Na pochatku tak ne bulo

   

    Семен прокинувся дуже рано, від м'якого звуку вібрації новенького телефону і машинально потягнувся за ним, безшумно спершись на лікоть .. За останній місяць-другий, він по-особливому навчився вставати дуже тихо і навіть з якимось благоговінням, і на те були  вагомі причини ...
    - Алло..так, тату ..?!
    - Алло, Сьома? Пробач що розбудив! Ти не забув?!!
    - Та ні, пам'ятаю .. - саме в цей момент телефон вказував на замітку в календарі  - бачиш, навіть нагадування було на телефоні, так що все серйозно! Ну, все, я скоро буду. До зустрічі!
    Йдучи у ванну, він вже за відпрацьованою звичкою поставив чайник, щоб заощадити час. Зробивши на швидку руку декілька бутербродів, почав поспішно снідати перед запланованими справами. Він, за останні кілька років звик це робити і не мало значення на скільки рано прокидався ..
      Перед ним стояла консерва, його улюбленого паштету з молодої телятини, закордонного виробництва, яка з недавніх пір, постійно була в його холодильнику. Сидячи за столом, він байдужо розглядав її упаковку, на ній була зображена гарна корова з  молодим телям поруч - ".. Хм, цікаво ..- раптом осінила його думка - виходить, що ця мила картинка викликає у нас людей апетит і бажання купувати цей продукт ... "...
     Уже одягнувшись, тихо підійшов до ліжка, ніжно поцілував безтурботно сплячу дружину і маленьку, з прекрасними складочками, пухкеньку ніжку, яка виглядала з-під ковдри. Вона відразу, судомно зігнулася в пальчиках дугою і знову, не повністю заховалася туди ж, мабуть від лоскотання неголеного обличчя, на якому розпливлася ніжна і трепетна посмішка ...

     Виїжджаючи із все ще сплячого міста, як завжди по суботах, потопаючого в зелені квітучих каштанів, Семен їхав ні про що не думаючи, та й думки не лізли в голову. Він мав чудову здатність, сидячи за кермом автомобіля, відриватися думками взагалі від усієї суєти і різних настирливих думок, і в ці моменти він міг міркувати про щось незвичне. Але в сьогоднішній ранок, це незвично-таємниче начебто чекало його десь попереду, за поворотом ... У цьому стані він під'їхав до знайомих  бузкових кущів і дерев'яних воріт...
       Уже з батьком в машині, Семен ніяк не міг придумати теми для розмови, що раніше ніколи не створювало труднощів і  вирішив сам для себе що ще не зовсім прокинувся. Попереду була дорога на годину-півтори їзди. З декількох фраз батька, він здогадався що той бажає розпочати розмову і при тому на якусь хвилюючу його тему, але включивши ранковий випуск новин, дав цим зрозуміти що не бажає цього. Його батько, Микита Жданов, був тим мудрим батьком, хто так добре розумів ці тонкі натяки улюблених дітей і при тому єдиних, відчував ту межу, перейшовши яку, діти вже не сприймають слова батьків як слід, а тільки дратуються ...

