Виктору Ивановичу Тышковцу 70 лет укр. язык

             Під час РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ЙОГО НАЗИВАЛИ "ДІДОМ".

         Віктор Іванович Тишковець колоритна особистість на Чернігівщині.
Його знають в Козельці ,Острі,Десні,Киеві як надійного товариша який за своїх друзів віддасть власне життя."Дід" саме так його називають друзі по боротьбі за права людей та свободівці, готується відзначити 9 квітня  свій ювілей. Радісне свято, але сум набігає на нього, що зустріне він його без вірної бойовї подруги,що подарувала "Діду" не тільки свою любов але й трьох нащадків, що продовжили рід бояярський Тишковців, що живе тут здавна.Цей історико-біографічний нарис, подарунок моєму побратиму та шанованій людині.
         
    Ювіляр народився в звичайному українському селі Козелецького району
Олексіївщина. Кажуть що назва пішла від фельдмаршала Олексія Розумовського.
Він народився 9 квітня 1947 року в звичайній селянській родині.закінчив Козелецьку школу№1. Зірок з неба не хватав тому пішов до війська. Служба в Радянській апмії була доброю школою взагалі,а в навчальному центрі "Остер" тепер Десна, це вже майже "університет".Довелося і траву красити і дізнатись що тапке "дідівщина".Але армійська школа ,навички роботи в технікою, допомогли йому в житті беззапречно.Одружився рано,зявилися діточки,треба було заробляти на життя. Пішов колгосп,заробітки невеликі , але на життя вистачало.Жив в рідному селі,працював механіком та завгаром, люди його поважали.Прородний розум дозволяв впоратись з будь яким складним завдання. Вже в часи після "хрущовської відлиги" молодий чоловік став задавати питання, чому люди тяжко працюють а, живуть бідно на селі не так як в місті.Тому став до лав борців за права людини на гідне життя в СРСР.

     В 1989 році Віктор Іванович Тишковець розбувує разом з остерським рухівцями осередки Народного Руху за перебудову.Після цього з острянином Юрієм Коржовим розбудовує Українську Республікаську партію,а після відїзду Юрія Павловича Коржова до Одеської області з 1993 по 2000 рік очолює районну організацію. Багато добрих справ було зроблено: боротьба з тоталітарним минулим, учать у виборах до Верховної Ради в 1994 році, учать у багатьох виборчих компаніях.Для віктора Івановича Тищковця не важливо було в якій політичній команді боротися за законність, порядок, права людей.Я памятаю як він працював в 2004-2006 роках,гарно виконував роботу на любій ділянці роботи та боротьби.НРУ,УРП , УНП,НАША УКРАЇНА,НАРОДНА САМООБОРОНА,СВОБОДА ,БЮТ він працював з любими штабами,якщо це було корисне для державви та людей..Працював та допомогав волонтерській орнанізації "Грім" яка допомогала військовим та жителям Донбасу.Районна газета "Новини Придесення" зробила Віктора Тишковця своїм почесним позаштатним корреспондентом. Він і сьогодні допомогає редакції порадами,та практичною роботою.Піклується Віктор Іванович Тишковець і про криміногенну ситуацію в краї.Двоє його синів стали правоохоронцями.Віктор Іванович знаходив вірних друзів на барикадах, майданах, це вони нашивало його "Дідом".Козаки Чернігівщини нагородили його памятною медаллю "Крути 1918-1998"До 2000 річчя Різдва Христового Українська Православна церква Київського патріархату за підписом Блаженнійшого ФІларета нагородила Віктора Івановича почесним дипломом, обласна організація УНП, також нагородила почесною грамотою, Козелецька районна рада та козелецька державна адмністрація також нагородила відзнакою.
       
        На свій ювілей іменинник мабуть отримає від рідних та друзів багато подарунків. Але найкращий подарунок йому підготувала влада. Нещодавно було пийнято рішення Чернівською обласною радою,за сприяння губернатора Володимира Куліча  та прогресивних партій, про передачу релігійній громаді Козельця
Вознесенського храму. Я бачив як світилися очі у ювіляра.Про такий подарунок
борець за права людей не міг і мріяти. Сталася поді про яку мріяли багато років.Освячення храму провів Блаженніший Філарет.

         Хотілось би щиро привітати ювіляра,та побажати йому мирного неба, успіхів в захисті людей,щасивого майбутнього дітям та онукам,а головне козацького міцного здоровя.Які б прикрості не сталися Віктор Іванович Тишковець поведе людей за справедливість та свободу.Бо він для цього народився та живе,це про таких достойників писа в своїх творах Микола Гоголь та Дмитро Яворницький.Щасти тобі побратиме, один із перших хоробрих в розбудові демократичних процесів на Придесенні.

                ПЕТРО ЛАВРЕНЧУК письменник, краєзнавець.


Рецензии