Zoom. Квазилис. 12. Мовою

Роздiл 12. Висновки вовка

Лиса була, щоб запам'ятатися, в'їсться в пам'ять, впиться як кліщу, щоб не брести навмання, не говорити невпопад, не в лад, не робити зайвих надмірних рухів. Це гарна підмога всім тим, хто збирається з думками зрадити, зважує ризики, аналізує, вагається, падає в провалля і павутину сумнівів, і сумнівається, що зробив правильний вибір, наче боїться себе продешевити – чи з тим я супутником не в дорозі, а по життю, особливо напередодні Дня сім'ї, вірності і любові, свята Петра і Февронії, традиційних сімейних цінностей. Мотивувати лис не забувати дорогу додому, та не забувати свої нори і затишні місця, зберігати свої осередки, не шукати щастя на стороні, а вовкам - не забувати, не зраджувати і бути вірним до своїх берегів і прайду. Вовк був такий типовий  і ганчірковий, бо його майбутнє було неясним, безбарвним і бляклим. Він вже був ганчірковим, як іграшка, що списана в брухт, відправлена з очей геть в опалу і посилання, на загальну клумбу перед багатоквартирним будинком, як опудало на грядку, просто тліти і зношуватися при негоді, під дощем, опадами будь-якого виду, під снігом і градом, поки не вицвіте фарба, поки ворони не видзьобають його очі, сороки не потягнуть собі блискітки в гніздо, поки вандали не розірвуть іграшкову плоть, не зламають каркас, витягнувши пружини, як ребра. Вовк ставав прозивним. Він був похмурим, тому що не було ніяких очевидних перспектив, майбутнє нічого йому не гарантувало, не обіцяло, не віщувало, в майбутньому була безтурботність, одна випещена безтурботна розміреність, як встановлені строки перебування в чинах, які не перескочити, тому він йшов додому, вже не поспішаючи, не прискорюючись, не збуджуючись від знайомих місць, не прагнучи швидше проскочити перехрестя, щоб прийти якомога раніше. Найстрашніше, коли додому вже не поспішаєш, не те, що до вогнища, все одно, що тут, на вулиці, що там, все одно однаково, де проводити свій життєвий час і серед тих, яких вже навіть солов'ї не тішать, а просто хочуть, щоб їх залишили у спокої, і не смикали.

Потрібно провести цю дорогу, шлях, хвилини, секунди, миті, коли час вийде, і ми не знаємо, де ми є, і де нас немає, в цій непередбачуваноi нестійкості, нестабільності, не виваженості наших меридіанів і полюсів, площинах наших намірів, на блок-постах наших «не можна», де ми б'ємося в наших блокадах за наші редути незрозуміло навіщо, скільки є наших сил всередині, де немає ні каяття, ні гіркоти, ні печалі, не обивательської марноти, ні міщанського скромного щастя накопичення і користолюбства, в мшелоимстве своїх бажань, втративши рацію, елементарну пильність і обережність, як заведені іграшки, яких розпирає спопеляюча гордість за самих себе, ми марно гаємо час, присвячуючи себе не тому і не тим, як би беспутно, не шкодуючи і без оглядки витрачали чуже і дісталася без праці, боротьби і болю. Потрібно провести цей час, «але час не проведеш!»

