Zoom. Квазилис. 1. Мовою

Розділ 1. Згода вовка.

Коли рейки гули, все звучало, як протяжний виття вовків в гонитві, як гул і роя супроводжуючоi шлейфом набридливоi мошкари. Відчуття було дуже прикре, як марновірство, погана прикмета, передчуття чогось поганого. Вовк заспокоїв лисицю, що це просто камертоном резонують рейки, поки вагон і весь потяг не наберуть потрібної швидкості. Від цього гулу і правда було трохи моторошно навіть самому вовку, бо вовк розбирався в прикметах, і усе, хоч і мимоволі, нагадувало йому про його рід-плем'я. Вовк знав, що жінка сама по собі погана прикмета, що у вагоні, що на кораблі. Нікуди не врятуєшся, нікуди не дінешся, все одно пропадеш. Питання було тільки в тому: «як?», і скільки ще протягнеш. Де б пане вовк ще так пропав! Жінка завжди прикмета не до грошей, зазіхає на твій звичний уклад і світ, відчуття меж дозволеного і внутрішньої свободи, поселяє величезне і стійке, непідйомне почуття невпевненості в собі, змушує берегти її саму, «як зіницю ока», і крихкий цінний вантаж, і просто за те, що вона є: «Ти прийшла з нізвідки, і зникла в нікуди», узурпуючи владу і домінуючи над іншим, щедро роздаючи гранти, як нездійсненні обіцянки, фонтануючи компліментами, жонглюючи увагою.

Вовк показав лисицi, як Брюс Вілліс дівчині в аеропорту безіменний палець, продемонструвавши, що одружений, коли погрався з обручкою. Так і лисиця повісила обручку на ланцюжок на шиї, щоб позначати для тих, хто дохідливо не розуміє з першого разу, що це її трофей, як знятий скальп, вибитий зуб/ікло або відрізане вухо-що вже одну щасливу пару своїми кістлявими руками довела до розірвання шлюбу.

Поруч з вовком запахло її дешевим запашним суничним милом, синтетичним, не з натуральної косметики, і все перебив нюх, що зовсім не відчувався її природний запах. Вовк подумав, що навіть її запах нічого йому не відкриє, і не скаже, словами важко сказати, з погляду неясно, піди здогадайся. Зі своїми родичами гарбузовими вовкові часом важко висловлюватися - а тут кумо-лисиця власною персоною. З такою складно впоратися, що в неї на думці?

Ось візьме, уперся, передумає, і її вже не переманити в свій табір, вже не вистачить на неї уваги і сили, а тут все те, що не розказано словами, і що не підказане поглядом, згоду й готовність тварина проявляє тільки рухом, дією, і нічого не говорить, не пояснює. Як ніби коли зараз в своїх рухах відмовилися від слів, вони викреслили разом зі словами брехня і обман, тому що жести не брешуть, усе вербальне і невербальне зійшлося, всі примхи, інсинуації, все стало позбавлено якогось б то не було сенсу. Напевно, дії давали їм можливість краще проявити себе у всій красі, показати не стриманість, а навпаки, відкритість, показати ще не уявну доступність що показує себе, а легке ніяковість, незграбність, метушливість або боязкість, що якесь невловиме, що завжди йде, як супутній газ, щось домішки, що проривається назовні, коли захоплений, і разом з хвилюванням, переживаннями, сублімацією, передчуттям, тяжінням, розряджання ще укупі з такими нотками, якими приростає пристрасть, бажання, емоції. Все, як цеглини того будинку, яке будуєш сам, що і є сам, як м'ясник, який сам з себе робить ковбаски.

Важливо сказати, що до чого прагнуть звірі, і чого чекають, роблячи висновок з того, як займають свої місця, як ловлять на живця, шукають вони пригод і струсів? Чи хочуть залишити все, як є, це вже їх справа, а якщо хтось з них коливається і сумнівається, і не може зрозуміти, що їм дійсно потрібно - то цей інфінітив інфантильності збережеться - тим більше, їх майбутнє вже не буде таким, як раніше, і немає того минулого, як вогнетривких балів, і найближче даний не коштує нічого, а в ненависті до свого власного минулого, теперішнього і майбутнього, не бажання щось з цих триєдиних часів цінувати переваги, ти нічого, на жаль, не побудуєш.

