Бур, яни, як енергоресурс

 БУР,ЯНИ  -  ЕНЕРГОРЕСУРС
   
    Розглянувши, яка громада бур,янів полонить землі, а також забруднення середовища радіонуклідами та отрутохімікатами і, користуючись нагодою цієї теми, не можна не розповісти, який енергоресурс може давати людству рослинність.
    
   Про такий енергоресурс людям давно відомо, але бізнес нафтового і газового добуання та атомного електробудівництва відкинув і забув нешкідливий прогресс в газо- та електроенергетиці від енергії рослин, вітру, сонця.
   
   В 50-ті роки минулого сторіччяя в Криму збудували сонячну електростанцію, так звану СЄС, а до експлуатації не дійшло – покинули.
  В передвоенні роки і після (до 1956року) будуваали вітроелектростанції і теж покинули.
   Та не тільки вітрила і  сонячні ЕС можно будувати, вся енергія сонця сконцентрована в рослинах.
    
   З біомаси рослин можно отримувати газ метан і тепло для електростанцій, з біомаси можно отримувати цукор і спирт, органічна біомасса може бути сировиною для отримання будь-яких органічних речовин, сполук та цінних органічних добрив.
   
    В доказі того цитую з книги «Технический прогресс энергетики СССР», Москва, «Энергоатомиздат», 1986.
      
   «Несмотря на низкий КПД фотосинтеза (0,2% на суше и 0,02% в океане),
ежегодный урожай биомассы на земле весьма велик (450млрд.т. –прим.О.П.).
Полный энергетический потенциал такого урожая достигает на суше 28,65 и в океане – 14,35 ТВТ (тонноватт), что в 4,5 раза превышает общий объем энергопотребления во всем мире.
    
   Все продукты фотосинтеза, как в виде растительной массы, так и в виде органических отходов могут быть использованы для получения топлива.
….. Сейчас во многих странах мира изучаются возможности и применяются практические меры по выращиванию быстрорастущих деревьев и высокоурожайных растений для энергетических нужд.

  …. В ряде стран проводятся опыты по выращиванию для энергетических целей водорослей. Их средний урожай в сутки достигает 30г/м2. С одного гектара площади за сезон можно получить 36 тонн биомассы. При переработке такого количества биомассы получается до 10 тыс. кубометров газа метана.
 
   ....Одним из перспективных направлений энергетического использования биомассы является производство биогаза.   Биогаз – продукт анаэробного разложения микроорганизмами органических веществ. Состав биогаза: 80% СН4 (метана) и 20% СО2 (углекислого газа). Теплотворная способность 25 ГДж/м3.
   
    В Москве на Люберецкой станции  аэрации установлено 12 метантеков общим объемом до 100 тыс. кубометров.  На станции ежегодно производится 50 млн. кубометров газа, которого хватает не только на собственные нужды станции, но и для обеспечения газом поселка на 9 тыс. человек.

   …. Разумеется, специальное выращивание энергетических плантаций, а также использование лесных угодий не должны разрушать сложившееся экосистемы и не должны вызывать сокращения производства продуктов питания. В условиях такого рода ограничений представляет интерес  энергетическое использование органических отходов.
   
   За счет переработки органических отходов крупных городов может быть обеспечено производство горючих газов в следующих объемах:
Токио – 190 млн. куб.м.; Нью-Йорк – 180 млн.куб.м.; Лондон – 120 млн. куб.м.;
Москва – 100 млн. куб.м.
   
   В СССР массовым отходом производства является солома злаковых. Ее количество превышает 200 млн. тонн в год. Для хозяйственных нужд используется не более 100 млн. тонн в год. Переработка оставшихся 100 млн. тонн может дать 120 млрд. кубометров газа метана.

   …. Важным направлением также является анаэробное сбраживание отходов животноводства и сточных вод для получения метана и ценных органических удобрений.

   …. Для морской биомассы наиболее перспективно анаэробное сбраживание с получением метана, а для водорослей, содержащих крахмал и сахар – сбраживание и дистилляция с получением этилового спирта.

   …. В глубинных слоях некоторых водоемов содержатся в растворенном виде горючие газы.
   В Черном море на глубинах 150 метров от поверхности моря содержится сероводород, аммиак и углеводородные соединения. При этом скорость подъема сероводородной зоны непрерывно увеличивается. Запасы растворенного сероводорода исчисляются миллиардами, а годовой прирост – миллионами тонн.
   
    Институт (ЭНИН) совместно с рядом других организаций разрабатывает технологию извлечения и экологически безвыбросного энергетического использования растворенного в морской воде сероводорода с получением электрической и тепловой энергий и товарной серы.»*
    
   Ось так! Екологічно чисте добування енергій людям відомо, більше того, є технології  його виробництва, навіть нараховано весь енергетичний потенціал.
   Правда, для бувшого СРСР, але й для України не важко порахувати.
   
    Відмовившись від таких безпечних технологій, ми тепер пожинаємо плоди іншого шляху: отруєна вода і земля, засмічені синтетичним виробництвом земля і космосс, накінець, отруюються, хворіють і помирають люди.
   
   Країни воюють за нафту і газ, проливають кров невинних людей, влаштовують один одному нафтогазові кризи, а між іншим, використання біомаси, кожну країну зробило би автономно незалежною від енергетичних потреб.
   
    Після розпаду СРСР чи існує тепер ЕНИН? Скоріше його немає, а в його будинку офіси, банки або казіно, як і в інших НІІ, які скорочені до директора і кількох науковців, або зовсім реорганізовано. *
    
    Біомасою для енергетичних потреб з привеликим успіхом можуть слугувати бур.яни.
   Не потрібно вишуквати швидкоростучі і високоврожайні рослини. Вони є – це бур,яни!  Одні грицики чотири рази за літо дають біомасу. Їх не потрібно вирощувати, вони виростають самі, потрібно тільки налагодити технологію їх швидкого збирання і вивозу.
   А якщо вирощувати, то для них можно влаштувати місця на дахах високоповерхових  будинків, де не потрібно їх сіяти, вони самі насіються, їм потрібно тільки прокласти невеликий шар грунту і вивести стік води.
    
    Великі площі родючої землі забрано під будівлі міст, промисловості, шляхів.
   Повернути іх природі можно влаштовуючи «сади Саміраміди» - від цього тільки виграють екологія і люди.
   Рослини будуть очищати повітря від авто, поглинати вуглець, який розповсюджується в атмосфері і загрожує тепловим парником, забирати на себе те тепло, яким ми гріємо землю і стратосферу.
    
   Голод – відносне поняття, та ось, коли ми не знайдемо з якої криниці напитись водиці, лише, напевно, тоді ми вклонимося Матінці-Природі і повернемося до її дарів. Все таки людина – Господнє творіння, і Бог направить наш розум на вірний шлях.
    
    Нафта, газ, вугілля утворюються природою мільярди років і рано чи пізно вичерпаються. Біомаса рослин невичерпна, вона кожнорічно оновлюється і я повністю солідарна з класичним висловом ботаніка Бориса Завірухи, що

  « Ні нафтові, ні атомні джерела енергії не забезпечать нам надійного майбуття. І лише земля, щороку народжуючи під променями сонця новий урожай, є тим вічним і незрадливим резервом людства, на який завжди можно розраховувати».
 
* На час 2012 року газ з сірководню Чорного моря уже добувається. За ці 20 років нашої незалежності, та напевно, газовими проблемами з Росією, все ж таки побудували і використали нешкідливу технологію автономного добування газу.

2006 р.
 


Рецензии