Zoom. Квазилис. 3. Мовою

Розділ 3. Радість вовка.

Вовк думав, що ж це за рідкісне і дивовижне щастя випало на його долю, щоб його хоч якось зрозуміти, висновити, проаналізувати і ідентифікувати, раз від нього немає ніякого спасу. Воно неспішно, але напористо влазило в нього тонким струменем, як лезо дірявить тіло, починаючи з однієї тільки гострою колючо-ріжучої точки взаємного торкання, як росте очерет, коли протикає тіло при середньовічних тортурах. Це раптове щастя підбирало ключі до них обох, шерудя відмичками, дріботіти кроками, брязкаючи підковами, розриваючи покрови зондами і щупами.

Вовкові було в дивину, а лисиці було кожен раз, як в перший раз. «Ой, а завтра що буде?!-завтра знову попливу». Вовк нещадно думав, наскільки все серйозно, що вони можуть зустрітися, і всі між ними може збутися, і має всі шанси жити і радіти, чи існують вони разом, а не порізно, за межами цих посадочних незатишних місць, на яких вони сиділи колом, як укопані, як на розпечених сковородах, як птахи на проводах, натягнутих струнами щипкових інструментів, і тятиви, яка посилає до горизонту і сліпучої сонця стріли.

Вовку здавалося, що з ним відбувається щось жалісливе і гостросюжетне одночасно, як в фільмі «Візьми мене з собою». Щось з надривом і пронизливе, як невиліковна хвороба, недвозначне визнання, як машина без гальма. Йому хотілося з нею проявити себе у всій красі, будучи впертим до неможливості, кидатися з крайності в крайність. Вовк ставав бережливим до  їй тепла, як ніби ніс відра до країв повні води, щоб не дати їм розлитися, і постаратися не пролити жодної краплі дорогоцінної.

Зникла колишня розміреність, вальяжний «спокій ситого», що всім забезпечений, «все вирішено» в тихому, самовпевненому і самовдоволенному тому, у якого все є. У будь-якому спілкуванні з жінкою хочеш бути прийнятим і зрозумілим, і щоб не перекручено, але, щоб тебе теж все влаштувало. Поспішаєш, проявляєш нетерпіння, нестриманість, так буває завжди, коли в тобі прокидаються одночасно цікавий дитина і палкий і палкий коханець, зі своїм трепетом «лав-фрилл». Він живе всередині тебе, за ним шумить тріскотня амурових крил, як пластиково-клейонкових крил сарани. Неспокійна дитина і непосидючий ловець любові в одному флаконі з величезними путами і мережею, а не сачком для метеликів. Всупереч всім правилам і неписаними канонами, в непосидючості і азарт, вони синхронно ведуть свою мету, і б'ють по мішені, стріляючи по ногах.

Не те, щоб тебе зганяли з місця, і не спонукали до чого-небудь. Ситуації для того й створені, щоб поспостерігати за тобою, наскільки далеко можеш зайти, загратися, якщо не дати тобі ніяких заборон, якщо тебе не довбати і не зупиняти, що зробиш, і будеш знати міру, якщо вона тебе вижене, станеш її домагатися, якщо буде лежати колодою, будеш таким наполегливим, якщо вона сама не знає, який ти: тихоня i боягуз мазунчик або блудень, якщо вона сама не може по зовнішності визначити, чого їй варто від тебе взагалі очікувати. Дивіться в обидва! Ви обидва в рівному становищі, незвичній обстановці, в ролі ведучого і веденого, хтось більше, хтось менше, постійно змінюєтеся місцями, в клятому комку взаємних переплетень, життя ще постійно викручує вас, тасуючи, як колоду карт, привласнюючи ранг козирів, і одночасно зводячи в відбій зданих карт.

Вовк не тихоня, місяцехід і не моторний ловелас, ні щось серединне і суміжне, немов балансер, який утримується з такої декоративної і філігранної фігурою противаги, як страж із опахалом з павиного пір'я, все балансує між компліментами і лестощами, недомовленістю і паузами в розмові, виділяючи, як наратив, красиві, правильно і доречно підібрае слова, підтримуючи «світську» і довірливу бесіду, багато розповідаючи про себе, як ніби обрав собі саме звичне заняття, яке виявилося «по душі»- «впасти на вуха».

Вовк під час контакту з нею враз ставав «ласим» на красу, поводитися ірраціонально, шукав собі виходи в когнітивному дисонансі, намагаючись щось протиставити в противагу своїм бажанням, для балансу, намагаючись вгадати хоча б напрямок, куди слід йти далі, щоб врятуватися, знайти рівновагу, зберегти себе цільним. Для чого нам були важливі ці зустрічі? Щоб ми в інших людях впізнавали себе, щоб з іншими нам було привільне, широко, і досить легко, так просто і спокійно, наче цілий вік і навіть крізь сиві віки, через минулі життя, ми знали цих людей, як облуплених, як ніби їм можна було нескінченно довіряти, і не відчувати ніякої загрози для себе особисто, як у крилатій фразі: «Я б і сам обманюватися радий!».

Почуття бажання, збудження в тобі закипає, як ніби поступово набирає обертів, наростає всередині, під'юджує. Чекаєш, спостерігаючи, як воно ще може себе проявити, як воно обростає новими шарами і смислами, відходячи від звичного, намагаючись тебе дістати, відволікає своїми блискітками і обгортками, намагаючись вицепіть тебе, коли зробиш ласку вподобу і відреагуєш, віддавши всю свою увагу. Тебе нічого не видає, впораєшся з ситуацією, як справляються з керуванням ціліх складніх механізмiв, і сам, як джерело підвищеної небезпеки, тому що погано знаєш себе, і не знаєш всієї своєї сили, і тому робиш поправку на цей фактор, щоб повправлятися у своїх намірах, щоб пізнати себе.

Коли приземлений в своїх бажаннях, незворушний, і показуєш всім своїм адекватним виглядом своїм старанність, стриманість, статечність, благородство і помірність у всьому. Коли не проявляєш неслухняності, різких рухів, як одомашнена звір, приборкана порода, природа того, хто звик жити в встановленнях і межах, що ні нутром, ні шкірою не відчував простору і дикої природи, прив'язаний до контурів того, «як треба», адже трапляються життєві диспропорції! Коли чудиш тому, що не звик себе так вільно і зухвало поводити, як підліток-шибеник, що розпоясався, втратив почуття міри з-за відсутності контролю, що можна було б описати це символічною і глибокої фразою «звичайне диво», але без надмірностей і пафосу, у своїй багатогранній вчини, простоті без витонченості, єстві без надмірностей, лаконічності і стриманості почуття міри, один раз дозволяєш собі таку розкіш, як розговлятися після довгого утримання і посту. М'ясоїд.


Рецензии