Убиение суицид заключение да изгнание писателей

Валентин В.БУГРИМ, академік, доктор філософії, літературознавець, публіцист, Посол миру …

… УБИЕНИЕ/СУИЦИД/ЗАКЛЮЧЕНИЕ да ИЗГНАНИЕ ВЫДАЮЩИХСЯ/ИЗВЕСТНЫХ
РУССКИХ ПИСАТЕЛЕЙ …

Цикл актуально-дослідницьких матеріалів
ПУБЛІКАЦІЯ – Перша ...

Воистинно, что в русской литературе мировые, шедевральные, классические и др. произведения создали гениальные / выдающиеся / известные /признанные писатели … 

Но какова судьба этих талантливых поэтов и прозаиков?

Російська імперія і Російська Федерація «шанувала» їх невизнанням, переслідуванням, цькуванням, залякуванням, в’язницею, вигнанням, фізичним і моральним приниженням та гнобленням (особливо на допитах та у тюрмах), невитриманням і вимушеною продажністю деяких владі, розправою, доведенням до самогубства і навіть вбивством ...!? ...

   Олександр ПУШКІН (1799-1837 рр.ж., Російська імперія), видатний поет, драматург, реформатор росмови – переслідувався  царатом, царедвірцями, аристократією, генерал-губернаторами, вигнанець, розглядалася його висилка до Сибіру або ув'язнення в Соловецькому монастирі, відбував заслання, доведенй до відчаю – помер в результаті вогнепального поранення на дуелі...
Написав 14 поем, 1 роман у віршах («Евгений Онегин»), 6 драматичних творів, 15 повістей («Дубровский» та інші), 7 казок і 783  віршів; ПЗТ у 10-ти томах ...

   Михайло ЛЄРМОНТОВ (1814-1841 рр.ж., Російська імперія) – видатний поет, прозаїк, драматург – заарештований у справі «про недозволені вірші», переслідуваний, гнаний на Кавказ, невизнаний офіцер-сміливець, ненагороджений «за сміливі дії» – убитий на дуелі ... Написав «Бородіно», «Парус», «Герой нашого часу», «Смерть поета», «Корсар»;  понад 400 віршів, 40 поем, 6 драм, 3 романи; ПЗТ у 4-х томах ...

   Олександр ГЕРЦЕН (1812-1870 рр.ж., Російська імперія) – видатний публіцист, письменник і дзвонар громадської думки, володар розумів, революціонер-демократ, прихильник повної державної незалежності України та Польщі – висланець і довічний вигнанець – помер на чужбині, у Парижі ... Написав відомі романи «Минуле і думи», «Хто винен?», ЗТ у 30-и томах; ПЗТ у 8-и томах ...

   Федір ДОСТОЄВСЬКИЙ (1810-1881 рр.ж., Російська імперія) – класик рослітератури, мислитель і один із ліпших світових романістів – пережив 7-місячне слідство, засуджений до смертної кари, невдовзі заміненої на каторгу, вигнанець до Казахстану, захворів на туберкульоз, – через що і помер ... Написав 8 великих романів, ПЗТ і листів у 35-ти томах ...

   Іван ТУРГЕНЄВ (1818-1883 рр.ж., Російська імперія) – відомий російський письменник, прихильний до української культури приятелював із Т.Г. Шевченком і Марком Вовчком, оголосив про намір звільнити селян від кріпацтва (ще у 1957 р.),  заарештований за опублікування (в обхід цензури) статті, присвяченої пам'яті М.В.Гоголя,  довго жив за кордоном; через незмінну шляхетність,  незалежну і чесну позицію, розпорядженням Миколи І був висланий у свій маєток без права виїзду за межі Орловської губернії і за кордон (останнє повернуто),– помер на чужбині, у Парижі; Написав  «Записки мисливця», «Рудін», «Дворянське гніздо»; «Батьки і діти»; ПЗТ у 30-ти томах ...

   Лєв Толстой (1828-1910 рр.ж., Російська імперія) – один із найвідоміших у світі російських письменників та мислителів, граф, зачинатель нової релігійно-моральної течії як толстовство, академік – відштовхуваний петербурзьким літтовариством, не знаходячи задоволення у російській дійсності, переслідувався страхом смерті та думками про самогубство, відчуттям мук і сорому за своє багатство – відлучений від церкви ... Репродукція портрета Л.М. Толстого  роботи Івана Крамського (1973 р.) Написав великі романи: «Війна і мир», «Анна Кареніна», «Воскресіннія»; Збереглося  174 художніх творів письменника, білше 300 статей, трактатів, відкритих листів, звернень; ПЗТ у 90-а! томах ...

