Чёрная боль...

26 квітня 2017 року минуло 31 рік як трапилася найбільша в світі атомно-техногенна і еколого-соціальна катастрофа ...
А 26 квітня 2016 року було 30-ти ліття ядерної аварії на Чорнобильській електростанції ...

ВАЛЕНТИН В. БУГРИМ

… ЧОРНИЙ

 (Світлина)

БІЛЬ ...
 
Мультимедійна твіримна поема-наслідки та інше ...
УДК 133.528
ББК 26.890/26.890(4/8)

Бугрим В.В. ... Чорний Біль / Black Pain ... Мультимедійна поема-наслідки та інше /Валентин В. Бугрим (Рукопис), 2016.-40 с.; Проілюстровано

У першій мультимедійній поемі-наслдіків «Чорний Біль» подано авторське бачення та аналітику Чорнобильської катастрофи, її пророцтв та антропологічних, техногенних і екологічних наслідків як результатів дослідження відповідних джерел та записів і фото, телесюжетів автора під час висвітлення аварії на ЧАЕС для Українського і Центрального телебачення, газет і журналів та наукових збірників, вітчизняних і зарубіжних інтернет-видань, численних поїздок на ЧАЕС, починаючи з травня 1986 року... Йдеться також про віщування Чорнобиля у різних давніх та сучасних джерелах, щоі було проігноровано очільниками Компартії та вчними ...
У творові можна виокремити три головні  періоди і відповідно три частини: перший, починаючи з 1986 р. і до 2016 р. –«Чорнобильська катастрофа та участь автора у її висвітленні»; другий – від 21 квітня 2016 р. –  «У Чорбильській зоні через 30-ть літ ...», поїздка на ЧАЕС;  третій – «30-ти ліття Чорнобильської катастрофи» – сьогодення, 30-і роковини ядерної аварії на ЧАЕС, наукові форуми, конференції, фотовиставки, зустрічі чорнобильців...
Мультимедійну поему проілюстровано власними світлинами і з особистого архіву та фото з інших джерел та авторів ...
Разом із художньо-публіцистичним та документальним відображенням найбільшої атомної катастрофи, подано також основні авторські публікації на Чорнобильську проблематику, перші презентації твору, а також відомості про автора.
Для усіх, кому актуальний Чорнобиль, постчорнобильське буття, ядерна безпека, сьогодення і майбуття України та світу ...

In the first multimedia poem “Black Pain” presents the author's views and analytics Chernobyl disaster, its prophecies and anthropological, technological and environmental consequences as a result of research relevant sources and records and photos, TV programs author in the coverage of the Chernobyl accident for Ukrainian and Central Television, newspapers and magazines and scientific collections, domestic and foreign Internet publications, many trips to Chernobyl since May 1986 ... It is also about divination Chernobyl in various ancient and modern sources thatand ignored by scientists and leaders of the Communist Party ...
In the product can distinguish three main periods and under three parts: first, since 1986 to 2016 - "Chernobyl disaster and the participation of the author in its coverage"; the second - on April 21, 2016 - "In Chorbylskiy zone 30 Number of Years ..." trip to Chernobyl; third - "30 anniversary of the Chernobyl disaster" - today, the 30th anniversary of the Chernobyl nuclear accident on, scientific forums, conferences, photo exhibitions, meetings Chernobyl ...
Rich Media poem illustrated with own photographs and photos of other sources and authors ...
Along with artistic and journalistic and documentary reflection of the largest nuclear disaster, given as the main author's publications on Chernobyl issues, the first presentation of the work, as well as information about the author.
For all who the actual Chernobyl Postchernobyl being, nuclear safety, present and future of Ukraine and the world ...
На обкладинці – авторське фото теперішнього 4-го енергоблока ЧАЕС (Саркофаг) та символічного дерева при в’їзді у Чорнобильську зону відчуження ...
ISBN © Бугрим В.В.,  2016 р.
© Чорний Біль, мультимедійна поема-наслідки, 2016 р.

ЗМІСТ


30-роковини Чорнобильської катастрофи
(авторська ретроспекція) ..........................................

Чорний біль. Мультимедійна поема-наслідки.... ....

Презентації книжки та поеми .................................

Основні публікації автора ........................................

Про автора
(Світлина) 

Місто-привид Прип’ять … (21 квітня 2016 р.)

Валентин В. БУГРИМ, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС (травень-червень 1986 р.; наступні роки), автор перших телерепортажів для Українського і Центрального телебачення про аварію; тоді – заступник головного редактора Головної редакції інформації Українського телебачення; нині –
академік, доктор філософії, історик, літописець і дослідник Чорнобильської катастрофи, автор першоєдиного наукового класифікатора висвітлення Чорнобильських подій у ЗМІ та монографічного збірника «Чорнобиль і преса: реалії взаємодії (К., 1991), численних наукових публікацій (1986-2016 рр.), циклу «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу» (січень-лютий 2016 р.); організатор і доповідач Міжнародних конференцій «Чорнобиль і засоби масової інформації»; член Національної Спілки журналістів України, поет/публіцист, генерал-хорунжий Українського козацтва (ІІІ-го Гетьманату), Посол миру, громадський діяч; учасник Міжнародного форуму «Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу» (18-25 квітня 2016 р., м. Київ) та Міжнародної наукової конференції «Радіологічні та медичні наслідки Чорнобильської катастрофи – тридцять років потому» (18-19 квітня 2016 р., м. Київ, Україна), автор першої у світі книги « ... І засурмив Третій Ангел. Пророцтва про Чорнобильську катастрофу.-К., 2016.-60 с. Проілюстровано» ...

30-і РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ ...
(Авторська ретроспекція)
У ніч із 25 на 26 квітня 1986 року, тобто в суботу, об 01 год. 23 хв., 40 сек., на Чорнобильській атомній електростанції ім. В.І.Леніна (до чого тут Ленін, а, може, й навпаки) в ході безалаберно-невдалого та ризиковано-небезпечного експерименту сталася, як із часом виявилося, найбільша в світі техногенна та екологічна катастрофа. Її наслідки жахливі: у перші дні від опромінення померла 31 людина, потім щороку декілька десятків, а всього за 30 літ – близько 200-т тисяч людей ...
У ліквідації аварії взяло участь 600 тис. осіб, із Зони враження було відселено більше 130 тис. людей. Навколо ЧАЕС тоді утворено 30 км Зону відчуження...
 
