Г. Каримова адвокатининг суддаги нуткидан парча

Хамма узбекистонлик, айникса, интернетдагиларнинг купчилиги Гулнора Каримованинг йиккан бойликлари учун, уни айблашга берилиб кетишди.
Хуш киши агарда бой булса, бу унинг айбими?
Айни шу айб буладиган булса, хукук нуктаи назаридан, Узбекистон конунларига мувофик бу айб учун озодликдан махрум этиш шарт эмас. Чунки, унинг йиккан мол-мулкларини ихтиёрий равишда Узбекистон Республикаси хазинасига кайтариш хакидаги розилигининг узи етарли.
Бундан ташкари менинг химоям остидаги Г.Каримованинг Тошкентдаги «Хаст Имом» курилиш мажмуасидаги кайта таъмирлаш ишларида бош-кош булганлигини хамма билади. Факатгина бу курилиш эмас Узбекистон худудида жуда куп объектлар курилишининг молиячиси Г.Каримова эди. Бу мол-мулкларнинг жуда купчилиги, айникса, АЁКШлари унинг отаси топширигига биноан Узбекистон давлат мулкига айлантирилиб юборилди.  «Уздунробита» корхонасининг банкрот дея эътироф этилиши хамда унинг активлари давлат хисобига утказиб юборилиши шулар жумласидандир.
 Ха, Гулнора Каримова пулларни чет эл банкларида саклашга мажбур булган. Ха кучмас мулкларни чет эллардан олишга мажбур булган. Чунки, Узбекистонда курган ва сотиб олган объектларининг купчилиги давлат хисобига мусодара булиб кетди. Агар чет элда бу ишлар амалга оширилмаганида отаси бу мулкларни хам давлат хазинасига йуналтирган буларди.
Гулнора Каримованинг чет элдаги мол-мулклари хакидаги ахборотни отаси чет эл журналистларнинг интернетдаги хабарларидан билиб колади ва дархол кизини уй камогида саклаб, мол-мулкларни кайтариш чорасини куради. Аммо, Узбекистоннинг биронта мулозими бу ишни куллашга, яъни, Гулнора Каримовани очик суд мажлиси оркали жиноий жавобгарликка тортиш, шу тарика чет элдаги унинг мол-мулкини давлатга кайтариш лозимлигини,  юраги дов бериб унга айтолмайди. Тугриси, хамма кукркоклик килади. Отаси эса тарихда «уз кизини судга бериб, каматди» деган ном билан колиш каби иснодни кутаролмай, бу ишга журъат кила олмайди.
Иккинчидан Г.Каримова Узбекистон банкларида активлари саклайман деса, унинг тула-тукис сакланишига ишончи йук эди. Чунки, Узбекистондаги катта-катта бой (асосан амалдор)лар барча бойликларини чет элларда саклашни урф килишган, уз иктисоди ва банкларида саклаш дегани, эрта бир куни мусодара булиши билан тенг эди. Чунки, Г.Каримованинг отаси юксак минбарлардан туриб «Узбекистонда энг катта бой хам, камбагал хам булмайди» деб гапирар, хукукни мухофаза килувчи органлар учун бу Амалий Кулланма шаклида харакати килар эди.
Химоям остидаги Г.Каримова хомийлигида утказилган тадбирлар туфайли Узбекистонда фалонта ёш уйланди, фалонта угил болалар суннат килинди, фалонта талаба укиши учун маблаг ажратилди. Жами хомийлик килинган маблаглар суммаси ФАЛОООООН суммани ташкил этади.
Гулнора Каримовани бу маблагни туплашда айблаш жуда осон. Аммо, шошилманг. 
Илойим Сизнинг отангиз хам Президент булсин!
Ушанда Президент фарзанди булиш дегани нима эканлигини тушунасиз.
Г.Каримова йиккан маблаглар унинг бизнес хамкорлари томонидан амалга оширилган. Бу маблагларнинг купчилиги турли-туман идораларга берилиши лозим поралар хисобидан келиб чиккан. Уша пора берувчилар Г.Каримовага якинлиги туфайли соликчига, божхоначига, участка нозири, лицензия берувчи амалдорга, ревизорга ва бошка амалдорларга берилаётган пулни бермасдан менинг мижозимга ихтиёрий равишда келтириб берган. Бу хакикатда Узбекистон фукаролари, тадбиркорларининг пули, шу сабабли, Узбекистон хазинасига кайтарилиши шарт. Лекин, етказилган зарар ихтиёрий равишда копланаётганлигини инобатга олиб, менинг химоям остидаги мижозим озодликдан махрум этилиш жазосидан озод этилиши лозим.   
Кушимча килиб шуни айтаманки, менинг мижозим отаси рахматли Ислом Каримов Мустакил Узбекистоннинг биринчи Президенти хисобланади ва уни 1,5 миллардлик ахолиси бор Хитой, 1,2 миллиард ахолиси бор Хиндистон ва 1,5 миллиардга якин мусулмонларнинг аксарият купчилиги хурмат килади.
Утган одамни ёмонлаш узбек менталитетига тугри келмайди. Сиз узингизни Сталинни айблаган миллат вакиллари билан тенглаштирманг. Улар бир вактлар уз подшоси хамда унинг норасида фарзандларини хам катл килиб, тарихда улкан гунохга кул урдилар.
Аммо, уларнинг охирги Президенти, Б.Ельциннинг шогирди, унинг оиласини катагон килгани йук (вахоланки, Б.Ельциннинг хатолари куп эди. Чеченистонга уруш эълон килиши, Давлат Думасини танклардан укка тутдириши, Гигант корхоналарни жуда арзон гаровга сотиб юбориш ва  хоказо). В.Путин унинг фарзандлари мол-мулкини тортиб олгани йук. Мисол келтираман деса тарихда бундай вокеалар куп. Мана Хитойликлар хам Мао улганидан сунг уни коралаётганликлари йук ва хоказо. Хадиси шарифда «Утганларни ёмонламанг, улар уз айблари учун Яратган олдида жавоб беради» дейилади.
Менинг химоям остидаги Г.Каримова мансабдор шахс сифатида бу пулларни йиккани йук. Келтириб берилган пуллар унга эмас, балки унинг отаси Президентга берилаётгандек килиб берилган. Пулларни берган шахслар килган ишларидан хурсанд хам булганлар.
Шу сабабли, Г.Каримова суд залидан озод килиниб, болалари багрига кайтиши лозим.
Сузимнинг охирида Хурматли Судлов хайъатидан мен томонимдан юкорида келтирилган важларни бугунги курилаётган жиноят ишида енгиллаштирувчи холат сифатида кабул килишларини сурайман.


Рецензии