Zoom. Квазилис. 7. Мовою

Роздiл 7. Страхи вовка.

Вовк лежав під лисицею, яка згорнулася над ним каптуром, гладила, настилаючи собою на його ніжні волохаті руки, гладила зап'ястя, брала в оборот його руку, але не всієї клешнею відразу, а повільно і плавно, підчепивши її двома пальцями, як паличками суші або теплий рол, як би запрошуючи її до себе в гості, і перехрещувала зі своїми пальцями, як ткач, свої пальці-човники, сунучи свої пальці у воротях його рукавів. Незнайомки і чужі так звичайно не роблять. Але лисиця робила багато чого з того, що інші звірі зовсім не роблять. Вони знають собі ціну, занадто люблять себе, і не церемоняться з тим, щоб сподобатися і зробити приємне для вовка, щоб він оцінив, зацінив, щоб на серце запеклася тала кров на ранах нового зразка.

Вовк не звик до такої надмірної уваги, він більше боявся, що йому сподобається. Так, він дико боявся звикнути, і якщо він увійде у смак і раж, то далі «нормально», і «як колись жив», він вже не зможе. Не зможе спокійно дивитися на вовчицю, і не дратувати її, згадуючи, як дивно і незбагненно ніжний був абсолютно сторонній чужий звір, без жодного підтексту, абсолютно «лівий» і випадковий, і якого ще гидуєш пускати в свiй власний будинок, тільки б бачити його на якій нейтральнi і безпечнi території, як цей вагон. Тому що весь твiй особистий простір і вся твоя територія, починаючи з порога, це для неї закритий заповідник.

Так ось цей абсолютно випадковий і сторонній дає тобі в одну мить набагато більше, ніж всі навколишні тебе люди за все життя, він дає тобі всього себе, без залишку і без взаємних зобов'язань. Світ вовка більше ніколи не буде колишнім. Вовк звик за все платити надмірну, подвійну ціну. Яку призначать, більше, ніж всі по спецпропозиції, дисконтам та знижкам.

Вовк ніколи не торгувався –платив, скільки говорили. Був бартер, «баш на баш», були розрахунки постфактум, авансом, по-всякому, але, щоб просто так просто «взяти». Це було невідомим, не схожим на правду, але і сном це теж не було. Якась незрозуміла і присутня незбагненна залізна непроймана логіка, як танкові клини.

Дивлячись на всi метаморфози, що відбуваються з ним, вовк страшенно боявся тільки одного, що це ніяка не гра для лисиці, де вона імітуючи сон, починає і веде свою неспортивну поведінку, мімікруючи, імітуючи і камуфлируя щирі наміри і інтерес один до одного, який не те, що тільки прокидався, але і навпаки, ніколи не засинав, і не згасав, як соромляться відкритих проявів почуттів та інтересу, заздалегідь йдуть в андерграунд сну, щоб зберегти в собі нотки пристойності, залишаючись цнотливими пуританами, законослухняними і добропорядними людьми, улучшившими собі шанс «хоч раз в житті» відірватися і піти «побешкетувати», хода проти правил.

Вони, імітуючи сон, гладять один одного, а так якщо б дивилися один на одного, то прожарювали б діри, і воно перейти від поглядів і слів до рішучих дій - ось воно як буває. З боку Фреда були тільки погляд і слова, Сова, як «спляча», теж погляд і слова. Нормально, так? Сова якось в особливому режимі, яка була з вовком та говорила, провалюючись у сон. А тут, з лисицею було все що треба до споживчого кошика і пасажирського прожиткового мінімуму - слова, погляди, рухи і дії - повна гама почуттів.

Світ вовка більше ніколи не буде колишнім. Не знаю, чи є у класичній вiдчизнянi або радянській літературі такі слова, рівні по силі, енергетиці цього змістом, швидше Єсенінські: «В'янення золотом охоплений, я не буду більше молодим». Більше не пускати кораблики і сплетені квіткові вінки по воді. Як дівочий ритуал прощання з косою перед весіллям.

Лисиця стирчить в тілі якоїсь не витягнутої скалкою, що глибоко засіла в шкірі. Для того, щоб вицепіть її голкою, доводиться розкурочили пів - пальця, заганяєш собі під шкіру обпалені в окалину для дезінфекції голки.

Подолавши невпевненість, вагання, сумнів і боязкість, як пороги і останню перешкоду, залишивши їх позаду, у ненависному минулому, де «нiвколи знову», вовк впевнено бере і крутить лисицю навколо своєї осі, бере до купи, кладе долоню на руку і липкий лобок, водить руками по всіх швах, нетерпляче, але зберігаючи залишки холоднокровності, запускає їй під одяг, щоб вона пузирилася, як пухирі на шкірі. Від неї варто тільки спасться втечею, але від себе нікуди не втечеш, не сховаєшся, бо нема укриттів і громовідводів.

Страшно було допустити лише одну думку-впустити її всередину, let it go і дати увiйти в буйну голову, що вовк це «самий що ні на є» невидимий, незворушний, який просто потрібен тут, бо треба лапати, тримати руки, де треба, тому що лисиця сказала, що спить обійнявшись. І буде обіймати, як рекламний ролик,  щоб вовк не злякався такого несподіваного повороту. Він боявся, що просто послужить манекеном, щоб вона постійно представляла в ньому свого лиса, для більшої наочності, у всьому, його руки на неї, його руки ведуть, як у шахах «білі починають і виграють». Для неi важлива його присутність, тепло, енергетика. Замінник лиса.


Рецензии