Zoom. Квазилис. 11. Мовою

Роздiл 11. Твердий м'який.

Вовк вимився в душі перед дорогою, хоча це погана прикмета, щоб тільки не соромитися свого запаху, і навіть якщо він би I був, як завжди гострий, сверблячий, вражаючий, специфічний, тваринний, який б'є в ніздрі і свердлить рецептори запахом псини, як наждаком. Навіть якщо б цей запах завжди був таким, не що перебивається, як завжди пахне низ живота специфічним різким запахом, її б він точно не відштовхнув, тільки б посприяло, бо притягує її, як магніт, афродизіак, якесь фізіологічне і механічне, що спрацьовує на фізичному рівні, хімією пристрасті, як алгоритм і програма. Йому взагалі було нічого соромитися себе, адже для неї було «чим гірше, тим краще». Іноді він думав, що зовсім не має власного запаху, як «своє нікому не пахне», тільки не відштовхує. Вона сама пахне тільки хіттю, просякнута бажанням тлінного сполучення та заразного блуду, як солярою, щоб один раз обдатися й спалахнути яскравим полум'ям, горіти олійною свічкою, запалюватися, як факел, запалитися, як вогненні кущі.

Вовк для реалістичності вибрав тактильність на догоду візуальному і зорового ряду, він став витріщатися на неї руками, мацаючи, як шрифт Бойля. Вивчати її за дотиків до неї, відчуваючи шкірою, було б куди реальніше, ніби він міг їсти її руками, як «рибу, птицю і молодицу», торсати і рвати на маленькі клапті, відщипувати собі по шматочку. Як гурман, смакуючи, торсати і лоскотати, і тим самим нариватися. Руки відчули відпочинок, як знали своє заслужене місце, як домашні птахи розташовуються на сідалі в курнику, або пес на ланцюгу брав химерну у своєму рівновазі позу сфінкса. Він намагався менше на неї дивитися, навіть боковим, периферійним зором, як Персей в поєдинку проти Медузи Горгони, лише б не дивитися їй в очі, кам'яніючи. Її волосся жорстке, колюче скловатою, залишає на подушечках пальців синці, як після лез єгози.

Будучи як мильна піна, лисиця платила вовкові своїм розташуванням, приймаючи зручну позу, так як йому було потрібно з нею самою досягати симбіозу, взаємопроникнення, взаєморозуміння, уживатися разом, як грибів наростам на дереві, мохів на рослинах, рибам - прилипалам, птахам - секретарям на бегемоті. Вона так платила за подушку своїм теплом, як плата за провізний квиток, лояльність, трансфер -ти підставляєш себе, і вже ніякого сну натомість. За такий демпінг в ціні за роботу подушкою, ніхто не буде служити на ніч твоєю подружкою. Блуд-блуд-car.

Всі її постановочне шоу» було, як рекламний ролик. Так було в порно, де він бачив це багато разів - вона все робила вміючи правильно, докладно, підходячи до всього, як за графіком, що по ній можна було звіряти годинник. Він знав послідовність ітерацій, за якої одна слідувала незмінно за одною, наче лисиця самоучилась за цим дорослим фільмів, так вовк ці фільми всі до єдиного знав напам'ять, «на зубок», включаючи окремі улюблені епізоди. Сувора розмірена послідовність, прямо як по стандарту, зовсім як у кіно, якщо вважати, що «порно це кіно».

Хоч вона й горнулась до нього зі страшною силою, всім своїм єством, згустком тремтячого м'яса і плазує перед грубою силою плоті і шматком запаленої енергії, воспаряя під сферами. Але не знаючи всієї своєї сили, вовк стратив і придушував себе, захлинаючись своєю неприборканою внутрішньою енергією, надлишком її, він давився тим, що було приховано глибоко всередині.

Лисиця розщеплювала всі його думки, заповнюючи порожнечі, як губка при зростанні і русі. Вовк думав, що якщо «єва є адамове ребро», то лисиця ніяке не «ребро» свого лиса, вона як пазл, який підходить до багатьох одночасно, як кішка, яка гуляє сама по собі. Як хижак, який сам собі вибирає самотню жертву, як те, що знає собі ціну і пишається своєю роллю, соромиться себе, і не хоче муровать в межах дозволеного і загальноприйнятого, але упускає себе, йдучи до себе і склеєним сторінках журналу та поставленому на паузу диску.

