ОМКф-2017. Радиопрограмма-1

14 липня Одеський міжнародний кінофестиваль вже в восьме запросив кінематографістів, бізнесменів, глядачів до роботи, адже фестивалі такого рівня – це перш за все робота, просування творчих ідей, знайомство з потенційними партнерами, відкриття нових імен, а до усього цього приємним бонусом додається відпочинок та задоволення від перегляду великої кількості стрічок, більшість з яких у прокаті в Україні демонструватися не будуть.

Ті, хто давно стежить за становленням та розвитком Одеського кінофестивалю, вже знають, що кінопокази впорядковані за кількома тематичними програмами. Головними з них є Міжнародна конкурсна програма, Національна конкурсна програма, и вже вдруге на Одеському кінофестивалі буде обиратися кращий фільм у Міжнародній програмі документального кіно. За традицією, Гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю буде призначений за глядацьким голосуванням, тобто, кожен глядач міжнародної програми отримає анкету, в якій має визначити своє враження від перегляду стрічки за п’ятибальною системою.

Щороку Одеський міжнародний кінофестиваль розширює як географію своїх учасників, так і збільшує кількість фільмів-учасників. Так, цього року організатори отримали 911 заявок з вісімдесяти однієї країни світу, в числі яких в одеському кінофестивалі вперше беруть участь зокрема стрічки з Бразилії та Китаю. Значно зросла Національно конкурсна програма, яка складається з повнометражних стрічок (їх у цьому році – шість), та з короткометражних фільмів. Детальніше про програму розповідає програмний директор фестивалю Антельм ВІДО:

— У нас будет всего 107 фильмов из четырех континентов – Европа, Азия, Америка и Африка. Как и в прошлом году, у нас будет три конкурсные программы – это конкурс игрового кино, конкурс национального украинского кино и конкурс европейского документального кино.
Стоит отметить, что в международный конкурс в этом году вошли три украинских фильма, и это наш рекорд: до этого максимальное количество украинских фильмов в международном конкурсе – два фильма. И это показатель того, что украинское кино развивается, и если взять всю программу фестиваля – и конкурсные, и внеконкурсные программы – у нас будет всего 48 украинских фильмов, и это тоже рекорд, и мы очень рады этому.
Про конкурс национального кино – он как всегда состоится в двух частях: это короткий метр, куда вошли 17 фильмов – есть экспериментальные, есть анимационные, есть комедии, и это очень хорошо представляет качество и разнообразие украинского кино. Вторая часть – это полнометражные украинские фильмы, куда вошли четыре игровых и два документальных фильма.
Конкурс европейского документального кино вырос на два фильма по сравнению с прошлым годом – в этом году будет восемь фильмов. Мы считаем, что сейчас документальное кино и в Украине и в мире очень важно для того, чтобы понимать, что происходит в мире. В этом году у нас очень качественный и разнообразный конкурс.
Помимо конкурсов у нас традиционные внеконкурсные секции, и, наверное, самые ожидаемые секции Одесского кинофестиваля – это секция «Фестиваль фестивалей» и «Гала-премьеры». «Фестиваль фестивалей» – это фильмы, которые получили награды на крупнейших кинофестивалях класса А за рубежом. Например, мы покажем фильм «Квадрат», который получил пальмовую ветвь на Каннском кинофестивале в этом году, мы также покажем новый фильм Софии Копполы, который в Каннах получил приз за лучшую режиссуру в этом году, также покажем фильм-обладатель Золотого медведя – очень красивый венгерский фильм «Тело и душа», и другие фильмы, которые получили очень важные призы.
В секции «Гала-премьеры» будут показаны фильмы, которые скоро выйдут в прокат, а мы покажем их допремьерно. У нас будут очень интересные фильмы, которые тоже принимали участие, например, в Каннском кинофестивале, к примеру, фильм «Хорошее время» с Робертом Паттинсоном – это энергичный триллер, в эту же секцию вошли украинские фильмы, как, например, «Кроткая» Сергея Лозницы.
Также очень важно, что в Одессе на фестивале будут специальные события на Потемкинской лестнице, киноконцерты под открытым небом. Так, в этом году совместно с Центром Довженко мы покажем очень интересный фильм 1928 года «Небывалый поход» украинского режиссера Михаила Кауфмана в сопровождении музыки известного кинокомпозитора Антона Байбакова в исполнении его коллектива. Этот показ состоится 17 июля в 21.30 в «Зеленом театре» – новой для нас локации.

