Садокатда Саида филча булурми хай, хай!

              Энди кадр танлашда якинлари судланганлигига каралмайди
                Узбекистон Республикаси Президенти Ш.М.Мирзиёев

   Президентимиз Шавкат Миромонович Мирзиёевнинг ушбу эътирофлари ахамияти жуда катта вокелик булди.
    Тугри бундай нормани конунларимизнинг биронтасида учратмайсиз. Аммо, конунсизлик СССРда, амалда кулланиладиган минглаб, балким миллионлаб кишиларни зор какшатган ёзилмаган конун эди бу акида.
    Президентимизнинг эътирофлари  дахрий большавойлар партиясининг кадрлар танлашдаги бош гояси илдизига болта урилганлигини билдиради.
Бундай гоя В.И.Лениннинг ёки Сталиннинг, балки Троцкийнинг нуткларидан олиниб, партиянинг хуфёна хужжатлари асосида конунлаштирилган булса керак.
    Бизнинг давлат тузумимиз ибтидоий-феодал булса-да, хар холда ака ука учун, ота бола учун жавоб бермаган. Адашмасам, 1920 йилда Бухоро амирлиги емирилгач, янги ташкил булган Бухоро Хукумати таркибида Амир Олимхоннинг акасиям булган.
Аммо, оч-юпун, каллакесар, давлат бошкаруви нималигини билмаган, купинча ёзилмаган конунлар, чакирик ва шиорлар билан иш курувчи, думбаси устига туппонча такиб олган пролетар – Шариковлар ким булишидан катъи назар кечаги бой, зиёли, аклли одамларни катлиом килишга киришганлар.
    Утган асрнинг уттизинчи йилларига келиб янги зиёли катлам «Халк душмани» тамгаси остида отилган, лагерларга сургун килинган. Бу ишларнинг бошида турган ОГПУ, НКВДчилар зиёлиларнинг турмуш уртоглари, болаларини хам камаганлар.
Сталин улганидан кейин хам игво, тухмат машинаси зиёлилар бошида синган. Мана шулардан бири узбек ёзувчиси Саид Ахмаднинг хам бошига тушган. Тугри замон бирмунча юмшаганди.
     Шунда  бу оиланинг жуда купчилик дустлари истеъдодли шоира ва ёзувчи, Саид Ахмаднинг умр йулдоши Саида Зуннуновага эридан воз кечишни таклиф килади. Агар хотирам панд бермаса Саид Ахмаднинг узиям бунга ишора килади. Чунки, «халк душманининг хотини» деган тамга уни бирон-бир жойда ишлашига йул бермас эди.
Аммо, Тумарис авлодидан булган Саида опа бу ишни килмайди, турмуш уртогидан воз кечмайди. Моддий ва маънавий кийинчиликларга бардоши тимсоли сифатида ана уша «Хай, Хай» кушиги яралганлиги бунинг исботи, хойнахой!
     Тугри шеър матнида «Каноатда Саида филча булурми, хай, хай» дейилган. Лекин, бу гап садокатга хам бирдай тегишли булгани учун шундай ном куйдим.
«Каноатда Саида филча булурми хай, хай» жумласи минглаб совет зиёлиларининг турмуш уртоклари, норасида болаларининг оталари камалганда чеккан изтиробларига малхам эди.
     Эх, туксон йил амалда булди-я, бу лаънати тартиб! Бу давр ичида икки авлод яшаб утди-я! Большавойларнинг уйлаб топган тутириксиз коидаси йуколгани рост булсин!    


Рецензии