Адже і він сам не просто грів руки, він поклав свого животрепетного «краба» на її пах, як камінь, яким притискають газету, щоб не відлітала від вітру, як в друкарні тиснуть лист лещатами верстата. Його «краб» був на її поверхні, як пояс вірності для неї і для нього, як пояс шахіда, тому що зупиняв її, був гарантом її вірності лисицi і порятунку тiла від безчестя, та порятунку душі.

Справа була навіть не в сонному і стомленому незграбному розташуванні їх тіл, не в доброті і щирості їхніх намірів, чистоті їх думок або відсутності інших планів на вечір. Вони поперемінно мучили один одного, в сутичці і борінні, «я прийшов, тебе нема», де один все робить на зло і навпаки іншого, завдаючи досаду тим, що розганяє кров і відпускає, дражнить, і відходить, як замість палити просто «балуватися цигаркою».

Як в темі «різні прояви доброти». Вся справа була в далеко не в доброчесності, відповідальності, свідомості, дисциплінованості, зашореності вовка, кристальній чистоті його помислів і бездоганності намірів, моральної порядності в тому, що вантажем залишалося на його совісті, при всьому при тому, що хотів бути доброзичливим і відкритим. Просто чудовий засіб залишитися собою, при цьому будучи «людиною з великої літери». Мало хто з тварин здатний бути людиною. А що таке бути людиною? Невже тварина з базовими інстинктами і рефлексами, з такою операційною системою і прошивкою веде себе порядніші, серйозніше і стриманіше, і не здатна на фальш, віроломство, дворушництво і зраду, як людина. Адже Люди себе дискредитували, тільки звірі органічні в своїй природної пристрасті і жорстокості. Їх гра заворожує і прекрасна тим, що в ній немає поворотних точок та подвійного дна, скелетів у шафі і камінг-аутів.

Лисиця подобалася вовку, як здається доступність, що було для нього «зіграти на рахунок «три»». Цікава Фред, доступна відрита Сова і ця, що «потрапила під гарячу руку» німфоманка лисиця, яка була вінцем і продовженням перших двох. В уявному триптиху цих зустрічей вовк сам наближався до неї, як до неминучої розв'язки і швидкого фіналу.

Не сказати, щоб збурити весь спокій, роз'ятрити сон упоротою лисицею, адже і так не залишався самим собою, стаючи квазилисом в чужому проекті. Лисиця була потрібна, щоб зрозуміти, хто він насправді? Залишитися живим і цільним, зберегти себе в первозданності, при цьому, залишитися собою. Лисиця була його не ініціація, а акцентуація, вона його підкреслила. З тряпічного вовка, дешевої, нудотно, порожній і прилизаноi декоративності паїньками він знайшов своє вражене зміст, як матерое вовче початок. Хворобливе розставання з дешевими ілюзіями, контакти з середовищем, загартування організму через недозволені «ні» і «стоп» мішури «так» поданих знаками, але не озвучених голосом. Як олівець маркування «твердий м'який ТМ» підкреслено проявляє твердість і міцність.

Не те, щоб вовк постійно думав про вовчиц., і не взяв лисицю з-за вовчиці, він і без вовчиці відбувся вовком. Лисиця була потрібна вовку, як для тіла, так і для його духовних запитів і пошуків. Лисиця була потрібна для самоідентифікації, як продукт бродіння, крива і кострубата думка, з якою потрібно було ще примиритися і звикнути, щоб навчитися приймати її без відторгнення, ототожнюючи її з собою, що тобі глибоко понутру. Тому, що нарешті знаєш собі ціну, не як самодостатній хвалько, знахабнілий від «зіркової хвороби», а як той, хто залишається при своєму, нічого не маючи з вогнетривкими балами. Лисиця була потрібна для самопізнання, після неї залишалася тільки випалена земля і пустель, що простягаються втомленою виснаженою вервечкою дні, були також порожні, як і смиренні дні очікування вихідних, що з них візьмеш? Як у тій моїй пісні: «Ти чекаєш неділі», або «Вже не з тим неспокоєм я чекаю вихідних... де ти лікар, а я псих», як у пісні «Карт бланш» там всі жваво описано, те саме відчайдушний вовче скигління на всю Іванівську. У мене, як навмисне, підкреслено «вовча тема». Вона присутня у багатьох моїх творах - пісні «Мене крім лісу», «З нами вовками». Вірш «Адже я несу на собі вовчий хрест». І ще постійні відсилання в моїх творах до книзі Г. Гессе «Степовий вовк».