   Іван БУНІН (1870-1935 рр.ж., Російська імперія-Російська Федерація)) – відомий російський та французький письменник, поет і перекладач, лауреат Нобелівської премії з літератури (1933 р.) Жовтневий переворот Бунін рішуче і категорично не прийняв і відкидав усяку насильницьку спробу перебудувати людське суспільство, оцінивши події жовтня 1917 року як «криваве божевілля» /«повальне божевілля». Сумарно більше 14 років свого життя І.Бунін прожив на території сучасної України. Володів українською мовою і перекладав твори з інших мов, зокрема з української. Свої  спостереження відобразив у щоденнику  «Окаянні дні» – правдивому, яскраво-гострому і влучному публіцистичному творові, пронизаному рішучим неприйняттям більшовицької революції та невимовному болю за Росію і гіркі пророцтва, висловлені з тугою і безсиллям щось змінити в хаосі руйнування вікових традицій, культури, мистецтва Росії. Наприкінці 1920 року Буніни відплили до Константинополя, назавжди полишивши Росію – гаряче улюблену свою Батьківщину. Усе подальше життя письменника пов'язане з Францією, жили на півдні країни в містечку Грас, біля Ніцци, де знімали дачу,  за винятком короткочасних поїздок до Англії, Італії, Бельгії, Німеччини, Швеції, Естонії. Бунін постійно (впродовж десятиріч) перебував під прискіпливою увагою Главліта (радянської цензури), його вважали «письменником емігрантом-білогвардійцем». Хворів емфіземою легень (черз що і помер) на чужині, у Парижі ... Найвідоміші твори: «Суходіл», «Село», «Пан із Сан-Франциско», «Легке дихання», «Життя Арсеньєва», оповідання «Кастрюк», «На краю світу», «Антоновські яблука», «Маленький роман» та інші, збірник «Стихотворения»... ПЗТ у ХІІІ томах ...

   Зінаїда Гіппіус (1869-1945 рр. ж., Російська імперія-Російська Федерація) – відома російська письменниця і критик. Жовтневий переворот Гіппіус зустріла вкрай вороже і побоючись гонінь, у 1920 вона емігрувала разом із своїм чоловіком Д. Мережковським до Франції, де виступала в статтях і віршах із різкими нападками на радянських керівників. Померла у вигнанні, у Парижі … Найкоштовніша частина художньої спадщини представлена її шістьма віршованими збірками: «Збори віршів 1889-1903 рр.». ПЗТ у 34 розділах ...

   Олександр БЛОК (1880-1921 рр.ж., Російська імперія-Російська Федерація) – відомий російський поет і драматург, не сприйняв Лютневу революцію і Жовтневий переворот; опинився у важкому матеріальному становищі,  марив,  серйозно хворів; вождь пролетаріату Вл.Лєнін не відпустив його на лікування за кордон, через що він і помер ... Написав поеми «Дванадцять», «Ямби»; 23 збірки поезій; ПЗТ у 9-ти томах ...
 
   Сергій ЄСЄНІН (1895-1925 рр.ж., Російська імперія-Російська Федерація) – відомий російський поет, цікавивися українською літературою, зокрема творами Тараса Шевченка і зробив переклад поеми «Княжна»; відвідав Україну; після закордонних мандрів, не знайшов друзів і прихильності у Москві; шукав втіху в алкоголі; навколо поета була створена гнітюча атмосфера – у стані депресії покінчив життя самогубством (повісився), за іншою версією його вбили наказом вищих партійних чинів ... А сина Юрія у 1937 році розстріляли за лжезвинуваченням.  Написав; збірка «Радуниця», поеми «Анна Снєгіна»; «Пугачов»; ПЗТ у 7-и томах ...
 
   Владімір МАЯКОВСЬКИЙ (1893-1930 рр.ж., Російська імперія-Російська Федерація) –  відомий російський радянський поет, публіцист, драматург, через активну політичну діяльність виключений із Московського училища мистецтв, поступово потрапив у літературну, а далі й ідеологічну ізоляцію, його не визнавали ані колишні колеги з ЛіФу, ні нові з РАППу, а підсумкову виставку  «20 років роботи» проігнорували і партійні чиновники, і впливові літератори; глибока душевна криза (зокрема й особиста) призвела його до самогубства –  він вистрілив собі в серце … Написав: поеми «Володимир Ілліч Ленін», «Хорошо»; збірка «На весь голос»; п’єса «Містетрія Буфф»; ПЗТ у 13-и томах ...