Вовк завжди відчував себе в своїй шкурі, як у чомусь чужому, незручному і чужорідному, як Геракл в туніці пропитаной кров'ю вбитого їм кентавра Несса, завжди соромився себе, де всередині все було випалено марганцівкою, як мікрофлору, а джунглі напалмом, єресь розпеченим залізом, і кругом не вистачало тільки вирваних з шкірою шматкiв волосся, у своєму незрівнянному мізерствi, святенницької моралі, з пробудженою силою, з підкупливою упевненістю в собі, вовк повинен був знати, що все, що в ньому народжувалося, зростало і згасало, проходило все цикли, було тільки початком. Вовк відчув, що він дозрів, як плід, коли він говорив про те, що його більшому навчили і дали якраз ті, хто не дали.

Ці слова були певним осягненням смислів. Матуся не купила вовкові пістоля з пістонами, коли вони були у всіх хлопчиків у класі. Вовк підбирав обойми пістонів, які продавалися тоді по карбованцю, і сподівався, що у нього незабаром теж буде такий пістоль. Запах відстріляних пістонів зводив дитину з розуму, і іноді йому здавалося, що його бажання неодмінно матеріалізується. Але матуся не купила, а мода вже через місяць на них вийшла, з'явилися солдатики-роботи. Мода змінюється швидко, вовк не намагався заробити або назбирати кишенькових грошей на нього, пізніше просто зрозумів ціну дешевих дрібниць і серйозного, він зрозумів, що таке відмовлятися від надмірностей. Вовка дуже виховала та ситуація, він навчився розрізняти, що йому потрібно, або від чого може з легкістю відмовитися. Він намагався застосовувати це на собі далі, тільки вже інтуїтивно, мало не з порога оцінюючи ситуацію, що обіцяє і віщує кожна можливість яка виявилася на обрії. Але часом важко розібратися, коли бажання тебе просто гризе-це твоє, чи не твоє? Ти завжди отримуєш замість бажаного дійсно потрібне, замість надмірної твою саму міру. Ти сам вигораеш, як ті пістони, коли довго чекаєш, а твоє бажання не збувається. Від осягнення смислів, що ж саме «дали ті, хто не дав», втіху чи прозріння, вовк миттєво відчув себе мудрим, як сиве каміння, і одночасно немічним, як студена вода, яка буде тепер тільки об'їжджати, а не зрушувати з місця. В цьому було більше правди-але це була зла, немилостива нещадна наука. І йому хотілося якоїсь частки символічністi для цієї хвилини. Як прозріння і глобальне відкриття, ілюмінація, після якого повинна була статися якась символічна подія або жест-заграти музика бродвейських мюзиклів або мелодія шарманки і каруселі з конячками і тонкошеими лебідками. Наука, яка не могла бути злою. Самобичування, унілатерализм, мазохізм, а ніяке не саморозуміння, не відірвавшись від землі і не зробивши собі ніяких прогнозів, все було очікувано, закономірно і очікувано - від деталей і дрібниць у кожному шереху і зачепленi думi, в кожній корпускуле, монадi, атомі.

Коли просто поклав на неї руку для того, щоб вона відчула себе, як вдома, щоб їй стало легше, впевненіше, безпечніше, щоб вона не боялася, не боялася його, неначе давно знають один одного, як просто «нічого не бійся, ні про що не турбуйся, все нормально». Просто вона стільки разів навмисно встромляла в його ногу з розвідувальною метою, спиралася на неї без його заперечень, що вже встановила фізичний контакт. Взяв її за передпліччя, вище ліктя, як скануючи її можливу згоду: «Навіщо ти мене тримаєш?» «Щоб ти не впала. Дивись, не впади. Ти куди? Ти з нами?». Відразу просто думав, наскільки все хитко так ходити «по самому по краю», настільки суміжно, що особливо й не властиво так грати, щоб настільки добре володіти собою і контролювати себе, утримуючи в рамках пристойності.

Вовк поглядав на телефон, як чекав вісточку, як ніби від того, як часто і з нетерпінням поглядаєш - відповіли тобі, чи ні, можеш силою думки викликати до життя, або прискорювати події, або матеріалізовувати явища і речі - от до чого був цей нервяк і нервозність, в тому, що тобі неодмінно хотілося прискорити, конче потрібен був зворотний зв'язок, що тебе відзначили, тебе відреагували, що проявилося в тобі, що ти знайшов відгук, як промінчик тепла, і він відбився, як дзеркало, знайшов в інших відображення, був прийнятий і зрозумілий, і відбитий, а значить, вже помножений. Ми множимо один одного, зосібна ми поодинці, вдвох помножені на два, один на одного, вбираючи без залишку на довгострокове зберігання все, що є в іншому, перетворюючись один в іншого, міняючись ролями і посадочними місцями, осадив одне в одного свої слова, сни і думки, як дівчата та курсанти змінюються парадно - вихідний одягом. Так і лисиця пише друзям, як доповідь, орієнтування або службову записку: «я у нього на колінах», а сама, тут же, захлинається у своїх вигуки від раптового тихого випадкового спорадичного щастя, про яке можна від радості, розпираючи горлянку, кричати би всьому світу, а тут треба сидіти тихо і мовчати, мовчки притиснувши рот долонькою, щоб не «спалитися».

