Zoom. Квазилис. 14. Мовою

Роздiл 14. Він вам не вовк.

...з цуценячою відданістю,
з демонічною втомою,
коли дере від тремтіння в голосі, і від нерішучістi, сором'язливістi і скутості народжується непотрібна хрипота, і хочеться, як вороні, прокашлятися...
коли довіряєш свої таємниці першому зустрічному, такі важливі,
і так легковажно безтурботно, заколисуючи свої можливості,
з кожної зустрінутої спідницею приємної зовнішності,
ховаючи свої плани в світі фарсу і страждань, через призму погляду твого предмета обожнювання,
перемагаючи свої пещені принципи і здорові амбіції,
змішуючи фальшиві посмішки, надіті маски, з загальноприйнятим і традиціями,
звичаем, що вчила мати,
примиряясь з тим, що було, і що є,
врівноважуючи минуле і сьогодення, себе і її, все інше, світ моїх воїв і переслідувачів який коле червоною тонкою лінією багнетів,
 світ моїх доброзичливців і ангелів-хранителів, що витирають мене рушником, змінюють пластмасову кліпсу на щелепі, щоб підбадьорити перед початком нового раунду, в якому на тебе ніхто не поставив, де настає довгоочікувана зміна.

Зміна вовка.

Сильна незворушна вогка безтурботна сита стабільність, в якій «комар носа не підточить», як врівноважений вимір-нічого б у ньому не змінилося. Бажаної зміни не сталося б. Нічого б не зрушилося ні на йоту, ні вовкові, лисиці, вовчиці, щоб ще могло з ними трапитися? Коли лисиця говорила, що один вовк після неї пішов з сім'ї, а інший вовк, навпаки, знайшов мир, любов та раду зі своєю вовчицею знову - що вона хотіла цим сказати? Вовк спочатку подумав, що вона, як кішка, яка лягає на хворе місце, знімає порчу і забирає весь негатив. Вовк подумав, що лисиця тут поворушить, поворожить і все виправить собою, врівноважить, адже він не готовий був відрікатися від сім'ї і починати все заново - йому хотілося тільки полагодити, що є. Благодійниця лисиця була для нього мертвою водою, щоб дати разрубленному тілу зростися, а вовчиця повинна була стати живлющої живою водою, щоб вдихнути в бездиханне тіло життя. Але лисиця несподівано для вовка «зіграла в мінус»- на наступний день вовк вщент посвариться з вовчицею, в перший раз за весь час, навіть не їх союзу, а взагалі існування їх відносин-придатних, рівних, стабільних, надійних, перевірених часом, розлукою і випробуваннями. І це буде безпрецедентна історична подія - з'ясовувати стосунки. Чи витримає вовк це випробування на міцність? Буде продовжувати далі, і все одно залишиться з вовчицею. Він так і зрозумів, що лисиця ні на що не впливає, як ворожка, передбачення або прикмета - ні як віща Кассандра, ні як чорна кішка, що перейшла дорогу, навіть якщо полежала на хворому місці, і так безпомилково і відчутно в будинку вибирає місце, де краще ставити ліжко. Так і лисиця не лотерея, ситуативний набір алгоритмів для прийняття рішень, що вказує, де пощастить, «так» або «ні», «перемога» або «поразка», «купувати» або «продавати», вона не восьминіг Рауль, безпомилково пророкує підсумки майбутнього футбольного матчу. Лисиця дає визначеність, як лакмусовий папірець, вона фарбує тебе в потрібний колір. Без неї ти не сiрий, не материй, ти безбарвний та бесхребетний.

