Донна Карлiона

«Донна Карліона»,
Або «досьє» на вчителів від в. о.

Наш край здебільшого має сімейно-клановий устрій. Тому не є дивним, що різні гілки влади намагаються контролювати ті чи інші сімейні клани. Як результат, ми маємо, що той чи інший клан закарпатського села контролює районну, обласну поліцію, суд, прокуратуру, райадміністрацію тощо. Не є виключенням і система медицини та освіти.
Декілька років по тому мені доводилося зіткнутись із освітянським сімейним кланом в с. Водяне Рахівського району. Там одна родина спромоглася майже повністю захопити школу. Під контролем місцевого дона Карліоне було майже все. І бухгалтерія, і фінансові потоки, і спонсори, і навіть вибори, які приносять додаткові кошти…
Саме із цієї причини мене зацікавила скарга, яка надійшла із ЗОШ с. Червеньово Мукачівського району. Зустрівшись із скаржниками, я переконався в тому, що не тільки мене одного зацікавила ця історія, яка бентежить невіглаством в. о. директора Машкара Василя Васильовича, із якого сімейний «сірий кардинал» в спідниці, який працює разом із ним у школі, має намір зробити Дона Карліоне. Ну хоча б театрального… Так із журналістом Сергієм Носалюком ми опинилися в с. Червеньово.

Курс від «Синяка»

Дорога була важка – майже вся в ямах. А школа далеко, аж в кінці села. Як кажуть в народі, «без 100 грам не знайдеш». Але допомогли добрі люди. Зазначу одразу – різні. На в’їзді в село побачили жіночку із дитиною не садкового віку. Зрозуміло, що йшла із школи. Спиталися. Роз’яснила майже на пальцях. Але все одно на черговому перехресті заплуталися в головних вулицях. Знову поцікавилися у чоловіка, дуже схожого на «синяка». Все пояснив, сказав де центр знань села, а також, що в.о. директор Машкара Василь Васильович на місці. Але дуже втомлений… Ще з вечора, бо святкував день народження… Але для нас головне, що був на місці.

«Секретар-референт»

В. о. ми зустріли на виході із свого кабінету на першому поверсі. Він запросив до себе, перевірив посвідчення. Ми розпочали із ним бесіду. Не встигли задати перше питання, як майже як «чортик із табакерки» з’явилася приємна жінка. Як з’ясувалося, дружина в. о. директора школи. Пославшись на те, що її чоловік переніс недавно мікроінфаркт, чи то мікро інсульт, я так і не зрозумів що, бо було сказано дуже швидко, тому вона буде допомагати йому спілкуватися із нами. Цікавий початок, який не тільки про багато що говорить, але і характеризує як відносини в сім’ї, так і взагалі самого в. о. Як я потім зрозумів, на це були свої причини.
Розмова почалася із конфлікту, який назріває в колективі школи. Пов’язаний він був із діями в. о. директора школи, який за декілька днів, з середини травня 2017 року, спромігся відібрати 4 пояснювальні записки із доповідною від вчителів та завуча школи Мейсар Алли Михайлівни.
На питання чому в нього не зареєстровані пояснювальні вчителів та доповідна завуча і чи інформував він про ці порушення своє керівництво, дружина в. о. пояснила, що він не знав, що це треба робити, але керівництво району в курсі…

«Лікнеп» для в. о та інших…
Відповідь цікава. Зрозуміло, що в такому випадку ці пояснювальні набувають ознак персональних «досьє», в яких збирається компромат, яким в подальшому можна шантажувати підлеглих. На це і було звернуто увагу як в. о., так і його дружини.
Факт порушення, який, на думку в. о. та його дружини, скоїв вчитель чи інший підлеглий, із ситуації, яка склалася при тих обставинах, мав би ще бути закріплений складанням комісійних актів з подальшою перевіркою, висновками та наказами про притягнення до тої чи іншої дисциплінарної відповідальності. Для в. о. та його вірного «секретаря-референта» це було майже як відкриття Америки, за що вони щиро подякували і пообіцяли в майбутньому тільки так і робити.
При цьому я згадав сказане під час спілкування з в. о., де він говорив про те, що нещодавно повернувся із якихось курсів, де його вчили… Погано вчили, якщо не знає таких дрібниць і сам створює конфлікти, про причини яких буде трохи нижче. Тому є пропозиція для тих, хто проводить курси в. о. чи то директорів, проводити із ними «лікнеп» з питань порядку проведення перевірок фактів порушення підлеглими дисципліни тощо.
Щодо навчання. Курсова перепідготовка пана Машкара В.В. проходила із 2 березня по 17 березня 2017 року. Із 13 березня по 17 6ерезня 2017 року він знаходиться на лікарняному. 20 березня 2017 року відбувається переатестація школи. Машкара В.В. терміново виходить із лікарняного. Переатестація відбувається у його присутності, оскільки в нього мікроінсульт.

«Каляьн» та інше…

Вибачившись за неприємне запитання, яке я буду вимушений йому задати, я поцікавився, чому пояснювальні збиралися три дні поспіль і чи не пов’язано це із тим, що в ці дні, як стверджують у нього в колективі, він вдома в сімейному колі із дітьми курив із травкою кальян.
В. о. відповів, що кальян він не курить. Діти в нього виховані. До кримінальної відповідальності не притягалися. Під судом не були. І взагалі ніяких проблем із криміналом не мали. Про це більш детально розповіла дружина Василя Васильовича.
Якщо із кальяном все зрозуміло, ну не люблять в колективі в. о. і зло жартують із цього приводу, то з дітьми, вірніше з одним сином, він був не щирим. Як з’ясувалося, все ж таки проблеми були. У 2007 році наймолодшенький у стані алкогольного сп'яніння разом із своїми друзями були ініціаторами бійки на одній із сільських дискотек, в результаті якої декілька осіб були травмовані! Справа не набула розголосу і її швидко зам’яли. Якщо це не так, то перебачте. Брешуть від заздрощів люди!