   Осип МАНДЕЛЬШТАМ (1881-1931 рр., Російська імперія-Російська Федерація) – відомий російський поет і прозаїк, літературознавець, один з найвидатніших митців-модерністів ХХ ст.; порвав із радянською дійсністю та її культурною традицією, неприйняття радянської влади, генералісимуса-горця Сталіна, ненавидів радянський офіціоз; арешт і заслання у Чердинь, потім поселення у Воронежі, чим зруйновано прагнення безповоротно деформованого арештом і хворобами виписатися сповна реалістично, сказати правду; другий арешт і табір на Далекому Сході (ГУЛАГ), хвороби, тиф і помирання ...  Написав: книга віршів «Камінь», програмне поетологічне есе «Розмова про Данте», антирадянський вірш «Старий Крим»; ПЗТ у 3-х томах ...

   Марина ЦВЄТАЄВА (1892-1941 рр.ж., Російська імперія-Російська Федерація) – відома російська поетеса, прозаїк і перекладачка. Її творчість особлива романтичним масималізмом, мотивами самотності, трагічною приреченістю кохання, несприйняттям і капіталістичної, і сірої радянської повсякденності, конфліктом побуту і буття, неприємної щоденності та духовного життя; експресивність і парадоксальна метафоричність. Через хворобу матері (сухоти) Марина часто жила за кордоном, а потім в еміграції (1922-1939 рр.): в Чехії, Італії, Німеччині, Швейцарії. Після арешту дочки Аріадни та розстрілу чоловіка Сергія Ефрона на Лубянці, впала у відчай. Жила у злиднях. Працювала в Літфонді. Посудомийкою. 31 серпняа 1941 року покінчила життя самовбивством (повісилася) у домі Бродельщикових,  куди разом із сином була визначена на тпостій. Твори: збірки «Вечерний альбом», «Вёрсты», трагедія «Федра»; низки мемурних портретів (Брюсов, Волошин, Бальмонт, інші); поеми «Чародій», «На Червоному коні»; Нині видано 110 її книг.  ПЗТ у 7-и томах ...

   Владімір НАБОКОВ (1899-1977 рр.ж., Російська імперія-Російська Федерація) – відомий російський і американський письменник (писав англ. мовою з 1940 р.). Відразу після Жовтневої революції 1917 року, 100 літ тому, дворянській родині Набокових довелося покинути свій маєток поблизу Санкт-Петербурга, рятуючись від революції, і втікати до Криму. Пізніше вони виїхали із Росії до Німеччини, тоді Франції, потім США назавжди і письменник ніколи не повернувся. У його творчості  ностальгія і тема втраченої батьківщині були повторюваними. Завдяки Олені Сікорській, сестрі письменника, в СРСР у 70-і роки його книги появились там у самвидаві. Чотири роки підряд (1963-1966 рр.) висувався на Нобелівську премію, вважається, що незаслужено її не отримав. Автор романів «Машенька», «Захист Лужина», «Запрошення на страту», «Дар», «Лоліта», 68 оповідань, перекладу «Євгенія Онєгіна» О.Пушкіна на англійську мову (21 прозових творів і 10 поетичних збірок); ПЗТ у 10-ти томах ...

   Йосип Бродський (1940-1996 рр.ж., Російська Федерація) – один із найвизначніших російських та американський поетів, есеїстів, лауреат Нобелівської премії у 1991-1992 роках; безробітний, звинувачений у неробстві (літературна діяльність могла бути лише у вільний від роботи час), заарештований, поміщений у психлікарню, судимий, засланий в Архангельську область, помилуваний, не визнаваний владою, вигнано-емігрваний із країни – помер від гострого інфаркта-міокрада в Нью-Йорку ... Написав: «Зупинка в пустелі», «Уранія», «Selected poems», «Nativity Poems / Bilingual Edition»; ПЗТ у 4-х томах ...

   Ніхто з них не мав прихильності Російської держави, її правителів, влади,  натомість зазнали гоніння, переслідування і виисилання на чужбину або доведення до самовбивства... Усі вони були «гнаними» ... Отак Росія «цінувала» свої світочів літератури і культури, демократії і прогресу ...
                (ДАЛІ БУДЕ ...)


Рецензии