Лисиця, навіть як «дарений кінь» була вовкові не потрібна. В якусь хвилину він розумів, що його припирали до стіни і «здали з потрохами». Все було, напевно, вже можна було вважати за програш те, що він піддався, раз покірно й слухняно став грати за її правилами, і дав їй можливості виявляти ініціативу, все одно що, посадивши жінку за кермо, вирушаєш на заднє сидіння спати, але не можеш спати і навіть висидіти, бо в тобі тепер прокинулася тривога за її, себе і тачку. Всі вже по відчуттях було не так - коли вовк дав їй рулити. Все пахло сморідним паскудним пекельним гріхом і не витісненими бажаннями, в усьому відчувалася незадоволеність і дискомфорт, дике незбагненне, за що можна було кусати себе за лікоть, і колоти, щоб перевірити «сон це, чи ні?». Але скільки б ти не загадував це бажання, воно не здійснювалося взагалі, не мало жодних, навіть найменших шансів справдитися. Воно було всередині голови, звідки втекти і зірватися, впоратися, виправитися і отримати його в надлишку, було тільки в тому, щоб самому собі стати лисом, ніж вовк ні за що не зміг стати по одному своєму визначенню. ні за які коржики, як народжений в зграї, у всій красі i при всій атрибутиці і в будь-яких обставинах, завжди і у всьому залишатися вовком, як кара, карма, догма, клятва і вовчий хрест.

В якісь важкі хвилини, як збагачені студені краплі, йому здавалося, що він втратив пильність і розумну обережність, отримав рідкісну можливість, без відомого скепсису, упередження, гостроти чуття, снобізму і критичного до всього стосунки, не перевіряти все на віру, і стати податливим і легковірним, надто довірливим, ніж потрібно при відомих обставинах. Коли розслабився, відчувши довгоочікуване полегшення, що можна ж і так - не напружуватися, навіщо все ускладнювати - йому здавалося, що він не керує процесом, не прораховує ситуацію, і не так приймає рішення, як колись, коли він був незадоволений і надмірно критичний по відноcинам до самого себе – але це завжди ставив в норму.

До свого сорома, він сам себе за цю безтурботність вже не кляв, як раніше, не засуджував, заздалегідь замикаючись у собі на всі замки та засуви, він дозволив собі цю гру і безневинну витівку, яка могла зайти наскільки завгодно далеко, якщо б він загрався, як що не дограли в дитинстві дорослі беруться за дитячі іграшки. Так і для нього це було, щоб розігнати кров, розвіяти нудьгу, смуток - тугу щоб розважитися, потішитися, коли і так радощів не так вже й багато, йому потрібно було конче це шоу, він хотів влаштувати собі свято, довести собі, що «тато може», ще «однією лівою», на «слабо», щось щипало його і дзижчало над вухом, а голоси в голові говорили навперебій «prove yourself», нумо «Citius, Altius, Fortius!». Від нудьги він хотів розім'ятися, як завжди буває, коли колотиш грушу, або трусиш від пилу килим, де зриваєш злобу, щоб з тебе вийшов весь негатив, як пар, тобі потрібно розрядитися по-справжньому, як гопникові, коли зачіпаєш кого, зупиняєш на вулиці серед білого дня, докопуючись безпричинно, намагаючись довести уявне відчуття переваги.

Настільки буває часом довге очікування можливої ситуативної удачі, яку чекаєш, як біля моря погоду. Адже вся ця  життєва нудьга і смуток виникають тому, настільки буває часом моторошно довгим очікування без пожвавлення, як безглузде стояння на плацу, доки всіх будуть лiчить, довгий, виснажливий час, коли стоїмо без команди, без активності, і щоб хоч чимось зайняти людей, починають проводити особистий огляд, вивертаючи все від голки з нитками, закінчуючи стертостью підборів і наявністю таврування та бирок. Тут таке ж малоприємне, але вимушене заняття, з чим ти внутрішнє погоджуєшся, визнаючи це за необхідне, потрібне і обґрунтоване, але тобі його хотілося б, як мазанному, уникнути. До того прискіплива і в'їдлива процедура, як тоскна «ні уму, ні серцю» перевірка на кордоні, де тобі, роздiтому мало не до трусів, і вивернув всі кишені, потрібно стоїчно і терпляче зберігати холоднокровність і витримку, щоб не нервувати, не заводитися, тихо, розмірено, зберігати самовладання і не закипати, щоб не піддатися на провокації, з тріском провалити все, не спалитися, коли все поставлено на карту.

