Футбол. Миллий гурур. Тошойна

    Миллий футбол терма жамоамиз уттиз бир миллион, йук уттиз миллион туккиз юз саксон учта узбекистонликнинг кайфиятини хира килишни эплади. Эрон-Узбекистон 2-0.
    Койил-э!
    Ун битта футболчи, учта захирадан тушган, учта мураббий жами ун етти киши уттиз бир миллион кишининг ориятини, обрусини ерга уришда «жонбозлик» килишди.
Футбол уйини тугаганидан сунг бир латифа ёдимга тушди.
    Бир туманда мактаб биноси уз-узидан агдарилиб тушибди. Мактаб болалар укийдиган жой. Шу туфайли Хоким прокурорга телефон килибди. Прокурор терговчига тезда жиноят иши кузгатиш хакида топширик берибди. Терговчи вокеа жойига бориб мактаб биноси агдарилишида факт устида кулга тушган жиноятчилар – Шифер, Мих, Гишт, Рейка, Кум, Лойнинг кулига кишан солиб келтирибди. Тергов бошланибди. Бинонинг энг тепасида булган Мих биринчи булиб сурок килинибди.
Терговчи Синчиев жуда тажрибали эди. Бир карашдан жиноятчининг айбини буйнига куя оларди.
Шунинг учун биринчи булиб жиноятчи Михга савол берибди:
–У, Мих, танангни занг босгани олдин бошка жойда турганлигингдан, белингни кийшиклиги мактаб биноси курилишида иштирок этишга лицензиянг йуклигини билдиради, тугрими йукми?
–Урток терговчи олдин бошка жойда ишлатилганимни тугри топдингиз, кок белимдан майшайиб колганим хам рост, илтимос килишувди, бошимда калпогим булмаса-да ёрдамга келувдим, бошка кайтарилмайди. Айбимга икрорлигимни протоколга ёзиб куйсангиз.
Кейин навбат жиноятчи - Шиферга келибди.
Синчиев унга бир боккан экан, жиноятчи Шифер айбини буйнига олибди:
–Урток терговчи синик-пиник ака-укаларим билан бино курилишида иштирок этганимиз рост. Айбдорман. Айбимга икрор булганимни протоколга ёзиб куйсангиз.
Терговчи Тахта, Гишт, Кум ва Лойнинг хам содир этган жиноятда айбдор эканлигини маккорона саволлар билан исботлаб, уларни хам жиноят содир этилишида икрорлик кургазмаларини олибди. Иш шундай силлик кетибдики, терговчи Синчиев жиноятчиларга чой куйиб, узининг сигаретасидан мехмон килибди. Кейин ИИБдан конвойни чакириб жиноятчиларни Тергов изоляторида саклаб туриш лозимлигини уктириб, бериб юборибди.
Терговчи кеч соат 23-00да барча ишларни якунлаб, хурсанд булиб ташкарига чикибди. Рохатланиб сигарета тутатибди.
Шу пайт катта кучада «Каптива» автомашинасида силликкина тезликда, мусика эшитиб келаётган Цементни куриб колибди.
–Ху, Цемент, - кулини кутариб бакирибди Синчиев.
Цемент конунни хурмат киладиган фукаро экан. Шу сабабли, автомашинаси унг томон бурилиш чироклари жимиллатиб тухтаб, терговчининг ёнига келибди.
Салом аликдан сунг, терговчи Синчиев хамма жиноятчиларни ушлаб, асосий жиноятчи очикда колаётганини англаб етибди. Шунинг учун маккорона савол берибди:
–Ху, Цемент тумандаги Мактаб биноси агдарилиб кетганидан хабаринг борми?
–Ха, эшитдим.
–Нима? Масхара киляпсанми? Агар сен яхшилаб Кум, Лой, Гишт уртасида турганингда Жиноят содир булмасди, шунинг учун бу ёкка кирчи,-дебди Синчиев сигаретани ахлат кутига ташлаб, кулларини ишкалаганча.
–Сиз менга тухмат киляпсиз, Адвокатимсиз гаплашмайман,-дебди Цемент уз хаккини талаб килиб.
–Нега? Бунча катта гапиряпсан?,-хайрон бупти Синчиев.
–Катта, гапираман, керак булса, бу бино курилишида иштирок этайин деб, бир неча марта ёзма равишда курувчиларга мурожаат килганман. Аммо, улар «сизнинг иштирокингиз шарт эмас, узимиз хам эплаймиз»-деган жавоб беришган. Мен шундок булишини аввалдан билардим. Хамма хужжатлар Адвокатимда. Жиноятда иштирок этмаган Фукарони кани, кандай килиб жавобгар киларкансиз?
Терговчи Синчиев Цементнинг кузларига тик бокибди, Цемент кузларини олиб кочмай, Адвокатига телефон килишга шайланибди.
Терговчи купдан буён бунчалик мулзам булмаган эди. Шунинг учун Цементни жиноят ишига жалб килишга уринмабди.
Ха, ноумид шайтон дейишгани учун бугунги Эрон-Узбекистон футбол учрашувини курдим-у, уйкуларим кочиб кетди.
Айникса, репортаж бошловчисининг «Эронликлар бугун галаба килишларини олдиндан билгани учун, эртага жуда катта байрам тадбирларини белгилаб куйишган» дегани, роса алам килди.
Кейин Цемент хакидаги латифа эсимга тушди-ю, узимни овутдим. Тугрида футболда асосий омил булган Миллий Гурур (латифадаги Цемент) булмагач кимдан хафа буламиз?
Узбекистонлик уттиз миллион туккиз юз саксон учта футболсеварга маслахатим:
ТОШОЙНАГА ТЕГМАНГ. СИНДИРИШГА АРЗИМАЙДИ.

P.S. Нега Узбекистон терма жамоасига чемпионатда катнашиб тупурарлик килаётган хужумчи, хужумчиларни тухтатиб колаётган химоячи (масалан Ислом Тухтахужаев), кам гол утказган дарвозабонлар иштирок этмайди? –деган саволлар келди-ю, латифанинг узи етарли дея, улар хакида гапирмадим.


Рецензии