Омкф-2017. радиопрограмма-2

22 липня закінчив свою роботу 8-й Одеський міжнародний кінофестиваль. За традицією, переможців було названо на церемонії закриття, яка відбулась в Одеському академічному театрі опери та балету.
Та до цієї миті протягом дев’яти днів професійні журі і любителі кіно передивилися велику кількість стрічок, і ось що, зокрема, перед врученням нагород сказав з цього приводу член журі міжнародної конкурсної програми продюсер з Румунії Тудор ДЖУРДЖУ:

— Перш за все, хочу подякувати людям, які відбирали фільми для цієї конкурсної програми, хочу подякувати Антельмові, Юлії а також усій команді, яка відбирала фільми – у вас надзвичайний кінематографічний смак, ви зробили нам прекрасні ці кілька днів.

Також слова подяки пролунали ще від одного члену журі міжнародної програми Сібель КЕКІЛЛІ:

— Перш за все, хочу дуже подякувати усім організаторам фестивалю, хочу подякувати Вікторії, хочу подякувати Антельму, Юлії, Аліку за ці надзвичайні дні в Одесі, хочу щиро подякувати одеській аудиторії – за те, що ви приходили, за те, що ви дивилися ці кінофільми, хочу подякувати режисерам – талановитим режисерам, роботи яких ми побачили: ми побачили дуже багато хорошого кіно.

Підводячи підсумки роботи 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю, який вже став історією, президент фестивалю Вікторія ТІГІПКО зазначила:

— Я хочу ще раз подякувати всім кіноглядачам, всім учасниками кінофестивалю, всім, хто довго працював над тим, щоб він стався – це наша прекрасна команда. Ми будемо шукати, як нам розростатися до наступного року, нам треба більше місця. Це потрібно не тільки всім нам – кіноманам, кінолюбителям, кінопрофессіоналам, які приїжджають до Одеси, до Україні. Для них це перший раз: вони відкривають Україну через Одеський міжнародний кінофестиваль, і ми пишаємося цим. Кожного року приїздить десятки тисяч глядачів, це люди, які просто хочуть приєднатися до кінофестивалю як кіноглядачі, а також приїздять тисячі кінопрофесіоналів: ми кожного року привозимо чотири тисячі чи більше професіоналів з усіх країн світу, і це серйозна заявка для України та для Одеси, для Одеського міжнародного кінофестивалю
В минулому році ми почали підраховувати економічний ефект від проведення Одеського міжнародного кінофестивалю, так як це роблять в Сандерс, Торонто та на інших міжнародних кінофестивалях, і ми хочемо показати таку цікаву цифру – більш як 550 мільйонів гривень – це економічний ефект від проведення такого масштабного структурного явища, як Одеський міжнародний кінофестиваль. Кожного року ця цифра буде збільшуватися, і вже сьогодні вона більше. Ми робимо цей проект разом з Економічним національним університетом Одеси. Наша місія залишається незмінною: це місія розвитку українського національного кінематографу.

Тому, мабуть, символічним є той факт, що першим Золотий Дюк та грошовий приз у 2 000 євро в номінації «Кращий фільм європейського документального кіно» отримала стрічка українського режисера Сергія Буковського «Головна роль», яка вразила журі глибиною узагальнення особистої історії взаємовідносин самого режисера з його матір’ю – акторкою Ніною Антоновою. Також Ніна Антонова отримала Золотого Дюка та 25. 000 гривень за кращу акторську роботу в українському фільмі, яка, на думку журі, стерла грані між грою та реальністю.