Лисиця показала вовкові, що все-все, що було в минулому, вже не мало сенсу, а попереду була тільки зяюча вируючу порожнеча. Не тому, що вовк не вмів радіти життю, або майбутнє нічого не віщувало і не обіцяло, і не мало цінності, або вовк сам не доріс це пестити, леліяти і цінувати. Все, що було у вовка - було вовк і порожнеча, цинічна і скуповуючи, холодна, сувора, аскетична, нічим не потривожена. У нього було все, що потрібно, але він один не вважав це чимось особливо цінним, особливим, особистим досягненням мати це все. Більш того, він не вважав це винятковим, хоч і інші не мали все з того, що у нього було. Він вважав це must have, як само собою зрозумілим, якщо ти робиш, і сам себе годуєш, і тобі дається.

Лисиця була важлива вовку, але не своя, а чужа, викрадена, з перебитими номерами, з відібраним паспортом, ту яку він би з боротьбою відібрав у лиса. Без лисиці вовкові чисто гіпотетично можна було би спокійно і легко обійтися. Але знаючи, що ця лисиця собою представляє з її фишечками, як квінтесенція і зосередження всіх жіночих віку, вища втілення вітальності, самого життя - без неї обходитися далі було вже не можна, та не під силу живому і тому, хто відчував себе по-справжньому живим. Її відхилення було тільки в тому, що вона служила любові, ставши її першою жрицею більше, ніж інші. Присвятивши їй життя, віддавши себе у всій своїй природності, п'янкої чистоті натурности і магнетичної притягальній силі.

Вовк подумав, що може бути нічого і не означає для його майбутнього не обіцяє така випадкова зустріч. Одночасно удавана одкровенням і принадна своєю доступністю, здалеку нічого не віщує нічого лихого, адже не може нічого непередбаченого статися. Просто розвага була розрахована явно не на вовчу категорію і цільову групу, все одно що частота статевих актів не впливає на ціноутворення в галузі інтимних послуг, ні на що не впливають пригнічені бажання, як щось нездійсненне стало враз таким досяжним і цінним, сталося чудо: «То, про що так довго говорили більшовики, відбулося!», у цьому проявилося і все зійшлося в одну точку, трансформувалось, як в промені світла, як заходили стіни i підлога, рознеслося все по кутам. Незвичайна дорожня ситуація. Нетривіальна зустріч.

Швидше за все, вовк повинен був бути лисиці дико вдячний, що з-за неї, або навпаки, всупереч їй, він ставав не тільки вовком, твариною, людиною, але проходив, як свою еволюцію, розвиток і рух до вищих форм еволюції, точок біфуркації, де перероджувався, обтрушуючись від денної суєти, згадуючи про важливе, свого призначення, покликання.

Він згадав метафору про те, як утримувати себе, коли є тортури голодом. Вона і була такою, що він був з нею, коли йому було надто голодно, і від свого хотіння і чутливості, збудженої цим голодом, у нього просто зводило шлунок, «ссало під ложечкою», але він не скористався випадковістю. Адже йому було страшно відчути себе одним з безлічі, стати таким доступним і зручним, підставивши себе, забувши про себе, забивши на себе, як той же в хустці індіанець і вовк-перевертень Джейкоб Блек, який бутербродом з Едвардом Калленом гріє Беллу Свон, щоб не замерзла в нічний наметі під час хуртовини і морозного вихору. Справа в тому, що є фізика і нічого не приховаєш, фізіологічна реакція, що відбувається в тілі, як не стримуючи себе, все таке проходить повз вмить проявить себе, виходить на перший план, будучи опосередкованим, займає вихоплює шматок першорядної важливості, стаючи привабливим і заразним, ти втрачаєш статечність і зібраність, як виведений зі стану спокою, де твій спокій це такий же аналог, як їх небуття, з такими ж наслідками, що випливають з твого нутра, середовища і обстановки, що складається. А все, що відбувається з тобою, тільки одноразове завершення якогось божевілля, якийсь дивний стан душі, розуму і тіла, коли ти не знаєш, як асоціювати себе з цим, тому що в принципі нічого подібного у тебе не бувало, і ти не знаєш, як це діагностувати, і було тут, як у грі Артема: «Чим гірше, тим краще». «Раніше такого зі мною ніколи не бувало!».