... Я у той час перебував на військових зборах у батальйоні, в сосновому лісі поблизу Макарова (райцентр на Київщині). На вихідні прибув у Київ, на квартиру “в звільнення”. Субота й неділя проминули швидко і про аварію ми нічого не знали. Як нині відомо, перша коротка інформація про аварію на ЧАЕС появился у програмі «Время» ЦТ через 48 годин.
У понеділок, цебто 28 квітня, о 07.30 я виходжу у військовій формі з під’їзду до замовленого таксі (яке має підвезти мене до зоопарку на Брест-Литовському проспекті, а далі зі знайомим його батьковою автомашиною – у військову частину).
І Вас по тривозі, товаришу капітан, – каже мені таксист. Всі зараз туди їдуть.- А куди це і чому, – запитую його? – Та в Чорнобиль всі їдуть, там аварія якась трапилась... Отак уперше я почув про катастрофу. По приїзду у в/ч, о 09.00, як завше шикування всього батальйону, нічого командири не сказали, лише 6-ть «Татр» (ваговики) негайно відрядили у Чорнобиль ...
Військові збори тривали до 1-го травня, після вихідних я появився на своїй роботі у Головній редакції інформації Українського телебачення, де був заступником головного редактора. Тут мені вже стало відомо багато суперчливих відомостей про аварію. Дехто з кореспондентів редакції правдами і неправдами пробрався таки до ЧАЕС і зробив матеріали, які давати в ефір було заборонено. Залізна завіса на Чорнобильською катастрофою почала підніматися після виступу по ЦТ Генсека КПРС Горбачова М.С. 14 травня 1986 р., після численних запитів Швеції, США та інших країн до СРСР: Що у вас трапилося ...
... Перші мої добровільні поїздки на ЧАЕС відбулася наприкінці травня- початку червня 1986 р. (До речі, ніхто з головного керівництва редакції, УТ та Держтелерадіо УРСР так і не відважилися поїхати до ЧАЕС).
Дитятки. КПП тоді, як і нині. Перевдягання у білі костюми. Перепустка «Везде». А далі – сам собі господар. Звісно, їхали до ЧАЕС. Я помітив, що будують і заливають бетоном якийсь глибокий рів неподалік ЧАЕС. Виявилося, що це – загороджувальна  стінка (70 м), щоб радіоізотопи не потрапляли потім у грунтові води та ріки. Усе візднято, записано інтерв’ю інженерів. Потім було записано розповідь когось із Урядової комісії про хід ліквідації аварії.

(Світлина)

Радіоактивний канал біля ЧАЕС. 21 квітня 2016 р.
Фото автора

У ще одну поїздку я натрапив на якийсь великий ангар, пробравшись у який, побачив дивні самоходи, як виявилося вітчизняні роботи. (Потім стало відомо, що перші японські та французькі роботи були дуже дорогими та, головне, швидко виходили з ладу, не витримуючи рентгенів). Було підготовлено репортаж та записано коментарі фахівців.
(Світлина)

У тому ангарі фахівці готували робототехніку для збирання небезпечних радіоактивних уламків після атомного вибуху на 4-му блоці ЧАЕС.
Фото І. Лисенка

У наступну поїздку зі мною попросився головний редактор нашої відомчої газети «Говорить і показує Україна», чудовий фотомайстер Іван Лисенко, завдяки якому маю деякі основні світлини. Вирішив все-таки відзняти оте атомне страхіття. Зодягнувши свинцеві пластини, нас провели по коридорах на дах 3-го енергоблока, звідки кінооператор Владислав Рейський і відзняв жерло враженого блока. Це – було моє найбільш небезпечне перебування та підготовка матеріалів для телебачення. Як наслідок, учасник лікідації аварії на ЧАЕС, категорія 2 А, яку давали лише тим, хто був на ЧАЕС до 14 червня 1986 р.
Потім були також поїздки, зокрема і у складі культурологічно-історичних експедицій, різних делегацій, одного разу спільно з «Народним Рухом України», сиділи в автобусі та спілкувалися з її лідером В’ячеславом Чорноволом.
У липні 1986 р. я вирішив зайнятися продуктами харчування, зокрема молоком. Які ж вони і воно щодо враження радіоізотопами? Поїхав з телегрупою на молокозавод № 1  у Дарниці. Все керівництво і технологи розбіглися. Завітали, звичайно у лабораторію, вже обладнану для аналізів “свинцевими будиночками”. Залишилася лаборантка, якій було велено нічого не казати. Не хотів її й підводити, але застосував такий підхід: Скажіть, будь ласка, а яке було молоко до аварії на АЕС? Вона: 10 на мінус у такому-то ступені.-А зараз: 10 на мінус скільки-то у такому ступені. Цей діалог  я помістив у текст сюжету, уникнувши його в сценарії мікрофонної папки. Але черговий головліту (цензура) щось запідозрив і прибіг до мене в студію з вимогою вирізати ці кадри. Після складних перемовин і фрази: Я беру всю відповідальність на себе,- вдалося все ж таки дати цю квінтесенцію в ефір. Люди у нас мудрі, то порівнявши оту циферію, розуміли: Молоко пити не можна ...
Звісно, що Українське телебачення наробило і багато шкоди, показуючи “безпечний” відпочинок у київському гідропарку, Першотравневу демонстрацію на Хрещатику, Міжнародний велопробіг, інше. Їх змушувало Політбюро і ЦК КПУ, а тих – Москва-Кремль і Горбачов М.С. особисто. Хоча сміливості та мужності в жодного з них не було. Було боягузство за свої партквитки та посади ...
 Перейшовши працювати у Київський держуніверситет ім. Т.Г.Шевченка (1988 р., 10 жовтня), на факультет журналістики, кафедру ТБ і Р, викладаючи спершу тележурналістику, а потім сучасно-ринкові дисципліни, я паралельно досліджував проблеми відображення Чорнобильської аварії у ЗМІ та публікувався у різних вітчизняних і зарубіжних збірниках (Див. список «Основних публікацій автора про Чорнобильську катастрофу»). Брав участь та організовував наукові конференції з Чорнобильської проблематики. Було написано навіть кандидатську дисертацію «Проблеми відображення ходу ліквідації аварії на ЧАЕС у засобах масової інформації», яку через профанаційну систему захистів – не мав бажання захищати. Лише через багато років, у 2013 р, 28 січня, мною захищено дисертацію на здобуття наукового ступеня «Доктора філософії» (без написання тексту на 400 сторінок, а за сукупністю публікацій, правда на тему прикладних комунікацій).
Звісно, що чорнобильську тематику/проблематику не полишено впродовж 3-х десятиліть, що засвідчує також і дана мультимедійна поема «Чорний біль» ...