 Отже, у Міжнародній конкурсній програмі беруть участь 12 фільмів, два з яких – українських режисерів – «Січень-Березень» Юрія Речинського та «Рівень чорного» Валентина Васяновича. Ці ж стрічки беруть участь у Національній конкурсній програмі разом з такими фільмами: «Діксіленд» Романа Бондарчука, «Припутні» Аркадія Непеталюка, «Стрімголов» Марини Степанської та «Головна роль» Сергія Буковського, і ця стрічка також бере участь у Міжнародній конкурсній програмі документального кіно.

Важливим моментом є той факт, що на усі кінопокази в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю можна придбати білети за цінами звичайних квитків кінотеатрів, а покази під відкритим небом, які стали не тільки традиційними, а й своєрідною візитівкою Одеського кінофестивалю, є безкоштовними для усіх бажаючих, чого немає на жодному міжнародному кінофорумі.

Також Одеський кінофестиваль має велике просвітницьке значення, адже на ньому можна побачити стрічки класиків світового кіно як минулих часів, так і створених нещодавно. Традиційними стали заняття для молоді у Літній кіно-школі, де юнаки та дівчата мають можливість послухати лекції та взяти участь у майстер-класах визнаних кіномитців. До речі, у рамках Одеського кінофестивалю відвідати творчі зустрічі із гостями форуму може кожен бажаючий – достатньо придбати квиток як на звичайний кіносеанс.

Так, 18 липня відбудуться творчі зустрічі із кінорежисером з Великої Британії Талою Халід (вона є членом журі документального кіно) та з ірландським актором Ейданом Тернером, який на цьому кінофестивалі є головою журі Національного конкурсу. А 16 липня пройшла творча зустріч із кіно-композитором Євгеном Гальперіним, який походить з Росії, але вже багато років живе та працює у Франції, і відомий зокрема завдяки своїй співпраці із культовим режисером Люком Бессоном. Євген Гальперін, до речі, є одним із членів журі Міжнародної конкурсної програми. А його колегами цього року є такі діячі кіно:

Голова журі – німецький кінорежисер Крістіан Петцольд, один з найяскравіших представників берлінської кіно-школи. Цікаво, що він був в Одесі на минулорічному кінофестивалі, як сам жартує – із розвідкою на два дні, і за той час йому так сподобалася атмосфера, що він без вагань погодився взяти участь у роботі 8-го кінофестивалю протягом усіх дев’яти днів його роботи.

Членом міжнародного журі є також Сібель Кекіллі – німецька акторка турецького походження, володарка кількох кіно-премій, в 2014 році за роль у серіалі «Гра престолів» була номінована на премію Гільдії кіноакторів США.

Ще один член міжнародного журі – продюсер Тудо Джурджу, член Європейської кіноакадемії, засновник та президент Міжнародного кінофестивалю у Трансильванії, засновник продюсерської та кінопрокатної компаній у Румунії.
І, нарешті, цього року членом міжнародного журі стала переможниця минулого Одеського кінофестивалю українська акторка Римма ЗЮБІНА, яка виконала голову роль у фільмі «Гніздо горлиці», який отримав Гран-прі сьомого Одеського кінофестивалю.
Ось що вона, зокрема, розповіла про те, як та перемога вплинула на її творчу кар’єру:

— Саме Одеський кінофестиваль повернув мою біографію, мою історію в таке русло, що кожного місяця в мене по дві поїздки, це і Україна, і Європа, і Америка: ми їздимо, презентуємо фільм «Гніздо горлиці», в мене дуже насичений графік, і саме завдяки фільму і його перемозі я отримала від Юлії Сінкевич запрошення сюди, коли була в Брюсселі на Днях українського кіно – я страшенно злякалася, відмовилася – а потім погодилася. Я чекаю свій матеріал, а матеріал чекає мене: актор не повинен бути всеїдним, він повинен обирати, а після якихось певних кроків мені дуже важливо грати те, що дало б мені зріст, а не повторення того, що я вже грала.

