Zoom. Квазилис. 15. Мовою

Роздiл 15. ОджеТиВовк.

Куди простіше знайомитися в транспорті, в дорозі, де дороги і маршрути перетинаються, і люди апріорі готові і схильні до контактів. «Верх пілотажу» пускати до себе під парасольку, як під крило, вбачаючи в негоді кращий і відповідний до «подкату» привід. Легше в будь-якій сфері будувати контакти, починаючи від харчування і закінчуючи нудними чергами, щоб розважити себе спілкуванням. Складніше всього в плані техніки - в рухомому ліфті -це саме те, де часу взагалі до нестерпного неможливо мало, взагалі просторово тісно, де тобі просто треба вчепитися в людину, і не відпускати від себе, куди б ти сам, і він не прагнув, куди б він не йшов, коли ти розумієш, що інших шансів на зустріч вже немає, все вирішує тільки швидкість і блискавична реакція. Поки будеш лiчити гав, твій шанс пропаде, і бали згоряють.

Це як пісня на радіо, де тобі треба «терміновим порядком» додзвонитися на радіостанцію, щоб дізнатися, що було в ефірі. Ти готуєшся запам'ятати телефон, який пролунає в подальшому рекламному оголошенні, запам'ятати якісь слова з пісні, або мотивчик, щоб хоча б наспівати диск-жокею. Ціла дилема, історія, драма. Втілення твоїх мрій і бажань, як «вислизаюча краса»- сталий вираз, дилема і ідіома.

Лисиці демонстративно покривають свою територію, цілячись з легкої здобичі волков собою, без огляду, як радіус захопленій території, тому що весь жахливий хаос і бардак цього світу починається не з спокусниць –лисиць, а з досвідчених волков, що піддалися моральному розкладанню і духовному занепаду. Весь устрій, що склався, витримає і розсиплеться на ласі для лисиць на шматки, якщо ти один раз не здужаеш. Один раз зрадиш. Всі кумулятивне зло цього світу не від того, що лисиці намагаються звабити, і плутаються з усіма, і дають усім, кому не лінь, і кому попало, а від того, що вовки не знають собі повну ціну, і стають нерозбірливими - вовки втрачають свою честь, гордість і гідність, коли плутаються з лисицями -вони розкладаються всередині. Лисиця можна пробачити -адже вони більш слабкі, гнучкі, поступливі - лисицям дозволено себе кидати, але ніяк не дозволено вовкам. Вже вовки - то повинні знати собі ціну, берегти гідність від посягань і зберігати свій духовно-моральний стрижень, свій становий хребет, щоб бути твердим, як камінь, міцним, як кремінь, а потім не хапать від вовчиці, виправдовуючись, говорити захлинаючись-невпопад, пускаючись у розлогі пояснення: «Ти все не так зрозуміла, тобі здалося, це не те, що ти думаєш» пускати соплі і слюні. Кляться-божитися. Махати шашкою зі словами: «Марiчка, я люблю тебе!».

Вовк ішов порожньою землею не окрилений та пустий, як у пісні «ЧайФ»- «Повертаючись з війни»: «З солодким почуттям перемоги, з гірким почуттям провини». Але не випаленою вщент була дорога, стерильно порожня до того, щоб він міг зачепитися поглядом. Він йшов з почуттям дикої вичерпаності, як буває, коли тобі пороблено в присутствених місцях, де ти вичавлений, як лимон, тягнучи по землі свої рани, бинти і струпи. Після лисиці хотілося вити на місяць, розпадаючись на деталі ракети і пазли, скидаючи зайвий вантаж і вагу залишаючи собі тільки серце і ті місця, які дав собі слово не мити, до яких вона встигла доторкнутися.

Вовк ішов з отруєними лисицею руками, на яких «не було живого місця». Якби тільки його пальці могли стогнати, кінчати - "кінчати", «вона б вже від них давно зазнала та завагiтнiла». Забрюхатили б його руки. «З легкої руки», як до речі кажуть, як на прикмету.

Її стоячий і не що перебивається запах, не вивітрюється, не витравити і не заглушити нічим іншим, як не обнулити пам'ять, видаливши зі списку контактів. Її жали до болю його руки, коли він став чіпати, і як наслідок, все просякло їй, все покрови. Поки тільки руки були в неї, все всередині вовка залишалося недоторканним і цілісним. Будучи гнилим всередині, він би з легкістю і без задньої думки, пустив лисицю і туди, всередину себе, давши їй протиснутися «мені б хоч як–небудь, мені б хоч де-небудь», також впустити її у свої думки, немов дати їй читати твої щоденники і перейматися твоїм образом думок.