 26 квітня в Україні – День вшанування учасників ліківідації аварії на  ЧАЕС та пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи ...
ЧОРНИЙ БІЛЬ ...?...

Мультимедійна поема-наслідки (Частина І)

Присвячено учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС  у 1986 році –
живим і мертвим, і ненародженим ...

(1) Пронеслась страшна сирена, (2) Для Європи і для світу,
сповістила навіженна пролунало мов в трембіту:
про аварію-пожежу, Третій Ангел проспівав
що поставила на межу: і Зорю «Полин» позвав,
“мирний атом” для Людини, що упала в землі, в ріки
для всієї України? й отруїла їх навіки ...

(3) ... Отак «Біблія» віщала, (4) ... Є Пророк і він не схибить.
сотні літ про це писала: Варто у Пророцтва вірить,
але ленінці-марксисти бо Йому дано сказати,
були хибні атеїсти ... щоби людям «своє» знати.
 
Вигляд зруйнованого 4-го енергоблока ЧАЕС зверху (Квітень 1986 р.)
 Фотоджерело: www.wikipedia.org
(5) Раньо Неро і Нострадам, (6) після них низка пророків,
ще раніше – «Бимбасаран» як дивились в чорне око:
і Апілія, і Ванга, крізь роки й віки / століття
хто – із статусом й без ранга, сповіщали чорноліття,

(7) провіщали страшне лихо,
а в учених – усе «тихо!».
Їм і дату називали,
із Тибета гінця слали:
і ходив монах Самден
у ЦеКа і ніч, і день ...

  Колаж Івана Лисенка та автора від спільного відрядження на ЧАЕС (5 червня 1986 р.)

(8) Не дослухались пророцтва (9) ... На Борню Людина встала,
і отримали пороцтво: “мирний атом” приборкала:
на віки/тисячоліття люди у вогні згоріли,
має Людство лихоліття ... від рентгенів омертвіли ...

(10) ... Пам’ять в Небеса злітає. (11) Там, на Небі вже вартують ...
 Хай звідтіль вона волає: Ізотопи – ще нуртують
вогнеборці  як чорніли, відчужено в ЧорноЗоні,
АЕС й Прип’ять заніміли... МАГАТЕшнім полігоні.

(12) То – чи дихає “озоном” (13) Не зникає слід в Людини
30-ти каемна Зона? від зорі-чорнобилини:
Елементи є ще всюди: моноліт і досі диха –
гірчать землі й ріки-води. ота ядерная криха ...

(14) Промайнуло 30-ть літ –          (15) Ліквідатори вмирають –
не розтав в Людини лід:             «мирний атом» забирає:
холодить і Тіло, й Душу     нема ліків, грошей мало,
і трясе її, мов грушу ...     щоби жити вистачало.

(16) Ятрять тіло атом-рани, (17) Знов Весна. Ускрізь все біло,
ледве ходять ветерани, а в Душі щось защеміло,
Обивають скрізь пороги, бо у ній – ЧАЕС-події ...
просять вони допомоги. Але будьмо – у Надії,

(18) що минуться Катастрофи (19) Полин-Зірка тоді згасне.
і тоді вже інші строфи Урожаїв буде рясно.
порозкажуть всім онукам          Попросімо – у Природи
“Дивний Сон”, не чорномуки.          і молімося всі Богу!...

(20) Та Матерія – одвічна, (21) І – забруднено-активна,
хоч прогресна і калічна, вже почасти адаптивна ...
бо сполинено-гірчична         Така Матерія буття –
від Зорі – катастрофічна. у постЧорнобильське Життя...

(22) Чорний Біль нехай минає,
бо Життя в Людей триває ...
Душа й Тіло хай квітують –
лиш Коханнями нуртують ...!...

26 квітня 2015 р. Троєщина (перша, друга, дев’ята строфи).
26 квітня 2006 р. Хмелів (20 і 21 строфи).
27 квітня 2015 р. м. Київ (3-8; 10-11 строфи).
26  січня 2016 р. м. Київ (12-17, 22 строфи).

Post-factum/scriptum:

(23) Тих подій я був учасник, (24) Ми сюжети відзнімали,
хоч не брав я вогнегасник, Людству Правду розказали:
телегрупу й спеців брав про Чорнобиль, про АЕС,
і в Чорнобиль вирушав. про той атомний «прогрес».

(25) Ми були тоді наїні, (26) Про Здоров’я ми не дбали,
і в поїдках дуже дивні: датчик Гейгера не брали.
після них – ”раді’активні”, Тонкі білі комбінзони
адже атоми ті – «мирні»? були наші антифони.

Фотоджерело: fi-foto.html chornobilskoji-katastro
(27) Скрізь у Зоні побували (28) То була моя робота,
і відзняли й написали: день і ніч складна турбота:
по УТ все показали, як цензуру обминути
аби люди Сутність знали. й Словом Правди не схибнути.

