Академик Рустам Абдуллаевга очик хат

    Узлигингни йукотма узбек ёки академик Рустам Абдуллаевга очик хат
    Интернетда иккита миллатдошимиз, икки олим (!!!) бир-бири билан тарихий фактлар устида «жиккамушт» булаётганини укиб колдим. Жанжални аввалбошда академик Рустам Абдуллаев бошлади. У Шухрат Барлосни товламачиликда айблади! Бу хакикатда хакорат. Чунки, товламачилик жиноят кодексида курсатилган, конкрет килмишга нисбатан айтилади. Тарихий вокеаларни тилга олган киши товламачи булиши мумкинми? Мен Шухрат Барлосга «академик ака нега ундай деяпти?»-десам. Шухрат Барлос хам сандогида турган хамма укни академикка караб отиб юборибди.
   Кейин суриштирсам, иш жиддийлашиб кетибди. Тугрисини айтсам, узбек миллати бутун дунё Хамжамияти олдида эндигина багрини кутарган бир пайтда икки узбек олими, биров учун бир-бирини обрусизлантириб ётса... 
Мен сизларга куп гапириб ётмасдан, реал булган бир вокеани айтиб берай.
    Узбекистоннинг жанубий вилоятларининг бирида 1952 йилда бир киши игво ва тухматлар оркали камалиб кетади. Такдир махбусни Россиянинг энг совук улкаларидан бири Томскдаги камокхоналардан бирига олиб боради.
    Бу ерда махбуслар урмон кесишга олиб чикиларкан. Бизнинг юртдошимиз Кобилжон (тахминан шундай атайлик) жисмонан заиф булгани учун огир мехнатга чидай олмай касалланиб лазаретга тушиб колади.
    Камокхонага юкори ташкилотдан текширувчи келиб, лазаретда ётганларни бирма-бир назорат(хакикий касалми ёки ёлгондан ётибдими деган маънода)дан утказа бошлайди.
    Навбат Кобилжонга келади. У кирган хона турида утирган Начальник, унинг исм фамилиясини, каерданлигини укигач, Кобилжонга русча савол бериб куради. Кобилжон унчалик гапни тушунмаётганини куриб озарбойжон тилида саволни аниклаштиради:
- ¬Нега ишламайсан?
- Мехнат огирлик килди.
- Мехнатдан одам улгани йук. Камалишингдан олдин нима юмуш билан шугуллангансан?
- Ишламаганман.
- Бабанг нима иш килган?
- Отам хам ишламаган.
- Э, кизик экансанлар-ку. Булмаса кандай кун кечиргансизлар?
- Мен хам, отам хам Хафизул Куръон, коримиз. Биз элнинг туйида никох укиймиз, таъзиясида хатм багишлаб кун курганмиз.
- Хафизул Куръан булсанг бир тиловат килчи?
- Кобилжон кироат билан Куръон укийди.
Начальник хам кандай чайкалаётганини билмай колади. Тиловат якунига етгач, начальник Кобилжондан:
- Сиз кайси мазхабдасизлар?- дейди
- Имоми Аъзам,-дейди Кобилжон.
- Мен озарбойжонман. Биз имоми Шофеий мазхабидан, яъни Имоми Аъзамнинг шогирдлари мазхаби. Мен сендан юкори утиришга хакким йук экан,-дея Кобилжон рупарасига утириб яна бир неча савол беради.
- Бу ёкка кара, сени дарбадарлик килиб, давлатги зиён келтираяпти деб ёзиб берган кишилар кимлар эди?
- Узимизнинг кишлокда яшайдиган кушниларим.
- Уларнинг миллати нима?
- Узбек.
- Йуг-э. Уз миллатинг узингни сотганми?
- Ха.
- Ё, тавба. Дунёда не ишлар буляпти!
- Узбек, узбекни сотса-я!
- Бу ёкка, кара Кобилжон, мен сени лагер ошхонасидаги супириш, сидириш ишига тайинлайман. Ишингни килиб, вакти-вакти билан Хатм килиб, мени хам дуо килиб тур. Вазият юмшаши билан озод булишингга ёрдам бераман. Лекин, шу гапни эсингдан чикарма, юртингга борганингдан кейин сени сотган одамларнинг жанозасига борма. Тушундингми?
- Тушундим.
      Шундай килиб Кобилжон кори лагер ошхонасида енгил-елпи ишлар билан шугулланиб юраверади. Сталин улганидан кейинги биринчи амнистия актига биноан озод этилади.
      Бу булиб утган вокеани эшитгач, уз миллатим учун жуда уялганман. Хатто исмлар ва жой номларини айтишга хозир хам уяляпман. Айтсам хар икковининг хам кариндошлари бор. Иккала томон хам менга таниш. Узбекчилик. Лекин бу булган факт.
Шухрат Барлосга бугун   чат оркали гаплашиб, «сал оширвордингиз урток, ундок булмапти-да, акаям яшайверсин, танкидга чидамли булинг» деб насихат килмокчи булсам, масала жуда жиддийлашиб кетибди. Иш судга караб бораётганмиш!
     Эх, буни каранг-а.
     Хой жаноб Рустам Абдуллаев! Кимнинг ори деб Шухрат Барлосга нисбатан ариза ёзяпсиз?
     Сизда узбекнинг орияти борми?
     Узбекни бутун дунёга кулги булишини истаяпсизми?
     Чорак аср Ислом ота узбекнинг ори, гурури баланд булсин деб, манаман деган кучларга карши турди. Шукрким Узбекистонни хамма тан олди.
Ислом ота вафот этганида олис Куба нега бир кун мотам эълон килди?
Ислом отанинг йигитлиги, мардлиги учун!
Бутун дунёда ягона битта мамлакат рахбари океан ортидаги Хайбатуллонинг харбий базасини чикариб юборгани учун. Уларнинг узи шу ишни кила олмагани учун Ислом отанинг мардлигини тан олди.
Шундай истеъдодли Юртбошимиз борлигидан фахрланиб турган пайтимизда нима киляпсиз жаноб Р.Абдуллаев?
Кимни тарафини оляпсиз? Уша сиз тарафини олаётган мамлакат билан нега дипломатик алокамиз йук, биласизми? Нега Ислом ота бу ишни килмадилар?
Билмасангиз Горбачев даврида уларнинг баъзилари килган ишларини  интернетдан укиб, собик СССР Прокуратураси архивларидан топиб куринг!
Бу булган фактлар!
Ислом ота миллатлар уртасида дустлик кандай булишини дунёга курсатган. Рахбар эдилар. У кишининг шунчалик машаккат ва масъулият билан йиккан обруларини, бутун дунё олдида тукманг! Ху анави биттаси янги йил кечаси Туркияда хунрезлик килиб хаммамизни уялтирганиям етади.
Жаноб Рустам Абдуллаев! Сиз олим одамсиз, демак соглом фикрлайсиз.
Уз миллатдошингизга нисбатан ёзган аризангизни кайтариб олинг.
Уят булади. Килган ишингиздан сиз уялмасангиз, сизнинг кариндошларингиз эрта бир кун уялишади.


Рецензии