       Через годину з малим, навігація привела у потрібне село, хоча батько і без того всякий раз вказував на потрібний поворот, що під кінець навіть трохи роздратувало розвіяні почуття сина. Він вперше поїхав допомогти батькові в заготівлі м'яса, яке вони купували, вже років п'ять поспіль саме для нього, любителя молодої телятини, кожної весни, а іноді і пізньої осені, що раніше батько робив з дядьком Михайлом, рідним братом по матері .
      Заїхавши у двір, Семен помітив що їх вже давно чекають. Господиня, у брудному фартусі, на ходу привітавшись, метушливо бігала з дому в хлів, двері в який були навстіж відчинені. В дальньому кутку хліва, на чистій підстилці, стояла величезна, руда з білими плямами корова і її теля-сисунець, яке на подив було дуже схожим на матір своєю мастю. Корова-мати вилизувала йому шию і за вухами, а воно грайливими очима дивилося на людей і смішно хвицало повітря.  Його вразило сумне, але не гучне мукання корови, яка ніби наперед вже знала, що має статися, а підійшовши ближче, ще більше був вражений її вологими, красивими очима..в яких можна було все це прочитати ... Дивне почуття, незнайоме ще молодому Семену, змією заворушилося під серцем, а в черзі до його розуму стояли такі ж незрозумілі думки ...
     Їх перервав батько, підійшовши до сина з метушливою посмішкою, кувалдою і приготованими заздалегідь мотузками. Через якусь мить, Семен вже був за хлівом і тримав кінуць мотузки, яка була  прив"язане  за шию теляти. Воно здалося йому таким тендітним, розміром з Кавказьку вівчарку, хоча чув від жінки-господині, що в цьому році теля народилося на славу,  дуже велике... Мить..пролунав глухий удар по потилиці тварини.. Теля підкосилося спочатку на передні коліна, а потім впало набік, випустивши якісь хриплячі звуки.. в руці батька з"явився ніж..і на землю захлюпотіла кров ... у передсмертній агонії, тварина вся тремтячи, різкими рухами розпрямила кінцівки і ще кілька разів смикнула ними, боляче зачепивши копитом недосвідченого Семена, від чого той, впав послизнувшись в калюжу крові, бризки якої потрапили на лице і одяг...
     Його охопило мерзенне почуття, хоча він розумів, що мужність тут зовсім ні до чого, що йому не зробилося зле від картини свіжої крові, це щось зовсім інше, що відбувається глибоко в душі людини .. Коли батько почав обробляти тушку, Семен відійшов за хлів і впершись до стіни, стояв у незграбній позі, хаотично намагаючись розібратися зі своїми почуттями...
      Завантаживши тушку в машину, Семен стояв і спостерігав як батько, посеред двору відмивав руки від крові.  Корова мукала вже голосніше ніж раніше, мабуть відчувши запах крові, але ще з більшим сумом і відчаєм, ніби розуміючи, що нічого вже не повернути назад.  Господиня  стояла поруч з коровою, гладила шию, притулившись до неї лицем і намагалась цим заспокоїти її...  І чомусь саме в цей момент, йому пригадалися слова з повісті "Хаджи-Мурат", яку читав менше року назад: - "І яка ж руйнівна, жорстока істота людина, скільки знищила різноманітних істот, рослин, для підтримки свого життя ... ".  І тільки зараз він зрозумів глибину і значення цих слів, яку раніше не помічав, не розумів і не відчував ... Але ж автор прийшов до цього висновку лише дивлячись на скошені луки, рослини..а тут, ми, у матері на очах, забираємо її таке ж, улюблене, як і для нас дитя, щоб вбити його, а потім з'їсти?! Чому так влаштоване життя?!? Чому все побудовано на жорстокості, насильстві і смерті ..?! Чому все так повинно бути ...?
      