  (Світлина)

Автор, заступник головного редактора Головної редакції інформації Українського телебачання (програма «Актуальна камера») Валентин БУГРИМ, звукоопертор Аркадій ЛЕВІТІН та кінооператор Владислав РЕЙСЬКИЙ у 30-ти км Чорнобильській зоні готуються до інтерв’ю і на даху 3-го енергоблока ЧАЕС ведуть зйомки пошкодженого реактора.
Фото Івана ЛИСЕНКА. (05-06 червня 1986 р.)
(29) А вже потім, як учений,              (30) Дослідив я всі пророцтва,
Чорнобилем помічений,                академіків заблудства.
я досліджував події,         Цикл «Чорнобиль» я написав.
публікації та дії.            і його – опублікував.
                (Читайте на proza.ru)
(31) Нехай Люди УСЕ знають, (32) Щоби «ядерна безпека»,
Чорний Біль не забувають. не вела б людей до пекла.
Щоби Люди пам’ятали – Щоби не гриміли  грози, –
як прогреси омертвляли.     як ті  ядерні загрози.

(33) Бо якщо Атомна війна –
то буде Ядерна зима.
Земля і Людство зникне враз
на невідомо який ЧАС ...?...

Довершено (18-19; 22-33 строфи) 10 лютого 2016 р. м. Київ

(34) Через 30-ть гірких літ ...
Коли всюди – Весноцвіт ...
Як учасник конференцій
я торкнувся екзистенцій ...

(21 квітня 2016 р.: Київ (4-енергоблок)-ЧАЕС-Лелів-Дитятки-Димер-Київ-Петрівка)   (ЧАСТИНА ІІ)

  (Світлина)

(35) В цю весняно-квітну пору (36) Це кордон, її застава:
побував я в Зоні знову. тут прийомка і відправа,
Спершу – Ка-Пе-Пе «Дитятки» документів – перевірка,
пропускає по-порядку. все й усього іде звірка.

(37) Потім почалася Зона, (38) А в ній – мертві усі села,
своєрідна є «озоном». хоча б’ють іще джерела.
То – Чорнобильська є Пуща, Лиш таблички чорно-білі
у лісах зарослих гуща. від негоди – огрубілі.
 
(39) На них цифри тих людей: (40) Крізь ці хащі хати видно,
і дорослих, і дітей, їх у русі ледь помітно.
Хто колись тут мешкав-жив Всі покинуті й забуті –
і назавше полишив. вже у землю увігнуті.
 
(41) Правда, є тут самосели: (42) Часто жінка приїжджає,
і активні, і веселі. бо вона його кохає:
Віктор мешкає давно, ні до чого цезій, стронцій,
має він своє гумно. коли час аудієнцій.

(43) Якщо на садибі жінка –          (44) І буває теж й онука,
то стає тут уже дзвінко. кажуть, що і їй не «скука».
У батьків бувають й діти, Аж 15-ть є гусят,
щоби з ними гомоніти. трохи менше каченят,

(45) Є дві хрюші, барани –
самосели теж вони.
Квітнуть вишні й абрикоси
і трава скоро – в покоси ...
 
(46) Далі – Прип’ять всім відома, (47) де гуляли їх родини,
де пройшовся Атом мором. їхні гості з України.
Площі, вулиці та сквери, Де жили вони заможно
де ходили інженери, і трудились переможно.

(48) Біля мене – Сухоруки, (49) що не жити тут ніколи –
у Душі їх видно муки, все забруднено довколи,
бо квартира – в оцім домі на століття тут фонить –
і не вірять аксіомі, і радіація бринить.

 (Світлини)

(50) Прип’ять ніби з Голівуду, –
скільки тут радіобруду.
В паралічі привид-місто:
все завмерло, все на місці ...

 (51) Ще була в мене подія: (52) Я її презентував,
вийшла книжка як надія         дещо стисло розказав
про Чорнобиль-віщування, прямо тут, біля ЧАЕС.
на Майбутнє сподівання.          Книга мала інтерес.

(53) Потім був обід у нас (54) Від стопи – до голови,
у їдальні від ЧАЕС. яку дозу наловив:
Стацдозиметри контрольні –     пише «грязно» або «чисто»
виглядають ніби штольні. від відвідин Зони й міста.

 (55) Весь обід із 8-ми блюд (56) Після пауза – курильна,
з апетитом поїв люд: бо ця звичка дуже сильна,
це і борщ, битки, салати, бо непросто утриматись
не вдалось усе й здолати. і заЗон’я дочекатись.
 
(57) Далі їдемо у «СВЯП», (58) Оце сховище будують,
у нім паливо «хранят» в нім відходи замурують
від усіх енергоблоків – на 100 років: так сказали
постЧорнобильських уроків. і усе тут показали.
   (Світлини)
 
(59) А тепер – на «Укриття», (60) Конфанймент уже будують,
що змінило всім життя. Ядро під ним ізолюють,
Це – бетонний «саркофаг», яке “дихає” й промінить,
від «активності» засмаг. уповільнено ще мінить.

 4-й енергоблок ЧАЕС (Саркофаг) 21 квітня 2016 року.
 
(61) Півтора мільярда євро (62) Мирний атом небезпечний,
урятуюють нашу еру якщо ставитись безпечно,
від загрози пост-АЕС – і невігластво явити, –
на новий іще прогрес. бо тоді людям – не жити.
 
(63) У поїдці теж була (64) Перший раз вона у Зоні,
праонука Кобзаря – еМеНеСнім полігоні:
це Людмила О. Красицька, дуже вражена була,
хто Чорно’блем цікавиться. що не їла й не пила.

 (65) Трі-Май-Айленд й Хіросіма, (66) Більшість з нами – українці.
Нагасакі й Фукусіма, Та були японці й німці,
Та Чорнобиль – більше лихо, і корейці, і канадці,
планетарний ядер-вихор. і французи, і голандці.
 
ATOMIC BOMB HIROSHIMA 1945 NAGASAKI DEAD
Джерело: http://relaxic.net/hiroshima-and-nagasaki/
(Частина ІІІ)

(67) У ці дні – Чорнобиль всюди, (68) Спілка виставку відкрила,
конференції та люди, чорнобильців запросила.
фільми, виставки, сюжети –           В КПІ відбувся Форум –
журналісти і поети. Міжнародним атом-кворум...
 