Вовк подумав, що треба ж було статися такий іншій зустрічі, смикати і квапити час її настання, жити цим очікуванням, жадібно, розкуто, дико, невитримано і хвацько накидатися на кожну нову спідницю, відчувати іншу жінку, мати в собі приховані резерви, як ніби тобі стало доступним рідкісне і недоступне знання, де ти з новонаверненими неофітом намагаєшся бути іншим, досконально розібратися в собі, а не просто розставити акценти, щоб все прозвучало в повний зріст і так гучно виявилася суть речей і відверта визначеність, де все ясно, як на долоні, акуратно входить і підлаштовуе в свій образ, міцно проникає приставними кроками з таким трудом здобутий тобою світ.

Інші почапають на свої місця, їх розберуть згідно куплених квитків, будуть проходячи, задивлятися, з цікавості, на інших. Така темрява, хто не пішов у сон, вовтузячись, вибирає положення для сну, а вона демонструє приховані таланти, як у фільмі «Ворог біля воріт», пестити одне одного, коли всі сплять поруч штабелями, іншого шансу і іншого місця точно не буде, і тут уже не до романтики і вибірковості, поки є час, поки всі живі, поки все йде до місця, і коли стаєш чутливішім за оголеного нерва, і коли просто немає якоїсь шкірки і шарів, щоб перейнятися цим горінням, як сила вільного падіння, закони тяжіння, яка фізика і хімія є в живій сущому, в природі відносин, всі виплеснуто назовні, все відтворено, все зійшлося і сталося саме з тобою, на твоїх очах, все з тобою і їй розділене надвоє, наполовину.

Коли припекло, не те, що потрібно було бути невтомними і розбурхувати один одного всю ніч, коли рябить в очах від суєти, і лисиця так зовсім близько, зливаючись з вовком, як дотичні дотичними кола Ейлера, злиття і поглинання, на пропозицію влаштуватися і вмоститися на ньому, вовк розтікається млинцем на розпеченої добіла сковорідці. Лисиця тане, як шматок масла на шоті, як варення на млинці вовка, тече в усі сторони калюжею отруйного кольору, солодка, соковита, терпка, цукрова, як пахлава медова. І тут, подолавши бар'єри і підставляючи себе тяжінню, їй потрібно вагатись, щоб заявляти про себе, давати зрозуміти, що вона не спить і «спокій їй тільки сниться». Бадьориться, раз їй потрібен екшн, себе зайняти та розважити, їй потрібно себе проявити і показати у всій лисиці-красі, їй потрібно бути на порядок більше, ласкавіше, ніжніше, щоб заробити бали, щоб залучити вовка до себе, як спливаюче вікно, їй потрібно зачепити твою увагу, бути «на безриб'ї жабою», і хоч і не на порожньому і голому місці, а на місці, де баби крадуть чужих, для чого потрібно було бути жорсткіше, небезпечніше, вибухонебезпечні, сволочней, безкомпромісні, і хищнее, беспринципнее, не маючи ні моралі, ні негожих заборон.

Коли лисиця так прасує, лікує собою, лежить, як кішка на хворому місці, вибираючи його безпомилково, просто забирає твою негативну енергію і палаючу біль, вбиває її в зародку, її досить тобі, щоб запалати, щоб самому втратити краю берега, що нікому не допоможуть ні сигнальні вогні, запасні шлюпки і рятувальні круги, вона залишає після себе п'янку безсоння і круги під очима, вірші, написані на чистовик, як від пориву стихії, де червоніючи, як найвразливіший, чіпляєшся за все відчуття, до єдиного, як ніби ставиш на собі уявний експеримент, що з тобою стане - яка вовча реакція на неї - імунітет або відторгнення, а прорахувати до кінця вже неможливо.

Але вовк не знає себе до кінця, і з нею як себе проявити, здається, що це просто якась загадка, переживання, болюча ситуація, щоб не втратити контроль, не відчути межу, яка може бути між двома, коли вона зовсім незначна, не видно і легко стирається, споруджена ще в головах, як ті слони на маленьких кволих повідках, хоч і можуть їх розірвати, але, оскільки з ними виросли з самого дитинства, психологічно бояться, щоб вони не доставили біль, тому тримаються своїх іграшкових устаткованнь і ланцюгів, які не завдають ніякої шкоди. Коли все натурально, не нудотно, не оманливе, у вухах дзвенить і всередині все переповнене радістю, як припливами, як фонтанує струменями, все росте і змінюється, набуваючи наступальні якості, які не згладити, ні втримати, які рвуться назовні, чіпляючи за все і особливо худі дрочевi руки.