Обстановка не володіє, немислимо повністю вимерлий зал, незручні сидіння, в цьому оазисі стає міражем тепла і спокою, в цьому всім ставати садом Едему, перетворюватися самому не сухе, а у вологе тепло, як в материнські води, і спокій розливається разом з нею морем і розпростертим нагрітим піском.

Не бійся мене. Іди до мене, іди, як в воду, з розпущеним волоссям, як з магнітофонної стрічки, розпутаноi з аудіокасети, блискучі на сонці. Іди, обережно і нетвердо ступаючи миском. Іди, бродячи по коліна. Іди за горло, спльовуючи солону воду, і харкая водою, не мацаючи ногами броду і знаходячи невагомість, тримаючись на воді, розставивши руки підковою. Іди до мене, пірнаючи в хвилю, з прямовисної скелі і розбігаючись з берега, виставляючи веред сплетені замком і клином руки та долонi. Падай, як навзнак, у вируючу піну. Іди, не бійся мене, я готовий прийняти тебе всю, як море, як вода, як стихія, як ємність, як безмежний, як вічність, як те, що не має контурів, меж і перешкод, і чому не вигадано жодної назви.

У якісь хвилини вовк думав, що, підставивши їй себе, він сам став якимось нагрітим піском, який липне на все вологе тіло, що висихає після хвилі моря. Він прилаштовується на других ролях, як охоронець чи охоронник, асистент з парасолькою або запальничкою, який на все готовий для неї, не акуратний кавалер, жертвує для неї навіть своїм сном, щоб вона тільки виспалася, він хотів, щоб вона оцінила цей щирий жест дружелюбності і розташування, навіть якщо вона нічим не відплатить йому за неї взамін.

Мені достатньо лише посмішки. Мені вистачить тільки тепла. Не забирай свої руки! Як у «Титаніку», пливучи на крижині «не забирай свою руку!». Залишся. Поки час не скінчився. Поки нас не покликали. Поки нас не розлучила. Як звірі, які заклинились один в одному яких потривожили під час злучки. У неї все стислося всередині, і вона не може розслабитися, і випустити його назовні, утримуючи за кінець. І вони анекдотично бігають, як «Тянитолкай». Смішно. Гірко. Правда. Sad but true.

Як ще можна, щоб всі речі і експонати в музеї, побродивши глухий темної ночі по кімнаті, з першими проблисками і променями світанку, стали на свої місця? В таких ситуаціях не знаєш, як правильно реагувати, коли дані приймаєш рішення за частки секунди, обіймаєш руками, ти легко визначаєшся з вибором, спрацьовують якісь буквально фракції, а тут ти теж ідеш на повідку вже підступаючи впритул. Адже ти вагаєшся, нудьгуєш, оцінюєш ситуацію, думаєш, як все пройде, приміряєш себе на неї, і її у відповідь на себе, не просто бачиш, де її чіпати, а вертиш її в усі сторони, пізнаєш її тіло від додавання до анатомічних подробиць її тіла, яке встиг вивчити за ці кілька годин. Знати всі її складки там імена, як заслиненi бабусею сторінки. Може, вона спочатку спеціально показала, як себе веде-демонстраційний ролик. Іноді вовкові здавалося, що він приручив, лисицю зробив її покірною, поклав на себе, став домінувати, поклав на лопатки. Просто подвижництво і принципи надходити і стати рівноважним при взаємодії джерел, у такої непересічної ситуації, де звірі повинні були розплавити і все згладити свої тварини протиріччя.
            
               
               
            
               
               
               
            
       


Рецензии