Ми вже називали деяких членів інших журі, то ж продовжимо знайомство. Отже, головою національного конкурсу є ірландський актор Ейдан Тернер, відомий своєю роллю гнома Кілі у трилогії режисера Пітера Джексона «Хоббіт», а для Одеського кінофестивалю він знявся у іміджовому ролику 2017 року. Його колега по журі: Наталія ВОРОЖБІТ, відомий український драматург, режисер, сценарист. Ось що вона, зокрема, очікує від своєї участі у роботі кінофестивалю:

— Насправді мені дуже складно. Я була колись у складі журі міжнародної програми – не на цьому фестивалі, і мені було дуже легко: я кожного дня дивилася купу іноземних фільмів, режисерів я не знала, акторів я не знала, в мене не було ніякого особистого ставлення до цих історій, і було досить легко обирати. А зараз я дуже хвилювалася, коли мене запросили, тому що я знаю усіх цих людей, я знаю, як народжувались деякі картини, з кимось я разом обговорювала сценарій, коли він був тільки у задумі, з кимось в мене є якісь інші стосунки, і це дуже-дуже відповідально, і складно відсторонитися від усього цього і просто обирати найкращий фільм. І мені здається важливою саме ця програма, бо українське кіно варте уваги в останні роки, воно розвивається активно, і в мене є надія, що мені буде складно обирати не тому, що доведеться обирати з поганих фільмів, а тому, що буде багато хороших фільмів.

Інші члени журі національного конкурсу – Шарль Тессон, режисер, сценарист, арт-директор паралельної секції «Тиждень критики» Каннського міжнародного кінофестивалю, Заза Урушадзе, грузинський режисер, сценарист, продюсер, його робота «Мандарини» у 2013 році була номінована на премії «Оскар» та «Золотий глобус» як кращий фільм іноземною мовою.

Членами журі європейського документального кіно, окрім вже згаданої Тали Халід, є також Маріанна Каат, режисер та продюсер з Естонії, і Роман Бондарчук, український режисер та сценарист, стрічка якого «Українські шерифи» в 2016 році була висунута на премію «Оскар» від України.

Не конкурсними, але дуже цікавими програмами на Одеському міжнародному кінофестивалі є традиційні секції «Фестиваль Фестивалів», завдяки якій можна побачити переможців відомих міжнародних кінофестивалів останніх років, «Гала-прем’єри», в рамках якої, яз зрозуміло з назви, можна познайомитись із найсвіжішими кінострічками світового кінематографу, програма дитячого кіно, відвідування сеансів якої є безкоштовним. Також вже другий рік працює програма показів «Серіали», що є виправданим, адже це не тільки улюблений жанр серед глядачів, а й перспективний напрямок кінобізнесу. До речі, на Одеському кінофестивалі потужна бізнес-програма, про яку розповідає генеральний продюсер ОМКФ Юлія СІНКЕВИЧ:

— Одеський кінофестиваль є найголовнішим і найважливішим кіноіндустріальним майданчиком. Так, в рамках кінофестивалю відбудеться український кіноринок, який пройде з 17 по 20 липня, а також секція «Film Industry Office», яка відбудеться з 18 по 21 липня, і в рамках якої буде презентовано пітчинг українських проектів, також показ «Work in Progress» українських проектів та ко-продукції України. Також вперше ми проводимо пітчинг телесеріалів з країн Східної Європи, і такого формату, наскільки нам відомо, на жодному кінофестивалю немає, і ми будемо перші, хто його запровадить. Також відбудуться спеціальні міжнародні обговорення щодо можливості ко-продукції України з країнами Балтії, буде презентовано Українську Кіноакадемію та програми її діяльності на майбутні роки. Також буде презентований і документальній «Work in Progress».
Окрім цього, ми приділяємо велику увагу і освітній частині: відбудуться майстер-класи усіх членів журі а також спеціальних гостей Одеського кінофестивалю, і вперше ми проводимо український «Work Shop», який буде тривати чотири дні – це відбір акторів, чотирнадцять учасників під керівництвом лекторів Івана Шведова – актора, який проживає в Чехії і є досить відомим актором за ролями у багатьох фільмах та телесеріалах, а також Ненсі Бішоп, Річарда Кука та акторки Шані Кляйн.

Отже, шановні любителі кіно, робота на восьмому Одеському кінофестивалі триває: кінематографісти зав’язують нові знайомства, в процесі яких можуть зародитися нові проекти, а у вас є можливість долучитися до світу кіно у ролі глядачів. Не упустіть цей шанс.
Нагадаємо, що за традицією церемонії відкриття та закриття проходять в Одеському оперному театрі, і як завжди, головними глядацькими майданчиками є Фестивальний палац, на який перетворився Одеський академічний театр музичної комедії, кінотеатр «Родина», кінозал Одеської кіностудії, та цього року замість майданчику на Ланжеронівському спуску переглянути фільми просто неба можна у «Зеленому театрі» парка Шевченка.

(Програма вийшла в ефір радіо «Гармонія міра» 17 липня)


Рецензии