На Міжнародному форумі «Уроки Чорнобиля – ядера безпека для світу»
 
(69) Я колег зустрів багато (70) Це – грузини і вірмени,
і було що нам згадати. білоруси й росіяни.
Це – Макаренко Валерій, Інтерв’ю давав каналам,
Хто в Чорнобиль, як у вирій. розказав про те чимало:
 
(71) Як ми їздили у Зону? (72) ... Забивав кілочок перший,
Як надихались «озону»? в телегрупі я був старший,
Як цензуру обходили? там, де місто нове буде,
Як «світились» і «світили»! щоб жили в нім щасно люди.

(73) Замість Прип’яті – Славутич, (74) Удовиченко – мер відомий,
як майбутнього вже трубич. Фомічев є зовсім новий.
Я зустрів обох тут мерів Це – топ-менеджери града:
наяву – безо гримерів. міста атомників – саду.
 
(75) ... У кафе ми пом’янули (76) Треба в Дзвони нам дзвонити,
Тих, в Кого літа минули. щоб таке не повторити.
Хто ізвідти, із Небес, Щоб гніздилась скрізь  лелека
спогляда Людський Прогрес...? й була Ядерна БЕЗПЕКА …
 
(77) Не зумів він зруйнувати, (78) Самовідданість й пожертви
у полон Європу взяти зупинили ходу мертву.
цей поліський Армагеддон – Оптимізм Людський і Дух
занурити Людство в сон. Переміг і ще не Вщух ...
 
Рання Весна квітує ... З делегацією Міжнародного союзу «Чорнобиль»

(79) Звісно – все від Прометея,
а ще більше – від Енея ...

(80) Нашу Мужність, нашу Силу –
Україна породила ...!
Ми КОЗАЦЬКОГО є РОДУ –
й нам не буде ПЕРЕВОДУ...!!!...
 
Національний університет ”КПІ”. м. Київ. 22 квітня 2016 р. (Світлини)

  (Світлини)

Меморіал біля ЧАЕС ... Фото автора 26 квітня 2016 р.

21 квітня 2016 р. Київ-Чорнобильська 30 км зона відчуження-Троєщина...
Фото/автофото – автора…
Доповнено і оновлено 25 квітня; 26 квітня 2016 р.
 
Панорама спорудження нового накриття над 4-м блоком

Post factum:
Конфайнмент встановили, Буде сонячно у Зоні,
ядерність тепер закрили вже на новім полігоні:
кажуть, що вже на сто років – батареї від Світила
не фонитиме із боків? дадуть Зоні нову силу.

Київ – Чорнобиль – 29 листопада 2017 року на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС завершили насування на зруйнований четвертий енергоблок арки нового укриття – так званого «нового безпечного конфайнменту». Відкривали новий конфайнмент керівники ЄБРР та представники держав-донорів, представники компаній, які вели будівництво, та особисто президент України Петро Порошенко. Цю подію висвітлювали кількасот журналістів із різних країн світу. Новий безпечний конфайнмент вважають найбільшою у світі рухомою наземною спорудою, її проектувальники розраховують, що вона повністю ізолює радіоактивні речовини четвертого енергоблоку ЧАЕС від довкілля щонайменше на сто років, і дасть змогу за цей час розібрати зруйнований реактор і захоронити його по частинах.
Посли держав «Групи семи» в Україні, керівники ЄБРР, концерну «Новарка» та інших організацій, причетних до проектів з ліквідації Чорнобильської аварії, взяли участь в урочистостях 29 листопада з нагоди переміщення нового укриття (конфайнменту) на старий саркофаг 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. Арка конфайнменту, спорудження якого тривало з 2012 року, обійшлася донорам приблизно у півтора мільярди євро. Використання коштів контролював Європейський банк реконструкції та розвитку, він же виступив одним з основних донорів. Окрім нього, кошти на нову захисну споруду над зруйнованим реактором виділяли країни-члени «Групи семи» та інші держави, яких станом на 2016 рік стало 28. Ще більше країн долучилися до спорудження нового безпечного конфайнменту, надаючи обладнання та спеціалістів, заявив, вітаючи учасників проекту, президент України Петро Порошенко. За його словами, насування арки над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС гарантують світові 100 років радіаційної безпеки. «40 країн брали участь у цьому будівниці. Окрема подяка – країнам «Великої сімки», посли яких представляють їх тут. Величезну роль відіграв ЄБРР, президент якого, великий друг України, перебуває разом з нами. Але головну роль відіграли українці, та представники інших країн, які взяли участь у будівництві», – наголосив президент. За: http://www.radiosvoboda.org/a/28146811.html
   
(Світлини)

...Тут тепер безпечно стане Буде більше самоселів,
і нове життя нагряне: може, й житимуть весело:
повертаються тварини на своїх місцях колишніх,
до колишньої родини.    05.02.2017 де цвістимуть знову вишні...
 
Сонячна енергія може врятувати Чорнобиль... Панелі нової екоелектростанції будуть встановлені під кутом, щоб сніг не затримувався на них. Це також допоможе підтримувати їхню чистоту й справність... За: http://www.bbc.com/ukrainian/news-38857800
   
 (Світлини) Презентації книжки й поеми ...

18 квітня 2016 р. вийшла у світ друком книжечка: Бугрим В. « ... І засурмив Третій Ангел...». Пророцтва про Чорнобильську катастрофу / Валентин В. Бугрим.-К.: УкрНТЕІ, 2016.-60 с. У ній була вміщена поема «Чорний Біль». Перші презентації книжки, а, отже, і поеми відбулися: 19 квітня ц. р. під час участі автора у Міжнародній науковій конференції «Радіологічні та медичні наслідки Чорнобильської катастрофи – тридцять років потому» (18-19 квітня 2016 р., м. Київ, Національний науковий центр радіаційної медицини,Україна);
21 квітня ц.р. – на Чорнобильській АЕС та у автобусі; 22 квітня 2016 р. – в КПІ учасникам Міжнародного форуму «Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу»
(18-25 квітня 2016 р., м. Київ).
   
