Мерилiн здоровоi людини

Мерилін здорової людини

Вона стоїть всередині залу, пошматована людськими поглядами ділків і дрібних бендюжников, офісного планктону і молодих яппі, «легіонерів» бюджетників і фарцовщиків, що працюють тільки на себе, технократів і працівників за наймом, без видимих, в осяжній перспективі, соціальних ліфтів. Всі дивляться на неї, пропалюючи в ній дірку, подумки її роздягаючи, чекаючи «шоу». І кожен подумки з нею вже згрішив. І не один раз. І самим збоченим засiбом, що посоромиться озвучити навіть своїй близькій подрузі, що наперед знає все «витівки» і «смакові уподобання».

Саме з-за того, що вона так любить Ремарка, я назвав її «Ремаркою». Дістався мені від когось дар присвоювати людям залізобетонно - клейкі прізвиська! Вона насолоджується своєю новою роллю, новотворена артистка, що вкусила отрути осередку уваги і поглядів, свободи, що п'янить, заражається і підживлюється енергетикою повного залу, як вампiрша, яка зібрала свій урожай багатьох очей після лихих жнив, щоб відразу і одним махом «випити всіх», і осушити свій кубок.

Вона не тяготиться своєю новою роллю, відкриваючи для себе нові грані». Цікава, яскрава, гарна, сильна, гнучка, стигла, зріла, як наливне яблучко. Як яблуко на гілці чавчить нерозбавленим соком, готова бризнути при ударі об землю про тверде. Але як тільки ляже на площину - небудь звалиться на жорсткий плацкартний матрац благословенних крайніх боковин у тубзика, або в свое м'яке затишне ліжечко, вона неодмінно бризне соком.

Їй так подобається цей підступний соковитий яскравий образ. Кожен з нас коли-то так доходить до образу Мерилін. Кожному своє. І я, хоч i чоловiк, теж був в образі Мерилін, коли просунув голову в буффонадну картонку, а в іншому вирізі поруч – Чарлі Чапліна, була моя майбутня дружина. Тоді я знав, що вона неодмінно буде моєю, і тільки «коли?» було питанням часу. А ця Мерилін? Фіксація на ній у мене будила тільки питання «чи буде вона моєю?» взагалі. При цьому, «інтрига зберігалася».

Приготування. Хтось розлiпляє пальці від келихів, залишаючи на них жирні сліди від сальних залоз. Вона бере в руки мікрофон, акуратно тримаючи його пальцями, так жіночно і ніжно, з передчуттям, що буде дути з рота. Вона співає. Динамік ще ледь чутно фонить. Нами, наділеним «кольоровим слухом», і хто «в темі», прийнятий сигнал для «своїх». Як рідкісна і дивовижна здатність розрізняти кольори в їх спектрах, подібно до того, як дають різні назву словами предметів, з усією вишуканістю, строгістю і частотою, на вістрі ламаних ліній фантазій, в кривизні перспектив, комбінацій збудованих композицій, це все нові грані несподівано відкритого нею образу. Навіщо наздоганяти і прискорюватися, граючи вроздріб музикантам. Трохи «фонить». Всі один раз сплюснеться в жирну чорну пляму і точку, як насувається гроза зі своєю сіро-чорною безоднею, яка неминуче і невблаганно наступає і звідси вже нікуди не дінеться.

Її танець. Хтось відповідає на дзвінки, відволікаючись від дійства. Хтось вже вибирає режим відео терапії, «хліба і видовищ», занурюючись в подання повністю, з головою, відсікаючи себе мачете від тлінного світу, і в'яжучих з ним строп. Її охоплюють спорадичні спалахи тіні в блокадному ленінградському небі, ріжуть його прожекторами, як весільний торт, растопляя темряву тихими світловими акордами Шостої симфонії Шостаковича. Вона скуто танцює, як ніби тримає в вагіні несваренное куряче яйце, з вже надтрiснутою шкаралупою, з якої сочиться прозорий білок. Вона грає колінами, як ніби вони намагнічені, і тягнуться один до одного. Рухається, погойдуючись, не роблячи сильних амплітуд, менше зачіпаючи гострими колінами повітря. Так що я тут вперше побачив її ноги, не в джинсах, і в якийсь стискує одягу, рапіді, яка її тільки ховала і муровала в своє ганчір'я. І одяг її знову сковує. І повітря сковує її руху. І вона сама трохи соромиться того, що вона робить на сцені. Знає мама?

Її голос. Вона співає тихенечко. Її голос здається, навіть їй самій, ніжним. Таким, яким може бути тільки колисковий матусiн голос, що вбиває всіх знаходяться в окрузі злих демонів. Але все одно її голос ріже мій слух, вушні раковини, перетинки, це не перше виконання у мікрофон, але все одно, власний голос дивує, коли його чуєш вперше через динаміки або в запису. Він чистий, без домішок, не такий, як духи, змішуються з шкірою і тілесними запахами. Звук, який йде від надр самих легких, з вібраціями, здаваючись, деренчить, немов скрипучий патефон, викликаний джин з надр музичного інструменту, як із зеленого пляшкового скла. Голос без домішок, їдких звуків, що проходять крізь черепну коробку - одне напруга голосових зв'язок та гортані і струс повітря.

