Zoom. Квазилис. 8. Мовою

Роздiл 8. Упорота лисиця.

В якусь мить вовк геть забував про вовчицю і вовчка. Йому здавалося, що з лисицею у нього «все йде за планом», і все складається для нього «як не можна краще», натурально, по-справжньому, озорно, дзвінко, свіжо і дико, як у тварин, «як в перший раз», що згадуєш свій азарт і базові інстинкти, які за довгі роки в тобі нікому не вдалося перебити і затушувати, здолати. Зовсім як у людей. Вовк ніколи раніше не пробував лис. Важливим було те, що в ту хвилину йому ввижалося і здавалося, що йому невимовно і нечувано, крупно пощастило. Вперше в житті йому так круто пощастило, ні з того, ні з сього. Це було як підібрати гаманець на вулиці і не знати, що гніт уже підпалено. Як у пiснi Дзідзьо: «О-о, а ви знаєте що, З того часу в мене, як по маслу пішло.  А мені, а мені, а мені повезло».

Йому навіть здавалося, що лисиця віддається йому з якимось побожним, хтивим і трепетним почуттям, вся в блаженної знемозі, як солоний плавлений сир у шоті, і топлене масло в каші розтікаються калюжею. У темряві її очі горіли та  палали, як лазерні указки, як сірчані пекельні вогні. Йому навіть здавалося, що лисиця віддається йому за покликом серця, всім тілом, як на милість переможця, зовсім як своєму лисицю, вся, згораючи без залишку, безпрецедентно, не економлячи, не приховуючи, вигорить до недопалка, як бенгальський вогонь, як балерина, знаходять себе в пухнастi невагомi золі з тим, що змогло залишитися від стійкого олов'яного солдатика.

Якщо вона вже десять років з лисом, не проти просто поласувати, але й насититися тим же самим, але в іншому, «ті ж яйця, тільки збоку», де її захоплювало рівно те ж саме, але з іншими клаптиками вовни, лоскотанням та шкрябанням, з абсолютно іншою природою. Вона захотіла поекспериментувати з вовком, заходячи на чужу заповідну територію, вже жадібно цілячись її своєю слиною, кров'ю, потом і ганчірками - розкидавши по батареям свої труселя і ліфчики. Вовк тоді ще не розумів, що лисиці приймають по запаху тільки лисiв, що їх влаштовують, а не всіх підряд з сімейства лисячих, включаючи волков.

Але це була якась неправильна, хвора, жалюгiдна, «упорота», мiзерна, дефективна, особлива лисиця, і що творилось у неї навіть не в голові, а в голові, на жаровнях і розпечених сковородах серця, душі, не було визначити, і «без пляшки не розібратися». І яким місцем та «передком» вона думала, коли приймала рішення вмоститися на ньому і обійняти його, вовку не було достеменно відомо. Занадто багато явних і до кінця не визначених факторів. Про це все він міг тільки здогадуватися. Може, вона не хотіла втрачати сприятливу можливість. Може, її приваблювала його стать і природа. Стільки багато незрозумілих і хаотичних «може» з безлічі не забезпечених і нічим не підкріплених. Але вовк не протестував, він брав поведінку лисиці, як даність.

Для вовка силою звички, звичаями та традицією, чимось невід'ємним і єдино вірним, як полювання, вибір самки і особистий простір були тільки інстинкти. Після самовідчуття себе вовком в пріоритеті для нього була тільки родина, яка була його прайдом в сенсі «прайд», і прайдом в сенсі pride, гордість, за те, що він відчував, що його можна будь-кому, окрім вовчиці і вовченя, любити і цінувати, або, принаймні, відчувати до нього щось нестерпне, жорстке, зле й пекуче, що у нього якраз був прайд і самовідчуття, із заздрощів. Ненависть і любов були єдині органічні для нього стану, хоч і крайнощі, але сила поважає тільки відкритість і чесність, так що навіть заклятий ворог здавався приємніше і привабливіший тим, що не приховував своїх намірів, залишаючись гідним суперником.

У лисиці був збій програми, вона «гонила беса», та велася на всіх і все стояче, а що ще якимось дивом не стояло, вона вставала», і змушувала стояти, як ніби вона була берегинею домашнього вогнища, повинна постійно підтримувати вогонь, щоб він не тлів, і жеврів не тільки вугіллям коминка, а горів ясним і синім полум'ям, як підпалений газ, що виривається з утроби землі, яка засмагла на сонці. Вона терлась так, як шашличник роздував хутра у мангалу, не даючи вугіллю охолонути, щоб світити яскраво-червоної гірляндою.