Автофото автора ...
 
Президія Міжнародного форуму «Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу»
 
Книжку й поему презентовано та вручено Міжнародному Союзу «Чорнобиль», декотрим зарубіжним учасникам форуму і разом із інтерв’ю Латвійському телебаченню ...
 
26 квітня 2016 р., якраз у день 30-ти лихоліття,  автор і праонука Т.Г.Шевченка Людмила Красицька були запрошені керівництвом Деснянської ЦБС (центральна районна бібліотека) ім. П. Загребельного на зустріч із старшокласниками кількох шкіл на Троєщині. Там вже повніше і була прочитана автором  поема «Чорний Біль»...
 
Людмила Красицька представляє учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, автора книжки і поеми про Чорнобиль Валентина Бугрима ... 9Світлини)
 (Світлини)
... Про Чорнобильську катастрофу, її пророцтва, участь у висвітленні ходу ліквідації аварії на ЧАЕС для Українського і Центрального телебачення, газет і часописів, інтернет-видань та Чорний біль ...
 
Учні 10-х класів як перші слухачі поемі-наслідків ... Фото автора

 Праонука Великого Кобзаря, десятикласники та працівники бібліотеки отримали від автора з підписом книжки з поемою, які побували у Чорнобильській зоні відчуження 21 квітня 2016 р. ...

 (Світлини) Разом із учасниками і організаторами зустрічі та презентації ...
 
Світлини Ніни Баранової та Євгена Кириєнка. 26 квітня 2016 р.

Під час зустрічі з колишніми працівниками ЧАЕС під час шахового турніру
на Фестивальнім ... 26 квітня 2015 р.

 (Світлини)

21-26 квітня відбулися презентації книжки «... І засурми Третій Ангел...!» та поеми «Чорний біль» у Роменській районній бібліотеці, Роменській міській бібліотеці ім.Антоненка-Давидовича, Хмелівській, Смілівській та інших 15-ти бібліотеках району, куди автор надіслав книжки «Новою поштою» ...
27 квітня ц.р. саме поему-наслідки (рукопис)  було презентовано на спеціально підготовленій експозиції в Українському інституті підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіо і преси та викладачам і учням Київської музичної школи ім. Глієра.
 