Віжн. На неї витріщаються всі офісні раби і тiтушки, прожектеры і топ-менеджери, рішали і марнотрати, нові феодали і марнотратники життя, ландскнехти і яппі в білосніжних сорочках. «Рицарі сумного образу», бояться кастрирования куцої символічної квартальної премії, і прожектеры домашні пуделі тілесних покарань і «форменого прочуханки». Як і новодiльнi царі, які живуть у тіні шереху кипучої прокурорської перевірки, після якої неминуче почнуться «гойдалки». Гойдалки качнуться. А нині в сіни і тіні корпоративного відпочинку, виснажені тiмбiлдiннгом в більш фальшивої мішури, ніж спільна пиятика, всі стоять заворожені. Всі застигли, як в кріогенному заморожуванню.

Море хвилюється раз. Всі застигають, як желеподібна маса. Вона співає, мов сирена. Вони витрачають за выпивон стільки, скільки я не заробляю за день. Всім солодко. Всім добре. Солодка патока і ялин тече по вухах, струмує по шиї, лізе по вигинах ключиці, несеться суцільним струмочком по ложбинкам грудей, мочить шви у попереку, де одяг тре нижню білизну і стикається швами. Труси підмокають, хтось вистрілює.

Спалахи окреслюють щупами всю глибину зали, осідають на музичних інструментах музик, що грають м'яко, добре, протяжно і неспішно, так діловито і розслаблено, як хтось потягує напої і коктейлі з трубочок. Дратуючи себе, торкаючись до своїх ерогенних зон, граючи зі своєю уявою і збудженням, як тоддлеры. Спустошуючи келихи плавно, повільно, як працює випаровування у фізиці. Потягуючи повільно, повільно, як дихання, як сама виголошується їй мова, вдих, видих.

Її плечі вкриті якимось манто або хутром. Вона пританцьовує, починається ланцюгова реакція, як ефект доміно, хтось слід їй в такт, також у «два прихлопа, три притопа». Хтось, шерудя пальцями по столу, вибиває такт, кваплячи час, прискорюючи його до кульмінації і розв'язки. Час спливає невблаганно, у вирі пісочного годинника, вона грає, але немає ніякої розв'язки, на тому ж диханні, на тій же ноті, в тому ж пориві, інерційно, зніяковіло і претензійно, вона тебе відштовхує від себе, різко і грубо, коли ти готовий розстібати на собі ширінку і гудзики. У фіналі чекаєш шоу, але вона обламує, все, фініш, кінець. Все завершується, як і починається. Як той піонер з сачком: «А кіно вже давно скінчилося!». Все закінчується нічим, і всі розуміють, що це все тільки рекламний ролик того, яким би воно могло бути, якою б вона була з кожним з них, якщо б вона була Мерилін, ніби сама Мерилін зійшла до неї, і вселилася в неї. Трейлер. Тізер. Спіритичний сеанс страждання. Пристрасті по Мерилін. Триб'ют. В уявному спарингу. У обмилках загального благополуччя. В нелінійній сцені  німого кіно.

Ми всі були в якійсь сонної захопленості нею, в ній була саме втома збудження, коли ти розслаблений і ставний. Коли ти довго чекаєш, збуджений, розрядки. Для тих, кому б не хотілося напружуватися, коли ти чекаєш, що жінки все зроблять самі. Сита статечність, ціна ліні, в якій важливий тільки ефект твоєї присутності. Немає твоєї агресії, напору й тиску, диктату волі, поспіху, пориву, люті, нетерпіння, дзвінких згод і зчленувань, радості обійми, парування, злягання і володіння. Похмура невеселость пасивного споглядання, побічний ефект твого росту і зупинки, навіть не на півдорозі, а навіть на порозі твого бажання. Немає насичення.

У залі стоять, як вкопані, наділені владою і роздавлені молохом харчового ланцюжка, недбало підтягнуті чопівці і інші звездострадцальцы, які надивилися на своєму віку. Сумні клоуни вуаеристы і «юбочники» з метро. Німа сцена, як у «Ревізорі» Гоголя.

І в розлитих калюжах спиртного і поставленої тарі, виданої кожної харе, було швидко влаштоване підхоплене відфільтроване застиле і розчавлене в цьому повітрі відчуття реального, ледве вловимого, і від нас минає градуси напруженості.

У залі бродять смолистих парфумів, жіночої косметики від дивних царствених пар в їх пісної величної ходи, цього бабиного вороння, вона боїться свого тіла і своєго розкріпачення, сором'язливо і метушливо захованого в одяг, підкресленого кройкой і швами. З усієї  прямолінійністю, зім'ятою радістю йде, зірвавши овації, щоб не зігрітися в їх брехливо-фальшивих променях, так і не будучи оспіваної і приголубленою в циклічності рівномірно зробленого кроку, де ти проходиш незрівнянно більше, ніж за крок. Робиш більше зусиль, і здається, що ти проходиш неодмінно більшу відстань. Але ти залишаєшся на місці, ривок, хитрість і твоя перемога закінчується нічим, ти не розвиваєш успіх, не скатываешься в розпусту і скотство, нічого не досягаєш перемогою, але щось так робиш.