Після лисиці всі ці пассажирства, попутники, враження від дороги і поїздок, радість нового, передбачення і передчуття нового, азарту, пригод та свіжості новизни, втратили всякий звичний сенс, знайшовши свою точку кипіння і свою точку неповернення. Якщо боїшся контактів, коли бачиш нову жінку, тебе охоплює, терзаючи смутний сумнів, охоплений неусвідомленим несвідомим страхом, якщо боїшся доглянутих і красивих жінок, тому що розумієш, раз вони будуть з тобою, будеш зі шкіри геть лізти, щоб відповідати їхнім запитам, і жити з високо задертою планкою. Так і тут, якщо не готовий йти на такі крайнощі і дикі вольності, тобі варто утримуватися від поїздок, або не розпускати руки, якщо даєш їм таку волю, що не зможеш себе зупинити. Тому що вона тобі надала величезну галявину і заділ для творчості, і як цим скористався нагодою, максимальна сприятлива лояльність була тобі забезпечена і світила удача, сама доля тобі благоволила, відчуваючи тебе, і цією сприятливою можливістю не скористався, хоч і зазіхав, один старанний шанс з тисячі упустив, не скористався повною мірою ситуацією, не звернув її на свою користь. Другого такого шансу не буде, всі пасажири просто, як добриво, безвольні, безропотние, без емоційні, безініціативний статисти, якась дрібнота, просто відбувають свій номер і вийшли в тираж, за ними немає майбутнього, за ними нічого не стоїть, ні контактів, творчості, нових рубежів, знань, досвіду, емоційного внеску, позитиву, звершень, нічогісінько. Дійшовши до такого напруження, окропа нестерпного пекучого бажання, щоб зробити пшик -залишитися на своєму рубежі пристойних хлопчиків, просто прикре непорозуміння. Наступного разу правильніше вибирай собі тариф, який тобі підходить. Вибери собі відповідний стартовий пакет. Після лисиці живеш, як Ларра, повільно, але вірно, перетворюючись у свою бліду тінь.

Настав час насичуватися і захоплюватися їй, зрозумівши, що твій найкращий друг деградував наскільки, що не може написати нічого небезпечного, навіть в чаті, сформулювати свої думки. Така в голові каша, солома і тирса. Здавалося б, один працює в серйозній конторі, професійно зростає, просто виразно відчувається цілковитий неминучий і невблаганний колапс, все це спілкування з ним знецінилося. Все втратило свою цінність і практичну вагу. Ось у тебе є «свій чоловік там». І це нічого не змінює в тобі, як випадково обнаружившиеся дворянське коріння - адже ні на що не можеш претендувати, оскільки крім славного роду та предків нічого не маєш, крім фрондерства про свою винятковість. Ні впливу, ні можливостей, ні програми - один гонор і амбіції. Так і з одним - так, у нього все є, але тільки для себе - а на тобі це ніяк не відіб'ється. А лисиця у вагоні це випадковість, яка тебе вивертає з кишками хутром назовні.

Вовк боявся стати для неї тільки річчю, іграшкою в її руках, навіть не манекеном, а керованою маріонеткою, яку можна обертати, як захочеш, як безсловесну худоба і терпилу. Йому хотілося, щоб він теж виявляв активну, якщо не провідну роль у їх взаємних намірах один до одного, бути не пасивом, а активом, він же мужик. Вона зараз була грілкою на все його тіло, і невже він буде каменем, невже вона не буде реагувати, він все залишить без уваги, коли тут на ньому лежить жива дівка у власному соку, і нехтувати цим здавалося таким неправильним і ганебним. Проігнорувати цю обставину, упустити сприятливу можливість, коли ось воно все щастя йде у руки, і довгоочікуваний вилов, тільки встигай розкидати мережі і підставляти відра та інвентар, поки вона не передумала, поки вона на гребені хвилі, як на стихії, поки вона ведеться,  її не переманили, не захопили, не повели іншою дорогою, поки їй не зустрівся хтось інший, більш цікавий і загадковий, поки вона не погребувала твоїм товариством, не знехтувала твоею увагою, поки віддала тобі перевагу, поки вона реагує- не спи, пильнуй, користуйся моментом, поки весь світ сліпий, глухий і дурний, до того, що між вами відбувається, поки в цій розрядженi атмосфері вас ніхто не спохопився, вас ніхто не знає в обличчя, і ви нікому не потрібні, навіть самим собі, збережіть себе тут і зараз один для одного, або вони просто занадто загралися і занадто великі і закінчені егоїсти, які занадто люблять себе і в їх пріоритеті більше, ніж подарувати щастя або ощасливити інших, і зробити когось щасливим, крім себе, комусь дарувати тепло, ласку. Ми просто якісь теплолюбні рослини, яким потрібен особливий клімат і середовище, яким потрібно, щоб їх пестували і доглядали за ними, берегли їх від холоду і всього поганого, як янголи-охоронці, -спустилися на грішну землю.


Рецензии