ОСНОВНІ ПУБЛІКАЦІЇ АВТОРА
ПРО ЧОРНОБИЛЬСЬКУ КАТАСТРОФУ

1. Бугрим В., Кондратенко О. Спорудження загороджувальної стінки. Телесюжет //Актуальна камера.-1986.-Травень. (УТ).
2. Бугрим В.В., Кондратенко О. Роботи СТР-1 на ліквідації аварії. Телесюжет // Актуальна камера.-1986.-Травень. (УТ-1).
3. Бугрим В., Рейський В., Левітін А. Репортаж про 4-й блок із даху 3-го/ Актуальна камера.-1986.-Червень. (УТ-1).
4. Бугрим В., Рейский В. О ликвидации аварии на 4-м энергоблоке ЧАЭС // Программа «Время».-1986.-Июнь. (ЦТ).
5. Бугрим В., Рейський В., Левітін А. Інтерв’ю з членом Урядової комісії. / Актуальна камера.-1986.-Червень. (УТ).
6. Бугрим В.В., Кондратенко О. Репортаж із молокозавода / Актуальна камера.-1986.-Липень. (УТ).
 7. Бугрим В. Славутич: сьогодні та завтра. Цикл телематеріалів про будівництво міста енергетиків // Актуальна камера.-1986.-Вересень-грудень.
8. Бугрим В. Отражение экстремальных событий средствами массовой информации//Материалы научно-практической конференции "СМИ в формировании нового мышления"/Апрель 1989 г. Факультет журналистики ЛГУ.-Л.: ЛГУ, 1989.-С.17-18.
9. Бугрим В. Чорнобильська аварія: оцінка її висвітлення неоднозначна // Журналіст України.-1989.-№ 4.-С. 7-10.
10. Бугрим В.В. Проблемы освещения экстремальных явлений молодежными СМИ / /Молодежная печать: история, современность, взгляд в будущее / Тезисы научно-практич. конференции. 17-19 декабря 1989 г.-К.: КГУ им. Т.Г.Шевченко, 1989.-С.17-20 (168 с.).
11. Бугрим В. Зона особливої уваги. Інтерв’ю із представником УНЦРМ // Сільські вісті.-1989.-Квітень.
12. Бугрим В. Журналістика екстремальних подій // Журналіст України.-1990.-№2.-С. 28-30.
13. Бугрим В.В. Журналистика экстремальных событий в системе средств массовой информации // Многонациональная советская журналистика: исторический опыт и проблемы перестройки/Материалов Всесоюзной межвузовской научно-практ. конференции.15-17- мая 1990 г.-Алма-Ата: Факультет журналистики КазГУ.-С. 61-66. (250 с.).
14. Бугрим В.В. Информационно-психологическая периодизация отражения Чернобыльской катастрофы в средствах массовой коммуникации.-К.: УНЦРМ МЗ и АН Украины, 1991.-11 с.
15. Бугрим В.В., Коновець О.Ф. Чорнобиль і преса: реалії взаємодії. Матеріали Першої Міжнародної науково-практичної конференції "Чорнобиль у засобах масової інформації" / Науково-методичний збірник. м. Київ, 15-16 квітня 1991 р.-Київ: Хрещатик, 1992.-80 с. (Тираж – 1000 примір.).
16. Бугрим В.В., Коновець О.Ф. Передмова. Від Оргкомітету // Чорнобиль і преса: реалії взаємодії. Матеріали Першої Міжнародної науково-практичної конференції "Чорнобиль у засобах масової інформації"/Науково-методичний збірник. м. Київ, 15-16 квітня 1991 р.-Київ: Хрещатик, 1992.-С. 3-4. (80 с.).
17. Бугрим В.В. Чорнобильська катастрофа у засобах інформації: Наукова доповідь // Чорнобиль і преса: реалії взаємодії. Матеріали Першої Міжнародної науково-практичної конференції "Чорнобиль у засобах масової інформації" / Науково-методичн. збірник. м. Київ, 15-16 квітня 1991 р.-Київ: Хрещатик, 1992.-С.11-17. (80 с.).
18. Бугрим В.В. Спецкурс "Телерадиожурналистика экстремальностей"// Проблемы подготовки журналистов для телевидения и радиовещания (Проблемы теории, практики, методики).-Ташкент, 1992.-ТГУ.-С.20-22. (60 с.).
19.  Бугрим В.В. Відображення ходу ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у ЗМІ (1986-2006 рр.) // Матеріали Конференції «Досвід подолання наслідків Чорнобильської аварії: перспективи для розвитку медичних та соціальних програм».-20 квітня 2006.-К., 2006.-С.12-15.
20.  Бугрим В.В. 1986-й: история пяти фотографий//Портал Русской службы Би-Би-Си // Режим доступа: -2006.-24 апреля.-2006 г.
21. Бугрим В.В. Чернобыльские воспоминания // Режим доступа: http://www.nku.kiev.ua/index.php?page=466&lang=1&id=103 (2006.-26 квітня. р.).
22. Бугрим В. Чорнобильські фотоспогади // Земляки.-Суми: Собор, 2006.-С.195-197.
23. Бугрим В. Правда про Чорнобиль.-Наукові читання. Присвячено 60-літтю від дня народження О.Ф. Коновця. 5 травня 2007 р. /Упор. І.М.Забіяка.-К.: Інститут журналістики, 2007.-Вип.12.-С. 57-59. (150 с.).
24. Бугрим В.В. Чорнобильське... // Присвяти/ Ексклюзивні віршування. Збірка.-К.: Discover, 2009.-С.102. (150 c.).
25. Бугрим В. Чорнобильське буття / На 29 роковини Чорнобильської катастрофи // Портал «Клуб Поезії».-Режим доступу: http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=577361 (26-27 квітня 2015 р.).
26. Бугрим В.В. Францисканський монах передбачив катастрофи
на атомних електростанціях ... Пророцтво ядерних аварій із 14 століття (Публікується вперше. Версія 2). © Copyright: Валентин Бугрим, 2016. Источник: http://www.proza.ru/2016/01/29/2680 // Свидетельство о публикации №216012902680 (29 січня 2016 р. м. Київ).
27. Бугрим В.В. Францисканський монах передбачив катастрофи на атомних електростанціях ... Пророцтво ядерних аварій із 14 століття (Публікується вперше. Версія 1). Опубліковано в «Чернобылец Харьковщины».-Режим доступу: http://www.chernobyl.kh.ua (29 січня 2016 р. м. Харків).
28. Бугрим В. Древние источники Махабхарата Бимбасаран о Чернобыле / Валентин Бугрим//Цикл документально-публіцистичних матеріалів «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу». древньоіндійський епос «Махабхарата» і тибетський рукопис «Бимбасаран» про атомні зброю/війни та Чрнобильську катастрофу ... Публікація перша.Режим доступу: http://www.proza.ru/2016/02/08/1295 © Copyright: Валентин Бугрим, 2016. Свидетельство о публикации №216020801295. (Опубліковано 06.02.2016 р.).
29. Бугрим В. Библийное пророчество Чернобыля / Валентин Бугрим //Біблійне пророцтво Чорнобильської катастрофи ... (Із циклу "Пророцтва про Чорнобильську катастрофу. Версія 1. Публікація друга. Публікується вперше). © Copyright: Валентин Бугрим, 2016. Свидетельство о публикации №216040500980 (Опубліковано 02.04.2016 р.).
30. Пророчества Нострадамуса о Чернобыле /
Валентин В.БУГРИМ. ПРОРОЦТВА Мішеля НОСТРАДАМУСА про ЧОРНОБИЛЬСЬКУ КАТАСТРОФУ ... Публікація четверта. Режим доступу: http://www.proza.ru/cgi-bin/login/page.pl © Copyright: Валентин Бугрим, 2016. Свидетельство о публикации №216041102421 (Опубліковано 11.04.2016 р.).
31. Бугрим В. « ... І засурмив Третій Ангел...». Пророцтва про Чорнобильську катастрофу/ Валентин В. Бугрим.-К.: УкрНТЕІ, 2016.-60 с.
32. Бугрим В.В. Ванга и Алипия предрекали Чернобыль... / Валентин В. Бугрим. Ванга і Аліпія віщували Чорнобиль ... Публікація шоста //Цикл документально-публіцистичних матеріалів «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу». Опубліковано: 13 травня 2106 р., об 13:25 – http://www.proza.ru/cgi-bin/login/page.pl © Copyright: Валентин Бугрим, 2016. Свидетельство о публикации № 216051300724
33. Бугрим В.В. Загадкові провісництва Сталкера й Метелика / Валентин В. Бугрим // Цикл документально-публіцистичних матеріалів «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу». Публікація сьома. Опубліковано 14.05.2016 р. об 11:20 на http://www.proza.ru/2016/05/14/766 © Copyright: Валентин Бугрим, 2016; Свидетельство о публикации №216051400766
34. Бугрим В.В. Великое затмение над Чорнобылем / Валентин В. Бугрим. Велике затміння над Чорнобилем ... Цикл документально-публіцистичних матеріалів «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу». Розділ із книги. Публікація восьма Опублікован 15 травня 2016 р. о 19:50.-Режим доступу: http://www.proza.ru/2016/05/15/1707 © Copyright: Валентин Бугрим, 2016. Свидетельство о публикации №216051501707
35. Чорнобыльские пророчества современных ясновидящих. В. Бугрим. Чорнобильські провісництва сучасних віщунів ... / Валентин В.Бугрим. Цикл документально-публіцистичних матеріалів «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу». Публікація дев’ята.-Режим доступу: http://www.proza.ru/2016/05/16/740 © Copyright: Валентин Бугрим, 2016
Свидетельство о публикации №216051600740 (16 травня 2016 р. об 11:00)

Меморіал чорнобильцям на Троєщині ...
26 квітня 2016 р. Світлина автора

ПРО АВТОРА ...