Треба поставити установку, заслінку, коли дерево не може пустити коріння, а стихія просто здуває вітром дерево, коли воно падає, руйнуючи все навколо, не маючи можливості зачепитися за грунт. Так само й лисиці, які відриваються від вовка до іншого вовка, руйнують і себе, і вовків тим, що б'ють вщент і клапті вовчі сімейства, вносячи в них розлад і дисонанс, і приносячи із собою в будинок незмивний нудотний вовчий запах, що нічим не перебивається, як алергени для лисиця і підростаючого лисеняти. У цьому симбіозі лисячих інстинктів, її щедрості і вигадливої гри трапляються боязкi випадковостi і ударнi незбагненнi розумом закономірностi, коли випадковості з тріском перетворюються в загальне правило - вовк бачив не невинну, а явну гру з лисицею що загралася -лисячу трагедією.

У цій зустрічі вовк зробив крок від Фреда і Сови - одна дала можливість зосередитися на писанині і книзі, інша дала можливість бачити світ навколо себе інакше-яскравіше, кольорово i чіткіше, а третя, лисиця, дала найголовніше - зрозуміти особисті межі можливого і бажаного- там, де далі тебе вже немає, і тобі варто зупинитися на твоєму рубежі, на якому вовки залишаються вовками, і як би не розігрався твій апетит, і ти не розтратився таких плечових, ти повинен зберігати свою цілісність, як ген, від чужого втручання та посягання, «злаго чарівності», навіть якщо воно тобі сама найтонша нега і ласка. Від неї пропаде твоя буйна кудрява голова з чуприною. Вона сходить, як лавина, зсув, стихійне лихо, неконтрольоване руйнування, після якого залишається тільки розбирати завали і влаштовувати годину тиші, щоб підняти всіх, що вижили і які подали виття, гавкіт і голос на поверхню. Вона там, де ти, навіть сплячий, повинен почути, як вона подає голос, як сигнал далекої зірки чи небесного світила, що розірвалося, який повинен дійти за кілька світлових років у твої рецептори і стовбурові клітини тебе стоячого.

Зазвичай ідеш додому, карбуючи крок, а тут вже і в помині немає, як ніби на ноги одягли ядро і оранжеву робу, як американському арештантові - в'язневі пенітенціарної системи, після того як став зовсім безвольно йти, не продираючись, не прискорюючи ходу, який дійшов до точки, якусь зневагу, наче загубив ключі і треба їх заново шукати, коли звичайне вже не заводить, коли шукаєш чогось нового в перебуванні- повідомлення, дзвінка і сигналу «хто покликав», «хто б заново відкрив очі», навіть не відкрив, муки пошуку, якесь кризове явище, період, довгий перехід, який потрібно пройти і подолати, як болісну і незмінну у своїй часовій перспективі, подієву розміреність, болісну порожнечу кроків, якась безтілесність, якесь просто проживання часу, як ніби тобі потрібно висидіти фільм до кінця, відстояти свою посаду при несенні служби у наряді, дочекавшись, коли тебе змінять, витримати довгу чергу, якесь неймовірне довге, тривале засідання, в якому, з кожним черговим промовцем, його кінець мимоволі відкладається, час відкидається назад, і переноситься, і далеко ще до свого логічного завершення, тому що ніхто нікуди не поспішає. Це дуже страшне відчуття, коли ніхто нікуди не поспішає, нікому не потрібно прискорюватися, всі хочуть виговоритися, бо їм всім дали волю висловитися.

Безплідні порожні дні хижака, який став веганом за добровільним визнанням, добровільне самозречення хижака, як самооскоплення, де зі своєю дієтою № 5 сідає на дієтичний стіл. Приречено порожні і непримітні дні хижака, де обходишся якимось кормом, щоб офіційно на обліку вважатися травоїдним.

Вовки люблять вовчиць, лисиці лисиць, і тут, якщо щось піде не так, все переплутати, і ніколи не буде ніякого порядку, знову запанує первісний хаос замість орднунга. Коли ти розраховуєш на те, що, як провідник, ти здійсниш їй теплопередачу, але ти не зберігач підвалин і порядків, не те, щоб покірно нести далі свій хрест, чи вдалося народитися під щасливою зіркою, просто все, що ти відчував «від початку до кінця», «від мала до велика», не просто привід проявити себе, вмирати з голоду заради своїх чергових клятв і хвалених принципів. Так гостро відчувають, що втрачають роботу через совісті, чесності, принципів, відкритості, коли не хочеться крутити і лукавити, коли здається, що сказав те, на що інші, «ніколи», не наважаться, і ніколи не скажуть відкрито, і в очі, і за це свідомо йдеш на свою війну особистого, а не планетарного масштабу.