Згадав, що раніше подобався розповідь Тихомирова про вовка після операції «Постскриптум» у книзі «Митьки. Про заек» (багато в чому співзвучний фільму з Віллісом «Шосте почуття»), круто зарядив тоді розповідь, що захотілося створити щось подібне, от і знайшовся цей генезис, корінець, виліз нарешті, прорвався той, розчепірений ще в далекому 2000 в Хілтоні, виліз через довгих 17 років. Довго зрів, перебуваючи під парою, як прорізаються ікла. Чи зіграла пісня «A Wolf At The Door» «Radiohead».

Без лисиці, вовк би не народився і не відбувся, як автор. Вона єхидне, хтонічне зло, яке породило цей творчий підйом, як автора на світ, без лисиці все це творчість failed, ущербне, неможливе. У ситуації з нею, вовк ніби переродився, в тому плані, що змінився, став зовсім іншим, все залишилося в силі, тим самим, зовні, зовні, але всередині стало іншим - начинка і прошивка, як ніби перепрошили в цій ситуації, вовк був невимовно радий тому, що вона дала шанс змінитися, щоб хоч чогось в цій ситуації навчити. З такою easy-go лисицею, яка не проти, щоб була, але і не вилазила з-під стола, з-під куртки, вовк, перетрухнув, дріб'язково ставав «собакою на сіні». Вона була «валізою без ручки», який було важко тягнути і шкода викинути, «своїм самоваром, до якого цинічно чіпляєшся за дрібниць, з-за того, що бісить одним тільки фактом своєї присутності. Все, що сталося, було, як тепловий удар. Ті ж наслідки-якесь напівнепритомний стан, якийсь сам не свій, «ледве-ледве душа в тілі». Так буває, коли будишь хвацько, і не прораховуєш наслідки. Всі скочуються зі своїх насиджених і нагрітих товстими попами місць, забиратися геть, поки не пізно, туди, у свої нори і мальованi світи, молочні ріки, кисільні береги, тридесятi царства.

Вовк показово добрий, зовсім як у народних казках сірий вовк. Треба присвятивши твір так і підписати, що від ганчірковим вовком. Адже я один з усіх нас розібрав різницю між ганчірковим вовком, що він тріпоче, що сильний тільки на словах, як дешевий понторез, нічим не забезпечений гонор, не підкріплений авторитетом і харизмою, не те, що він не страшний чи не справжній і малює або вважаєє себе вовком, все тіло, що ганчірка, він не зубатий, як є вираз «Паперовий солдат», щоб нівелювати всі показні  мужність, силу, неприборканість і характер.

Лисиця і вовк у зіткненні хижаки, де лисиця б перемогла. Хитрість і хватка перемогла б силу гостротою, кмітливістю і гнучкістю. Вовча сила нікого б не врятувала і не зберегла, як сила, зарита в пісок, як песья кісточка про запас. Лисиця була єдиною гарячою точкою і місцем на карті, де вовка не гидуючи брали всього, без залишку, з його всім бекапом і покладеними на нього очікуваннями і сподіваннями. Лисиця була єдиною, хто не списувала вовка з усіх рахунків, її тіло було єдиним місцем, яке його постійно чекало, «дійшов до ручки», до крайності, як «Таксист» Де Ніро, як герой Фенікса в «Майстрі» у фінальній сцені, або Брандо в «Останньому танго в Парижі», де всі вони одночасно, якщо накладати їх одного на іншого. Лисиця була одночасно нагорода і насолода, потіха, як казкова Голді для виродка Скара в «Місті гріхів», яка пустила його до себе ближче, ніж на гарматний постріл.

Вона щипає очі, як ядерне господарське мило, як до синяви голитися на сухо, коли відчуваєш відгомоном фантомного болю кожен самотній зрізаний впавший волосок, як колос, загублений серпом, і нова подряпина з працею ріжучого різця леза що тобі приносить біль. Також втрачають всі ниточки, одну за одною. Дізнаєшся ціну, скільки платити і знаєш, скільки ще буде безплідної, надлишкової, пустопорожньої напруги, що це просто норма - звикнути, і більше не горить, просто тліти вугіллям, яке трохи покривається сивиною.


Рецензии