб юборди. Аста-секин Ойропадагилар хам урушнинг ёмонлиги хакида гапира бошлашди. Вахоланки, Бир Тан мамлакати кироличаси йил якунидаги чикишида кимлар кандай бузгунчиликларга тайёргарлик килиб куйганлиги айтаётган пайтда, уни маърузаси эфирдан узиб куйилганди. Шукур уруш олови пасая бошлади.
    Бу гаплар нега ёзиляпти? Давлатимиз рахбари Кунгир Айиклар мамлакатига бориши ёритилаётганда, «улардан нима сурашимиз» тахмин килиняпти. Нега сураймиз? Тенг шериклик килайлик, дустлик, бир-биримизни хурмат килган холда. Биз узбекларга бировдан сураш буюрилмаган, кадриятларимиз хам йул куймайди. Сурасак, факатгина Яратгандан сураймиз!
    Ха, уша тушимда курган чет эл мусикаси хакида, мана уша, тинчликни саклаш, урушни олдини олиш учун Йулчиевга нима килиш кераклиги хакидаги маколани укиб куринг.

 


Рецензии