    Виїхавши з селища на рівну дорогу, Семен, від переповнення емоціями, навіть машину вів повільно, бо ніяк не міг зосередитися і  відчував як його поглинає депресія, зовсім ще незнайома, а тому більш огидна... Батько, майже з самого початку побачив, що з сином щось не добре, але не розумів що є причиною і терпляче мовчав, чекаючи перших слів від нього. Вже більше ніж на пів-дорозі, Семен не витримавши гнітючого мовчання, видавив із себе:
   - Не думав що все ось так..жорстоко. Я тепер вже і не хочу цього м"яса!? Таке жорстоке реальне життя...
 Батько, після невеликої паузи подивившись на сина, відповів рівним голосом:
  - На початку так не було.
  - Що ?! Ти про що?! - запитав Семен, трохи злякавшись, що вийшло якось дратівливо.
   Він і не підозрював, що батько процитував слова Ісуса з Євангелія, сказані у зовсім іншій ситуації, хоча знав, між іншим від сторонніх людей, що його батьки ходять до якоїсь протестантської церкви, або точніше зібрання, ось уже як місяці три - чотири, але Микита Сергійович сказав саме те, що так потрібно було синові в цей момент.  До кінця дороги він встиг розповісти небагато, про створення, про гріхопадіння людини, про прокляття і про відкуплення. Хоча  син запам'ятав лише одну фразу: "..на початку так не було...", а те що було на початку,  записане у Біблії,  книзі Буття...  Ці слова батька були тією рятівною мотузкою, кинутою потопаючому, вони ніби наперед говорили, що твоя депресія не страшна, від неї є ліки...
          Розвантаживши машину і попрощавшись з батьком, Семен не доїжджаючи до будинку за кілька кварталів, зупинився біля парку в тіні величезних каштанів, де любив проводити час і кілька годин провів поринувши роздуми ...- "..ось воно таємниче за поворотом ,зустріло мене ... ".
        Те, що сталося, порушило і роздратувало найніжніші почуття Семена, який всього лише два місяць як став батьком і жив ніби в іншому світі, де не існує жорстокість і депресії.  "Ось вона реальність, в якій панує насилля і смерть .. Виходить моє благополуччя частково побудоване на смерті та стражданні інших?!? Я позбавив життя іншу істоту і тим поліпшив свій добробут?! Позбавивши життя іншого, продовжив цим своє життя?! Але чому так жахливо влаштоване життя ?! І для чого ця корова-мати народжувала своє дитя? Щоб через місяць-другий втратити його?! Для чого все це?! Всюди одна смерть... І стати веганом у цій ситуації зовсім не вихід, нічого крім жалюгідного марнославства і самонавіяння в цьому нема.. бо ж все так побудовано, такий закон життя!? Хижий звір, щоб прогодувати своїх дитинчат, позбавляє життя того хто виявився слабшим від нього і в цьому його благо?!? Але ж це не благо?! Це якесь прокляття.. все живе приречене на смерть.. адже і я помру.. і мій син.. дружина... ". І найбільше мучила думка, не про те, як чим скоріш позбутися цієї депресії або забутися, а де знайти задовілняючу відповідь на ці болючі питання, щоб раз і назавжди покінчити з ними, щоб вони не поверталися в майбутньому у моє життя?  Але  бачив себе нещасною здобиччю в пазурах цих думок, відчував їх дію, подібно до зміїної отрути, яка поступово паралізує жертву...

        Зайшовши у дім, Семен доклав чимало зусиль, щоб приховати свій пригнічений стан від люблячої дружини. Відмовившись від обіду і запитавши дозволу дружини побути наодинці в своєму домашньому кабінеті, зауваживши про наявність недоробленої роботи, молодий батько і не помітив як просидів декілька годин біля комп"ютера і розкладених на столі паперів, в повній бездіяльності, знову поринувши у роздуми... "Виявляється, я шукаю сенс мого життя.. а, завжди був впевнений, що не просто твердо знаю у чому він, але що, ось він, у моїх руках..?"
      Змусивши себе трохи повечеряти, Семен запропонував дружині лягати спати, хоча завтра була неділя, день відсипання і відпочинку. Уже в ліжку, дружина не витримавши запитала:
   - Сонечко, що з твоїм настроєм? Щось трапилось ..?
   - Та ні, все добре! Просто, самопочуття погане, думаю це пройде, як висплюся добре.
   Вислухавши від дружини трохи подробиць про те як вони з малюком провели день і які у них плани на вихідні, Семен вже чув рівне дихання дружини і приємне сопіння сина. Як це і буває з усіма, з настанням ночі, ці думки ставали ще похмурішим і відчутнішими.  "Чого я прагну і куди рухаюсь? У чому тоді сенс? В сім"ї?! Але ж я  так легко можу все це втратити?! Та що там можу, мене це чекає неминуче?! І якщо це  станеться навіть через багато десятиліть, то це  тільки збільшує наші страждання, від втрати всього?! Тоді навіщо мені любити і берегти їх, якщо цим благополуччям і успіхом, я тільки збільшу їхню втрату, примножу їм страждання в майбутньому?! "  Вже опівночі, намучившись від крутіння у ліжку, Семен вийшов на кухню, випив склянку теплого вина і повернувшись у ліжко, заснув важким сном...
      Цієї неділі, голова сімейства доклав максимум зусиль і фантазії, щоб побороти свою депресію, а точніше заглушити її, хоча походи в ресторан, кіно, прогулянка з дружиною і сином, тільки здавалося посилювали її. І весь цей час, в його думках спалахували слова батька - "на початку так не було", які були чомусь такі природні і зрозумілі і було сильне бажання прийняти їх, почати міркувати над ними, але Семен відганяв їх, з незрозумілою огидливістю, бо аж надто простими здавалися  ці слова, адже має бути щось набагато серйозніше і значиміше, а не те, що  валяється при дорозі і доступне кожному перехожому...