Піддається її впливу і від цього не знаходить собі місця, вовку сподобалася така поспішність та легкість, з якою він погодився прислужитися їй, з-за чого він подумав, що неодмінно потрібно піклуватися про кого-то, є така обов'язок, як неписаний закон тайги або взаємодопомога водіїв. Якщо кому-то важко, потрібно заступництво, участь, дружнє плече, рятувальний круг, тепла рука на цицьку і причинні місця - треба неодмінно лікувати, рятувати та допомагати іншого, і в такому проханнi ні за що не відмовляти. Балада про ввічливому вовка. Казка про щасливе цвіркуна і його дзвінком змичці вжих-вжих. Як самаритянам, просто потрібно піклуватися про кого-то, нехай хоч ніжно гладити волосся, щоб потім жорстко намотувати їх на кулак, як мама з батьком перемотували пряжу з бабіни в клубки і мотки, щоб запускати їх на портативній в'язальної машині.

Потрібно дарувати один одному тепло, не тріпати нерви, не нариватися на грубість, чекати один одного, як припливу сил, збудження і нового напруження, ритму, як блаженне відчуття полегшення, почуття вичерпаності і невагомою тянучей простоти між першою і другою кинутої палкою.

Не свербляче бажання, коли вона так турботлива і уважна, зовсім як у фільмі «29 пальм», де вони засмагають на каменях, а вона прикриває його долонькою, не даючи йому засмагнути на прямих полуденних променях сонця. Ось де ніжність і турбота. Потім він буде примушувати її прямо під водою, в басейні взяти в рот для експерименту, і вона трохи по необережності не захлинеться.

Вона згубно серйозна, поки що не порушує рівноваги і балансу, мірною тихою ходою вибачливо-попереджувально-уважно входить у твої торгові ряди і домашні покої і дитячі. Все, що будував у своєму вутлому світі, так жваво, напористо і хвацько, цеглина до цеглини. Пустиш в це господарство її, руйнівницю міфів, розкрадачку гробниць, в свій звичний світ? Потерпиш її присутність, заради повноти картини і просто так, з нудьги, щоб подивитися, що з цього вийде і помучитися, що їй вдасться відчебучити? Потрібно не прогавити момент. Адже лисиця це вовча прицільна дальність.

Потрібно забезпечити їй зручну позу для сну, щоб, не дай Бог, ніхто не зачепив сплячу, і ненароком не розбудив. Буде гріти їй ноги, укутувати в тепло, якщо все одно холодно, то всі, навіть зняті з інших теплі речі, самому не спати, підтримувати її голову уві сні з кишать, як зміями, немитими волоссям, які готові з'їсти вовка, як росянка.

Важливо влаштувати для неї, щоб могла мати можливість хоч трохи, але розвантажитися, і забути свої постійні тертя на роботі, утиски енергетичних вампірів, і де її більше не мучать циклічні нічні кошмари-падіння з висоти і переслідування, поки ти є, ти поруч, ти тут, ти «те, що треба». Поки тебе її не потурбували, поки ти вдумливо і цілеспрямовано йдеш до ласою наміченої мети, методично при плавному русі перераховуючи всі її ребра, як ведеш пальцями по пофарбованій емаль чавунної батареї, до якої липнуть, прослизаючи, подушечки пальців, на яких виступив піт і жировий шар.

Вовк буде соромитися свого збудження і свого єства, що це хоч турбує, але не в першу чергу, він відчував себе привільно, знову був живим, знову воскресав, як Лазар, з небуття, сам зіштовхував у гроті цей могильний камінь з ледяним хладом.

Він вже не соромився, та без тіні жодної нитки сумніву, він думав, що йому потрібно було розібрати природу відчуттів, а фізіологія, вона, як і інтуїція, той знак, щоб добре знав сам себе, і для цього треба було б мати трохи більше досвіду і життєвих ситуацій. Все виглядало так, ніби сам заплутався і втратив нитку, яка вела і знову виведе його з самої гущі священних гаїв і зеленого гаю, із самої гущавини лісу, самого затишного потаємного місця, він не знав, де є він сам, в цій системі та харчовому ланцюжку відносин, і що це все для нього значить, і чи варто «тримати вухо гостро з лисицею», або все само собою розсмокчеться, втратить на якусь мить, помах і моргання ока звичну пильність і обережність, і в чому закроился підступ, не знаючи її особисто, що може в ній прихована якась небезпечна химерна личина, отруєне зернятко або кощієва смерть.


Рецензии