Вона совалася так, що вовк уже обманювався в тому, що думав, що йому дадуть просто за те, що він такий непересічний, освічений, ввічливий, чемний і уважний до неї. В її гарячих червоних очах, як від невдалої фотоспалахи, стояли зяючі ями небесної чорноти, як страшать відрогів. Її слина залишається, тягнеться і не висихає на шкірі, як ламана вигнута лінія, амплітуда і кардіограма її пристрасті, видніе липкий і вологий слід слимака, ніби шар размазанного клею, на який неодмінно потрібно «посадити».

Злягання це суцільно сплющені граючі алгортимами інстинкти, а не бонусні бали за прожите без помилок кармічне життя або нарахований соцпакет «за бездоганну службу», не якiсь жнива, урожай, це навіть не обов'язки, імперативи і домінанти, штемпелі у паспорті, каблучки на пальцях рук, що вінчальні, що весільні, не дарчі написи, взаємні клятви і даровані парфуми, квіти та цукерки. Це суміш і згусток енергій, взаємне биття і круговерть, вир, далі якого тільки прірву і забуття, а інакше і по-іншому можна навіть не пробувати, бо так не буває, але якщо навіть колись і було, то все «давно і неправда».

Щось схоже вона, безсумнівно робила, і з якимось іншим вовком, але вовкові це було невтямки. Він не хотів на цьому фіксуватися, щоб заздалегідь не заливати в себе цю трупну синильну отруту сумнівів і підозр. І без того їдких коливань і саморефлексії було в ньому предосить. Він так нічого не вирішив, але це і не було рівнянням і завданням, що вимагає свого розкладу в повній мірі, це те, що жило і поза ними самостійно, і саме по собі, це була гра-квест, в який тобі це диво, щастя, примха і розговіння одночасно, випадали, як кубики в дитячій телегрі «Зоряний час», диво, незбагненне, кроки якого ти заздалегідь не чуєш. Нежданчик, незаплановане і ситуативне, але його було більше, щоб насититися, але менше, щоб пам'ятати все життя, проживаючи свої печалі. «Занадто багато для Атоса Портоса і занадто мало для графа де ля Фер». Цього м'яса ласощі на зубах і післясмаку пережитого було недостатньо, щоб випити «випити чашу до дна».

Коли вовк вирішив, що зайшов надто далеко, вона сама обернулася, так різко, як знялася з нього, забравши його руку, перекинув на нього самого, і несподівано для нього і для себе самої, схаменувшись, почала розводити непотрібну метушню, щось діставати в рюкзаку і перекладати, зображуючи занепокоєння, нервозність, занепокоєння, зосередженість і одночасно випромінюючи важливість і діловитість. Сама на рівному місці, почала «ні з того, ні з сього», кублитися. Він подумав, що вона змія, яка скидає шкуру, або просто якесь закляття на ній спало від того, що він її ледве торкнувся.

Заспокоївшись після цього хвилинного замішання, вона прийняла попереднє положення, тепер вона сама хотіла, щоб ця сама його аспидна рука була найбруднішою, з того, що вона повинна була бути поганою мітлою, вибирають в її тілі комірчини, затишні містечка і закутки. Але тепер його рука була безвольною, де спочатку працювала, як пружина, як поштовхова, як важіль та інструмент, як кліщі, лещата, сдавлючи весь пах і лобок, як інтуїтивний щуп, який брався і ковзав по її тілу, як «Excellence», «Experience», «Discovery» або інший навігаційний американський пущений до Марса зонд, а тепер просто лежав, як зів'яла гілка, і просто тиснув на неї тяжкістю власної ваги. «Другого пришестя» його рук уже не було. В жінку, як і в річку, не можна ввійти двічі, так і тут, навіть якщо ти робиш поправку тільки на руки. Він її покарав.

 Тут вони удвох всю ніч розбиралися: кого карати, кого милувати», і він сам зрозумів, що за розвитком йде спад, як летить за яскравою висхідною зіркою летить комета, що передвіщає погане, і як не загадуй, все крутиться навколо нього і неї, дзижчали орбітами пущених супутників. Так вони і ходили один до одного, як куми в казці «Лисиця і Журавель», то в гості, то свататися, і все без толку і безуспішно. Як у відомій народній пісні, сказано доступно і ясно: «Я прийшов, тебе нема».


Рецензии