Лисиця йшла, вовк йшов, всі йшли своєю чергою, як потерпілі корабельної аварії, як йде що посварився з роботодавцем і тому втратив роботу, штовхаючий з досади котів, що снують, як на зло, під ногами, і розбитi консервні банки, квіткові горщики, як вовк з сигаретою в зубах у «Ну, постривай!», або зійшов з рейок поїзд, як бігун, який зійшов з дистанції, який перейшов з бігу на крок, що втратив мету свого перебування на трасі, де тебе обганяють навіть ті, хто пас задніх, таке дике огидно пренеприятное почуття, де тебе обставляє кожен лох, і все вже по тобі від топталися як актор або артист, що вийшов в тираж, якого не запрошують навіть на передачі з ностальгічним пієтетом про забутих «героїв давно минулих днів». «Твердий м'який ТМ» підкреслено проявляє тупість.

Коли стаєш старшим, чекаєш іншого - як сумовитий нудотний лузер у фільмі «Краса по-американськи». Коли досвідчений, вже коли пожив, мало залишається речей, готових тебе завести по-справжньому. І новорічна ніч вже позбавлена якоїсь загадковості, святковості, як у дитини. Все стає розміреним і пересічним, передбачуваним і банальним. Життя каже, що нічого вже не буде, що могло б тебе здивувати і зачарувати. Чари і магія ночі йдуть кудись у невідомість, у якісь далекі краї або залишаються у твоїх спогадах сну і гріха. Сама чарівна ніч це та, в якій зможеш пережити все це знову - хвилювання, мерзлякуватість в області лопаток і ключиці, трепет, очікування, хтивість, коли тобі вже розминають плечі. А потім у тебе вся воля й активність у діях. Тебе потрібно трохи завести, пів-обороту. Коли до нього прибудеш, все в тебе буде, від початку до кінця, і все повториться –гра, флірт, невимушеність, азарт, як у новачка, і «все буде без лажі», все буде гладко, а не навскіс. Важко себе переконати, що чудес не буває. Тварина вічно вірить в нездійсненне і малооб'яснімие, і що ж тоді сама чарівна ніч», яка не залишить тобі помилок, не доставить тобі незручностей, не залишить ніяких слідів, і просто зникне з твого життя, де буде наказано забути, або будеш тліти залишок життя, як гніт, в очікуванні «парного випадку». В очікуванні слушного моменту, в очікуванні не непередбачуваного, що не залежить від чиїх -то велінь і бажань.

Не дякуй. За якоюсь картельною змовою, зберігати це в пам'яті, в таємниці, якимось замотаним в застаріле непримітне ганчір'я сувоєм, як щось нездійсненне, лілейне і кавайне, і малооб'яснімие для непрохідних тупиць. Сон так і не зміг здолати, угомон виявився безсилим. «Може, ми образили когось даремно, календар закриє цей лист».

Під ногами мереживами залишається тільки осідає вода, пузириться сліпучою білосніжною піною, коли вони виходили з вокзалу, сховавшись під однією парасолькою, де він змінював руки, підлаштовуючись, щоб їй було зручніше. А вона бігла по калюжах, як героїня прози мариніста А. Гріна «Та, що біжить по хвилях», ледве встигаючи за ним, високо задерши підборіддя і ніс, радіючи своєму раптового щастя, де він з незграбним парасолькою були для неї чимось на зразок трофейного прапора і перехідного вимпела передовиці і одночасно контрупором, щоб не скочуватися на коліна до нового вовка, припадаючи до нього, як видобуток, погоджуючись бути його курвою, як героїня Катерини Гусєвої у фільмі «Людина, яка знала все».

Відчуття було, як в кінці фільму «9 рота»: «Ми перемогли». Такі переможні реляції звучали з вуст героя актора Артура Смольянинова Лютого. Сила проявляється і в самi відмовi від сили. Сила проявляється в тому, як ти все обставишь, і не як ти все розкажеш езоповою мовою, а сила від того, куди це тебе захопить, і як все складеться.

Потім почапали до своїх домівок, «до дому, до хати», кожен у свою конуру.
Пекельний Хатiко.
Палаюча шкiра.


Рецензии