       Наступні два тижні праці, напруженої, але  улюбленої для Семена, тим більше не зуміли заглушити гнітючі думки, укорінені в серці молодої людини. Він відчував, як збільшується вакуум в його душі, якого  не знав раніше. Успіх на роботі ставав все байдужішим і підвищення, яке ніби і не випадково припало на ці дні, було прийняте ним як належне, майже байдуже, а ще більш не зрозумілішою була заздрість співробітників його положенню, яка й не ховалася в їх лицемірних поглядах. "Цих людей напевно, ніколи і не відвідують  думки, про сенс їхнього  життя?" - думав він, дивлячись на резинові посмішки своїх колег, підіймавших келихи зі словами: - "Ваше здоров'я, Семен Микитович, за ваш успіх! "  Він помічав, що все частіше поринав у роздуми на робочому місці, чого ніколи раніше не робив і дозволити собі не міг. У наступний тиждень після того, що сталося, Семен майже не розлучався з навушниками, слухаючи улюблену музику на роботі і по дорозі додому. І саме на неї він покладав найбільше надій, адже  і справді отримував своє умиротворення від прослуховування особливо улюблених творів і поставлені питання поступово ставали жалюгідними і  розум перемагав сам себе... Але трохи згодом, довелося зізнатися самому собі, що улюблена музика навпаки, була лише подразником душевної рани. Його починала лякати зростаюча апатія до всього, роботи, успіху і взагалі до життя...
 

     Одного пізнього вечора, коли дружина з дитиною заснули, Семен нечутно встав з ліжка і зайшов до свого кабінету. Взяв стілець, підійшов до книжкової полиці біля стіни, висотою до самої стелі і поліз діставати щось на верхніх ярусах. Кілька книжечок шльопнулись на підлогу, Семен завмер, потім зліз із стільця і підійшов до дверей послухати чи не прокинулася дружина. Потім підійшов до комп'ютера і включив негучно музику, розуміючи що поводиться як мінімум дивно, тому не хотів незручних запитань від неї саме зараз. Після другої спроби дістав з самих верхніх рядів книгу,  ніби завжди знаючи про її наявність через часте користування, хоча ніхто не торкався її ще з новосілля в їх новій чотирикімнатній квартирі. Це була Біблія, яку дружині подарувала подруга і колега по роботі. Молоду людину охопило дивне почуття радості, ще не знайомої йому, коли відкриваючи перші сторінки, побачив ту саму книгу Буття!
      До глибокої ночі, Семен перечитував усього кілька перших розділів цієї книги, знову і знову повертаючись на початок. Бо відчував як у підземний лабіринт його розуму, пробивається промінчик світла, свідкуючи про звільнення від марних та неусвідомлених блукань, і не підозрюючи, що через деякий час, йому захочеться з кожним, поділитися цією радістю ..!      

                *2017*      


Рецензии