Далі естафету призів від Одеського міжнародного кінофестивалю підхопили також українські стрічки національної конкурсної програми: у номінації «Кращий фільм короткого метру» Золотого Дюка та 50 000 гривень отримала стрічка «Випуск-97» Павла Острікова, у номінації «Кращий повнометражний фільм» Золотий Дюк та 100 000 гривень – за стрічкою «Діксіленд» Романа Бондарчука. Спеціальним призом була відзначена стрічка Аркадія Непіталюка «Припутні», і двома спеціальними призами – призом FIPRESCI (приз кінокритиків) та спеціальним призом журі Національної конкурсної програми – короткометражна стрічка «Бузок» режисера Катерини Горностай, яка вразила усіх не тільки зворушливою історією, а й тонкою режисерською та операторською роботою і грою усього акторського ансамблю.

Також спеціальний приз кінокритиків від FIPRESCI отримав український режисер Валентин Васянович, стрічка якового «Рівень чорного» брала участь відразу у двох номінаціях: у міжнародній та національній конкурсній програмах. Прискіпливих знавців кіно картина вразила тим, що вона створена в унікальний спосіб – без жодного слова. Проте це не німе кіно, а кіно про самотність людини, коли слова перестають мати значення.

Приємним сюрпризом для любителів кіно стала присутність на кінофестивалі почесних гостей, видатних кіномитців світового рівня, які отримали спеціальні призи за внесок у розвиток світового кіно – це польська кінорежисерка Агнешка Холанд та французька кінозірка Ізабель Юппер.
Ось що, зокрема, сказала Агнешка ХОЛАНД:

— Дуже вам дякую за цю нагороду! Мені надзвичайно приємно бути в Одесі – я вперше в Одесі, хоча не вперше в Україні. Хочу сказати вам, що протягом усього свого життя я серцем була разом з вами – і раніше, і тепер. Мені дуже приємно, що в Україні зараз є велика підтримка з боку українського глядача і такий інтерес до українського кіно і з боку української держави, тому що мені здається дуже важливим, щоб Україна мала свій власний кінематографічний голос, тому що в України є дуже багато цікавих історій, які необхідно розказати, і як польська кінематографістка, як європейська кінематографістка, я з превеликим задоволенням слідкуватиму за подальшим розвитком українського кіно.

Ще одна почесна гостя – Ізабель ЮППЕР має більш ста п’ятдесяти нагород, а нещодавно зіграла головну роль у фільмі «Вона» культового режисера Пола Верховена, за що була номінована на нагороду Оскар. Ось з якими словами вона звернулася до українських глядачів:

— Я очень рада быть здесь. Спасибо большое за приглашение: я давно хотела приехать в Украину и в Одессу. Я по особому отношусь к вашей стране, несколько лет назад я снималась в фильме одесского режиссера Игоря Минаева. Меня трогает этот приз. Я очень хочу вернуться сюда и сделать фильм в Украине.

Також в роботі 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю взяла участь улюблениця українців акторка Лія Ахеджакова. Вона разом з режисером Сергієм Лозницею представляла його фільм «Лагідна», в якому знімалась, а на сцені Одеського оперного під час церемонії закриття кінофестивалю поділилися спогадами про великого українського актора Богдана Ступку, який саме 22 липня п’ять років тому пішов з життя, і з яким Лія Ахеджакова в останні роки його життя грала в одній виставі за Гоголем «Старосвітські поміщики».

А перш ніж ми назвемо головних переможців 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю, хочеться поділитися деякими враженнями від його роботи та тих стрічок, які мені вдалося подивитися.

Перш за все, я завжди трохи заздрю молодим хлопцям та дівчатам, які мають можливість долучитися до роботи у команді Одеського кінофестивалю – це волонтери, які зустрічають глядачів на усіх кіномайданчиках, а також молоді люди, які завдяки роботі Літньої кіношколи мають можливість з вуст майстрів світового кіно почути про ази кіномистецтва, або ж ті початківці, які вже пробують або навіть зняли перші стрічки – і подали заявки на участь у кінофестивалі: за усі роки його роботи дехто з них зробили неабиякі успіхи у цій сфері, використавши можливості, які надало їм життя.

