I. Таваккул. Булган вокеа

 
     Атроф-четимизда булаётган вокеаларни кузатиб туриб, одамларнинг замонадан нолиётганига дуч булиб Расули Акрам айтган "Замондан нолиманг. Замон Аллох измидадир" деган хадис ёдимга тушади.
     Хакикатда хамма нарсанинг устида Коим Зот кузатиб, баъзида уз кудратини намойиш этиб турибди. Факат буни биз англаймизми?
     Таваккул – Аллохга суяниш деган тушунчага купчилик эътиборсизрок караётгандек туюлди менга. Шу сабабли, сизга битта булиб утган вокеани сузлаб беришга карор килдим.
     Бу вокеа Тошкентда 2008 йил Мустакиллик байрами (29 балким 30  август куни, лозим топилса аниклаштирса булади) нишонланаётган куни юз берган. Мен Сизга булиб утган вокеани имкон кадар хакконий тасвирлашга уриниб кураман. Агар бирон жойда хатоликка йул куйсам Аллохим кечирсин ва ишонаманки, ушбу вокеа икир-чикирлари билан Киёматда ушбу маколани укиганлар уртасида кайтадан намоён этилади.
     Хуллас уша куни беш вакт ибодатни канда килмаслик хакида Аллохга ваъда берган депутат шом намозини казо килишдан куркиб, Мустакиллик байрами нишонланаётган томошагохга бормайди. Унинг кушнилари булган депутатлар хаммаси соат 16-00даёк кетиб булишади. Чунки, томошагохга  кириш 17-00 гача белгиланган булиб, икки соат давомида Ота келиши кутиларди. Сунг соат 19-00да, айни шом ибодати пайтида Президент байрам тантаналарини очар эди. Депутатнинг аёли, “байрам тантанасига барча кушнилар ясан-тусан килиб кетаётганлигини, у хам албатта бориши лозимлигини” айтади. Аммо, депутат Аллохга берган ваъдаси, шом ибодатини кечиктиришга хакки йуклигини айтиб, тантанага бормайди.
     Айтилганидек, соат-19-00да ёки ундан бир неча минут кам ёки кейин, лекин айни шом бошланган пайтда И.Каримов нуткини бошлайди.
     Шу пайт Президент деярли бундай жумлаларни айтиб юборади:
–Кимки, бизнинг бугунги тантанамизда иштирок этмаётган булса Шунда депутат бу гапнинг канчалик хавфли эканлигини хис этиб киблага караб бехосдан Аллохга муножаат килади:
–Эй, Аллохим бу киши нима деяпти???!!!
Шу пайт И.Каримовнинг тили бошкача айланиб кетади ва “бизни хурмат килган булади” деб юборади.
Жумлани кайтадан тугриласак, “Кимки, бизнинг бугунги тантанамизда иштирок этмаётган булса, бизни хурмат килган булади”. Мантиксиз жумла тугрими?
Бу вокеа шунаканги тез юз берадики, Депутат булиб утган вокеадан ханг-у манг булиб колади.
Байрам тугаб, Президент нутки кечкурунги “Ахборот”да кайтадан куйилганда ушбу жумлалар энди кесиб ташланган эди!
Гайриоддий вокеа эртасигаям давом этади. Байрамга кимлар келмаганини назорат килувчи Кумита раиси уринбосари, байрамга келмаган Депутатни саволга тутади:
–Кеча нега байрам тантанасига келмадингиз?
–Паспортим Кашкадарёда колиб кетибди.
–Ёлгон гапирманг, хизмат гувохномаси билан хам киргизишди.
–...
Депутатнинг жавоб бермаганлиги айбини тан олиши эди. Ана энди Президент иштирок этган тадбирга келмагани учун “кора руйхат”га киритилади.
Депутат бошлик уринбосари хонасидан чикиб, уз хонасига келади ва киблага юзланган холда Аллохга муножот килди:
–Аллохим, хамма нарсага узинг гувохсан, сен мени кеча куткаргандинг, бугун хам ёрдам бер!!!
Уша йили Туртта сиёсий партиянинг рахбарлари Спикер уринбосари булиши хакида Конунларга узгартиш киритилган булиб, Конунчилик палатасидаги учта партия фракцияси Раислари иккинчи каватда, алохида хоналарда утирар Туртинчи партия фракцияси Раисига алохида хона берилмаганди. Айни шундай хона иккинчи каватда бор эди. Аммо, бу хонада учта бошка депутат икки йилдан буён утирар, хонани эса бушатгилари келмасди.
Хуллас, мана шу хонани бушатиш юзасидан Парламентда жанжал бошланиб кетади ва Олий Мажлис Конунчилик палатаси Рахбарияти кеча  байрам тантанасига келмаганларни мухокама килиш билан эмас, жанжални бости-бости килиш билан оввора


Рецензии