Zoom. Квазилис. 2. Мовою

Розділ 2. Згубна небезпека для вовка.

Вовк, ймовірно, зовсім в метушні та порушення, просто на просто забув, що лисиці є лисиці, хитрі і оманливі, і хоч вони й ласкаві, тішливі і привітні до тебе, і тебе чіпають за ніжні місця, мацають біцепси і кубики преса, застряв в них нігтями і пальчиками, але це все брехливе і напускне, все іграшкове, рахунок вони вже пишуть, і пред'являть неухильно, вичавлять тебе, як півника, виставлять геть, залишать без штанів, зобразять себе жертвою, і справа не в патологічному недовірi і зоологічної ненависті до лисицm, а до того, що потрібно було тримати марку і вухо гостро, а не скочуватися в скотство, будучи вывалянному в дьогті, смоли і пір'ї.

Він, мабуть, забув на свій сором і жаль, як гімназистка рум'яна, наївний юнак, що потрібно триматися подалі від лисиць, від і зради, що лисиці ніякі не друзі, і не кралi, а справжні вороги, і для них обдурити або образити, як два пальця обласкати, так влаштовані їх єство і порода, природа.

Для них нагорода, гідність, молодецька завзятість і велика радість затягнути когось у свої мережі, як у мішок, і тягнути русалкою, каменем на дно, зіштовхнути стрімголов з гори вниз. Лисиця обдурить обов'язково. Все, може, не так очевидно з самого початку. Нехай і не відразу, викликає звикання, буде втиратися в довіру, але обов'язково обдурить, як пити дати. Лисиця злодійка, шахрайка й шахрайка, все закладено в її природі.

Є явища, речі і тварини тварини, які ніколи не змінюються ні за яких обставин, тільки в різних ситуаціях ведуть себе і виявляють себе по-різному. Вміють витримувати критику, коли ріжуть, як по живому, виживати за будь-яких обставин, виходити з пастки, обходити стороною всі розставлені на них пастки, аркани і капкани, знаходити своїх простаків з цільової групи, щоб підставити, взути, обставити, виставити в дурнях і обвести їх навколо пальця, прокатати «на шару», «обдерти, як липку», залишити з носом.

Вона залишає в тобі тільки образливи тебе жала, які будуть пекти, як укуси, все вовче наволочне тіло буде часто свербіти, і скільки будеш дерти його, розчісуючи до крові, будеш про неї пам'ятати. Вона буде снитися ночами, її ім'я будеш кликати. Її будеш вистачати і наздоганяти в своїх сновидіннях, валити на траву, знову бігти, вже взявшись за руки, як сіамські серця, на березі чарівного пінного моря, любити так пронизливо, на межі фізичних відчуттів, як відчуваєш ультразвук або медичні процедури, катати її на золотої хмарі. Тому що вона, як незбагненне явище, не просто якийсь звір, ліпший тобі на дорозі.

Роби ноги від лисиці, поки ще цілий. Від неї йдеш без оглядки, але вона все одно стоїть перед очима, як світлове пляма під час частого моргання, засліплення після довгого пильного погляду на сонце. Від неї йдеш, тільки тікаючи, або стриножений, поповзом. І з тріском падаєш в свої припасені дбайливо для неї ж рови, вибоїни, гострий частокіл і хижі тріскучі капкани, які тобі вдалося спорудити проти лисиць, проти своєї волі, що, недавно вже встиг помітити, але так треба, так заведено і прийнято в пристойному суспільстві. У крові закладені ці програми проти лисиць, щоб полювати на лисиць, як на відьом. І тільки та ведешься, тому що так заведено, і було у батька, діда і сивих предків.

Гола лисиця. Гола збуджена лисиця на дорозі не валяється. Зовсім як у казці: «А лисиця - то була не мертва». Просто прикинулася, щоб виманити у тебе все, поки хотів вписати її в свій донжуанский послужний список, пускав шипучі слину, виходив нервовим тиком і пристосовувався, де її лiпше взяти за «філейну частину».

Є думка, що не всі лисиці однакові. Дехто з них може служити і виключенням з правил. Вовк, ймовірно, зовсім забув, що лисиця і є нутро і живе свідчення вищої форми втілення обману. Лисиці не люблять волков. Ой Ой. Зовсім не люблять волков. На жаль. Життябiль. І якщо тебе все це зачіпає і зачіпає, то хоча б тому, що лисиці люблять лисиць, а лисиці люблять лисов. І ще лисиці, при всій й невгамовної і нерозумної велелюбність, люблять самих себе, несамовито, фанатично, віддано, до всіх фибров душі і биттів-стукотіння серця, і по правді сказати, зовсім «на нюх не переносять» ніяких вовків. Ніяких. Взагалі.

Навіть самих відважних, сміливих, хоробрих, смачних, колоритних, найкращих і найдостойніших з них, кого взагалі зустрічали за свое коротке ризикове лисяче життя, на своїй стежці, в своєму ареалі проживання. Не те, щоб відщепенців, дрібних крамарів і птахів низького польоту-ті навіть в полі зору і орбіту досяжності не потрапляють. Їх для лис просто немає I не icнуе.

Все у лисиці, як у двурушноi тваринi «з подвійним дном» або «людинi в футлярі» брехливе і напускне, iграшкове, нездійсненне, як бажання. За що тоді тільки в пеклі горіти і каятися, молитися і каятися? Навіщо ж варто себе даремно кривдити?


Рецензии