Також значно зросла кількість стрічок, на деякі з них важко було попасти: квитки швидко розкупалися. Як зазначив на початку роботи кінофестивалю програмний продюсер Антельм Відо, межі ігрового та документального кіно дійсно стираються, і все частіше у ігрових стрічках знімаються реальні люди зі своїми реальними історіями, або ж режисери використовують прийоми зйомки, які максимально відображають реальність.

Однією з таких картин на кінофестивалі у секції «Спеціальні покази» була стрічка «П’ята терапія» режисера Аліси Павловської за сценарієм одесита Стаса Домбровського, який поділився історією свого власного падіння та відродження, сам знявся у головній ролі, а його партнерами були реальні люди. Незважаючи на дуже важку тему – залежність від наркотиків, кримінальний досвід – фільм вийшов дуже людяним і був тепло прийнятий глядачами. До речі, після кожного сеансу можна було поспілкуватися з авторами та учасниками фестивальних фільмів, і перегляд «П’ятої терапії» не був виключенням. Ось що на зустрічі з глядачами сказала режисер фільму Аліса Павловська:

— По поводу цели, ради которой это долалось: конечно, хотелось бы, чтобы этот фильм помог кому-то, кто находится в употреблении, прекратить употреблять наркотики и по-новому посмотреть на свою жизнь. Цель эта пока не достигнута, потому что очень хочется, чтобы этот фильм даже больше не на фестивалях показывали, а чтобы этот фильм проехался по украинским тюрьмам и реабилитационным центрам. И вот когда он проедется по этим местам, тогда уже можно будет сказать, достигнута цель или нет.

Повертаючись до міжнародної конкурсної програми, можна сказати, що кожен фільм так чи інакше підіймав тему пошуку людиною самої себе або ж можливості залишатися вірним самому собі у жорсткому навколишньому світі. Це теми, які зрозумілі глядачу будь-якої країни, і можна було відшукати відповідні паралелі із нашим життям і у стрічці «Вільно і легко» китайського режисера Ґен Дзюна (цей фільм, до речі, отримав спеціальну відзнаку міжнародного журі), і у сербській картині «Реквієм за пані Й» режисера Божана Вулетіка, і у дуже гарній та зворушливій картині «Габріель та гора» бразильського режисера Феліппе Барбоза, і у спільний роботі грузинських, німецьких та французьких  кінематографістів «Моя щаслива родина».

Ця картина – «Моя щаслива родина» – отримала аж два призи від журі міжнародного конкурсу – Золотий Дюк і 2 000 євро за кращу роботу акторського ансамблю та Золотий Дюк і 3 000 євро за кращу режисерську роботу – а це творче подружжя Нани Евктімішвілі та Сімона Гросе.
Кращим фільмом за версією журі стала іспанська стрічка «Літо 1993» режисера Карли Сімон, яка отримала Золотого Дюка та приз у 5 000 євро.
А головний приз глядацьких уподобань – Гран-прі 8-го одеського міжнародного кінофестивалю і 10 000 євро отримала стрічка спільного виробництва Бельгії, Нідерландів та Болгарії «Король бельгійців» режисерів Петера Бросенса та Джесіки Вудворт.

Закінчуючи роботу 8-го одеського кінофестивалю його президент Вікторія ТІГІПКО зокрема сказала:

— Усі ці дні ми працювали, наша команда зустрічалася із членами журі, із кіно-професіоналами, із нашими спеціальними гостями, і хочу сказати, що багата кількість з них планує знімати фільми в Україні. Можливо, це завдяки закону, який прийнятий, і ми дуже пишаємося тим, що процеси пішли, може, тому що фестивальний рух, взагалі те, що робиться в країні, має вплив на те, що багато з наших гостей вирішили знімати тут фільми в цьому та наступному році.

Отже, це можна вважати це однією перемогою Одеського кінофестивалю. А наступний, 9-й, відбудеться на тому ж місці в той же час – в Одесі з 13 по 21 липня 2018 року.

(Програма вийшла в ефір радіо «Гармонія міра» 24 липня)


Рецензии