Валентин Володимирович БУГРИМ –  народився у селі Хмелові на Роменщині Сумської області.
 За освітою – електромеханік, журналіст, історик. За покликанням – мислитель, гуманіст, лідер, новатор, дослідник, літератор, природолюб, шахіст, господар, бджоляр, експериментатор ...
Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС (з травня-червня 1986 р.; наступні роки), автор перших телерепортажів для Українського і Центрального телебачення про аварію; академік, доктор філософії, історик, літописець і дослідник Чорнобильської катастрофи, автор першоєдиного наукового класифікатора висвітлення Чорнобильських подій у ЗМІ та монографічного збірника «Чорнобиль і преса: реалії взаємодії» (К., 1991), численних наукових публікацій (1986-2016 рр.), циклу «Пророцтва про Чорнобильську кататсрофу» (січень-квітень 2016 р.); організатор і доповідач Міжнародних конференцій «Чорнобиль і засоби масової інформації»; член Національної Спілки журналістів України, поет/публіцист, генерал-хорунжий Українського козацтва (ІІІ-го Гетьманату), Посол миру, громадський діяч, учасник Міжнародного форуму «Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу» (18-25 квітня 2016 р., м. Київ) та Міжнародної наукової конференції «Радіологічні та медичні наслідки Чорнобильської катастрофи – тридцять років потому» (18-19 квітня 2016 р., м. Київ, Україна) ...
Після закінчення Київського держуніверситету ім. Т.Г.Шевченка і Київського педагогічного інституту ім.М.Горького працює і живе у м. Києві. Був кореспондентом, коментатором, ведучим і спів-керівником Головної редакції інформації Українського телебачення (програми «Актуальна камера», «Вечірній вісник», «Новини»).
Завідувач кафедри електронних ЗМІ та реклами Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси (з 2012 р.). Доктор філософії, академік Української міжнародної академії оригінальних ідей.
Більше 25 років викладав сучасно-ринкові дисципліни (“Тележурналістика”, ”Іміджологія“, “Реклама” та інші – всього понад 30-ть) у Київському національному університеті ім. Т.Шевченка, паралельно – в інших ВНЗ України і Європи. Професор ВНЗ «Інститут реклами» (2000-2012 рр.).
Академік. Журналіст / Поет / Публіцист/. Літератор.
Член Національної Спілки журналістів України та інших творчих організацій.
Член правління і фундатор Всеукраїнського культурно-наукового фонду Тараса Шевченка. Шевченкознавець.
Керівник і провідний консультант парламентських і президентських виборчих кампаній (1994-2014 рр.)...
Учасник висвітлення ходу ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (1986-2016 рр.) для Українського і Центрального телебачення, газет і журналів, інтернет-видань. Співробітнича(в)(є) і друку (вався / ється) із центральними, республіканськими, обласними, районними ЗМІ; інтернет-виданнями та спеціалізованими часописами, науковими збірниками.
Генерал-хорунжий Українського козацтва. Історик Українського козацтва та біограф видатних земляків Роменщини і Сумщини, України. Нагороджений відзнакою «Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС. 1986 р.», орденами «Віра», «Честь», «Хрест Петра Калнишевського», «Гетьман Іван Виговський» та інші...
Автор підручників і навчальних посібників із телебачення, журналістики (Телебачення прмого ефіру, 1990 р.; Журналіст на телеекрані, 1998 р.), реклами (Креатив у рекламі, 2012  р.), реклами і паблік рилейшнз (Основи реклами і зв’язків із громадськістю, 2010 р.), іміджмейкінгу (Іміджологія / Іміджмейкінг, 2014 р.), а також художніх книг поезії («Присвяти», 2009; Тарас Шевченко ... на Майдані, 2014; «Євролюція», 2014) та публіцистики, текстів пісень («Благодать», 2015), 50-ти мультимедійних поем; унікального дослідження («... І засурмив Третій Ангел...». Пророцтва про Чорнобильську катастрофу, 2016 р.)...
Зачинатель нової літературної форми – мультимедійних творів, де поєднується Слово, Зображення (фото, електронні репродукції картин), виноски із ЗМІ, пісня, ноти, цитати та інше, що названо «ТвіРим».
Наявно понад 3000 публікацій, із них більше 300-т у наукових вітчизняних і зарубіжних виданнях. Проходив стажування та викладав у європейських університетах. Постійний учасник всеукраїнських і міжнародних наукових конференцій. Спів-ініціатор і учасник «Євромісії-2014 року», «Євромісії-2015 року», в ході яких було відвідано 14-ть європейських країн та презентовано і передано до національних і муніципальних бібліотек власні книги ...
Автор-концептор кардинальної неопостнауки гомонансології – «Нової Людини майбутніх цивілізацій – “HomoNanSa”» ...
Засновник і головний редактор перших в Європі персональних та спеціалізованих інтернетних сайт-видань (із 2002 р.). Посол миру...
Член Сумського-Роменського земляцтва у Києві з дня заснування (1995 р.) Власні сайт-видання: http://www.bugrym.com/   http://shevchenkiana.jimdo.com/
 http://soc-adver.org.ua/  https://sites.google.com/site/homonans/home

Нагорода до 30-ти річчя, яку отримав автору 1986 році...

26 квітня 2017 року автор провів "Чорнобильський урок" в одній із шкіл столиці України... (Фоторепортаж на сайті школи) ...

ХУДОЖНЄ та НАУКОВО-ПОПУЛЯРНЕ ВИДАННЯ (РУКОПИС)

МУЛЬТИМЕДІЙНА ПОЕМА-НАСЛІДКИ «ЧОРНИЙ БІЛЬ» та інше

БУГРИМ
Валентин Володимирович

ЧОРНИЙ БІЛЬ


Рецензии