Послужливі раби і монстрообразні мешканці мурашиних будинків і бджолиних офісів витріщаються в залишену нею порожнечу на сцені, очікуючи, що вона тiльки жартує і знову повернеться. Їх очі виблискують колірними плямами від її яскравих каменів і оперення. При цьому не випадаючи зі своєї життєвої оправи, залишаючись своїми тими ж «номерами», на лавці запасних. З тим же номером виступу, який помітили і побачили, схопили поглядом і потягли в свої погреби душі і серця. В уявному контексті, людям, у яких мотиваційна не залупа і людям, які посміхаються у сні своїм спогадами або сновидінь, перебуваючи і продався з крайності крайність, залишилося передавати її образ, як естафетну паличку. Вона для них ода веселющої радості, з усією нестримністю зі всієї пронизливої кричущої визначаюча себе.

Ти сам, як оголений провід. Засукаєш рукави, як для щеплення, працюєш кулачком для того, щоб дати кров для аналізу. Для неї цей образ теж рішучість на контакт. Вона оголює нерви, якусь нез'ясовну фізіологією, щоб при одному тільки погляді на неї торкнуло, то закололо в бік, щоб кольнуло, калiчило, вирвало тебе від летаргічного сну і зі сну, розбудити тебе, коли ти забудеш розшарювати це відео. Поки розшарюється це відео, стираються блискітки з її шкіри, косметика змивається з її обличчя. Мейкап стирається. Бекап стирається. Одяг міняє забарвлення. Все зникає. Все змінюється. Все стирається, все блякне, півтони стає просто тонами. Ми всі виквiтаєм, як сепія. Кожен голос стає деренчанням спочатку склянок, потім вікон будинку від п'янкої порожнечі звуків, і набирає обертів зі стуком вагонних коліс, з тремтячою в підстаканнику і порожньому склянці дзвінкою чайної ложки. Все меркне, як зірки, які знайшли сотні світлових років дістатися до нас, тепер прибираються в темряву, до себе, назад. Тут вона коштує, як тотем, водій, провожаюча у світ мрій, куди і коли ще ніхто і не зміг дістатися до її суміші жіночої і тваринної породи, яка тягне тебе у відкритий космос, як Валентина Терешкова, манлива у неосяжну первозданну чорноту небесних глибин, які нас ще не встигли відторгнути. Міккі Маус, чарівник - чарівник у зоряному халаті або сукню, що тримає зірку на кінчику чарівної палички, з хрустким вереском замахуючись їй, свербить спіралями розсипаних блискіток. Вона манить за собою, і справа залишилася лише за магією першого дотику.

Вона стоїть, ширше розставивши ноги, і її лобок випирає, як ніби вона стоїть на ходулях, і ще не наловчилася, і ще толком не вміє тримати поставу, балансуючи на підборах, як Бембі на першому льоду, приймаючи якесь подобу рівноваги, ніби на роботі доводиться носитися тільки в балетках і чешках, а тепер образ зажадав від неї трансформації. Але не можна відволікатися. Вона повинна дограти свою роль до кінця. Випити цю чашу.

Вона вибрала образ культурного феномену. Кожна актриса рано чи пізно повинна роздягнутися, позувати для чоловічого журналу. Мерилін заробляє навіть мертва. Справа в тому, що вона розкручена, як бренд, їй нічого не заважає, вона може і так, будучи на землі, сожрана черв'яками. У неї вже є стартовий капітал - її популярність. Вона вихолощена до образу, до мему, до символу. Вона може в нашому постмодерному суспільстві бути іконою стилю і кумиром, піднявшись до небес безсмертною душею. Їй не потрібно пробиватися і займати свої ніші, боротися за життя, сегмент ринку і місце під сонцем.

Що ж ти суворий, кремезний, збуджений, з блискучими очима, нині здорової і живе, чому ти не можеш реалізуватися? Чому ти прирекаєш себе тільки на нові труднощі і силові вправи? Чому все йде в мінус, в стагнацію, ти не ростеш і не розвиваєшся, і це питання факту, а не оцінок. Це питання знаходження собі подібних. Питання вибору і відповіді. Питання тренда. Питання частковостей і деталей. Питання пошуку, знаходження і осягнення смислів в тому, що ми не створюємо нових образів, ми граємо ким-то вже одноразово зіграні ролі. Ми повторюємо і копіюємо, що було до нас, і не відкриваємо принципово нічого нового, і можемо спромогтися лише новими несподіваними прочитання, пародією. Ми косплеим, ми просто жалюгідні косплеи, убогі формати, і граємо те, що вже було до нас. Переграємо. Недограєм. Ми не створили принципово нових речей, ми тільки клони і жалюгідні наслідувачі, жалюгідні тіні давно минулого і отжитого, тому що нездатні створити краще і нездатні стати зірками самі, відтворивши вже виконане і проспіване. У кожному з нас маргінальному ще жевріє жива Мерилін.


Рецензии