Півставки

Коли мова зайшла про претензії в. о. до своїх підлеглих, з’ясувалося, що більш за все невдоволена його дружина, яка виконує обов’язки секретарки директора, але за це не отримує жодної копійки. Сама ж секретарка школи виконує тільки вказівки завуча і тому тільки їй друкує. Тому півставки законно мають відійти їй, як дружині в. о. На цій хвилині стали зрозумілі усі ті движняки із пояснювальними записками, про які скоріше за все не знає районне керівництво, та наступні можливі дії по неугодних підлеглих, коли її чоловік із в. о. перейде в статус директора. Зрозумілим стають і причини заяви в. о. директора завучу школи: «Або піду я, або ти», його розмови із нею на підвищених тонах, заяви про те, що він буде збирати на неї компромат...
При цьому довелося в. о. директора школи нагадати про те, як у нього в березні-квітні з уроків по п’ятницях іде вчителька початкових класів Кармазин М.В. і як її заміщає бібліотекар школи Решетар О.П. Так само бібліотекар заміщає із 13 по 17 березня 2017 року дружину в. о. Машкара В.В. Цікаво, хто бібліотекарці заплатить за уроки. Мова про те, чи мала вона право їх проводити, вже не йде.
4 квітня 2017 року дружина в. о. директора школи Машкара С.В. без будь-яких пояснень не провела 6 уроків. В кінці робочого дня з’явилась в школі, виконала записи в журналі і пішла додому.
 
«Громадська прокуратура»

Під час бесіди дружина в. о. директора школи поскаржилася на те, що їм дзвонили з прокуратури по цьому конфлікту, обіцяли приїхати, але не приїхали, хоча вони їх чекали.
За телефоном, який було надано, було з’ясовано, що це за організація. Так, це дійсно прокуратура, але не державна, а громадська. Є у нас вже такі громадські утворення по контролю над державними чиновниками. В ній підтвердили, що дзвонили в. о. директора школи. Сказали, що приїдуть і приїхали, але в. о. втік, про що вони склали акт та подали документи до Мукачівської районної адміністрації в управління сім’ї та молоді. Чекають на відповідь. На цьому розмову було завершено, адже картина була зрозуміла.

Туалетні справи

На виході із школи в. о., втративши контроль від «Донни Карліоне», підкинув ще одну тему для журналістського розстеження. Він вирішив похизуватись тим, як він турбується про  школу. Показав туалети, зроблені для школярів у приміщенні школи, підкресливши, що цей ремонт його сімейному бюджету обійшовся в 6 000 гривень і що за це він отримав прочухана від дружини.
Цікавий поворот. Навіть не сумніваюся, що за цю вільну імпровізацію журналісту в. о. отримає вдома від «Донни Карліоне», яка обов’язково з’ясує, що він показував і що говорив, добрячого прочухана із доганою в особову справу…
Після цього цілком логічно виникає питання до в. о., а звідки в нього такі гроші? Свої, кровні? Від серця та дружини відірвав? Друге, а що, спонсора не можна було знайти на таку суму? На що в. о. категорично заперечив. І одразу ж злукавив, що не важко було прочитати по міміці його обличчя та очах.
Вже перевіряючи його слова, було встановлено, що туалет було зроблено за часів минулого директора і за спонсорські кошти. Василь Васильович же вирішив питання проведення води та каналізації. До речі, про каналізацію. На подвір’ї в. о. знову ж «занесло». Він вирішив у черговий раз похвалитися, сказавши, що септик він також зробив за свої гроші і зрозуміло, що і очистив. А це добряча копійчина! І сходи в школу також забетонував за свої вчительські «копійки». Ну, не в. о., а майже справжній Червеньовський Карліоне, у якого кури грошей не клюють… Пане Василю Васильовичу, так звідки у вас гроші?

Гривневий «дах»

Коли матеріал був вже готовий до друку, надійшла інформація, що після нашого від’їзду «Донна Карліоне» зібрала вчителів в учительській та розповіла про наш приїзд, висловилася не дуже ввічливо на нашу адресу. Дякуємо! Попередила, що якщо щось буде погане в виданнях, то їхній спонсор проплатить усі суди…
Якщо у районного депутата пана Горвата, якого в. о. «економить» навіть на туалетах та септиках, грошей кури не клюють, то це не значить, що він їх сіє, і на прохання в. о. це зробить. Що ж стосується судів, то це дуже цікавий процес, тим паче нам буде про що поговорити…
Я б на місці в. о., на яке у нього не вистачає організаційних здібностей та багато чого іншого, бо без секретаря-референта справа була б взагалі кепська, та при тій ситуації, що склалася, в жодному випадку не спілкувався із журналістами.

Михайло Темнов,
голова ЗОО ВГО «Правозахист».
 
Історію із «досьє» на підлеглих взято на контроль. Про обстановку в ЗОШ с. Червеньово буде проінформовано керівництво району та міністра освіти. Так, для контролю та профілактики процесу…
Коли матеріал вже був готовий до друку, стало відомо, що 17 травня 2017 року до в. о. директора Червеньовської школи Мукачівського району навідалися «гості» із районної адміністрації. Розмова йшла про державну підсумкову атестацію, через яку  конфлікт спалахнув із більшою силою. Про сам конфлікт в школі. Було рекомендовано жити дружньо.


Рецензии