Бурьяни - корма для тварин

БУР’ЯНИ – КОРМА ДЛЯ ТВАРИН

   Зайві бур’яни можна використовувати для корму домашніх тварин – курей, індиків, гусей, качок, кролів, свиней, не кажучи про корову, яка споживає тільки трави.
  Для таких цілей можна бур’яни і спеціально вирощувати.

  АМАРАНТ і ЩИРИЦЯ. Багато років тому піднялося питання про вирощування дуже питомної рослини амарант. Після широкої інформації аматори почали вирощувати амарант на своїх присадибних ділянках і користуватися ним для лікування та корму домашньої худоби.
 
   Аналогом амаранту є щириця, про котру ми вже писали.
   Щириця – карантинний бур’ян, настільки саморозповсюджуючийся, що його вирощувати заборонено. Те саме стосується і амаранту.
  Тому досі сільськогосподарське вирощування і заготівля насіння амаранту не впроваджено.

  Питомними у амаранту є його насіння і листя.
  У щириці – тільки насіння. Листя у щириці жорстке, з великою присутністю кремнезему і мало придатне для згудовування худобі.

   В насінні амаранту і щириці присутні всі білки, у тому числі і незамінні (які є тільки в м’ясі). Таке насіння може замінити вживання тваринної їжі і для людей.

   Раніше писали, що саме амарант може спасти людство від голоду і смерті в часи глобальних потрясінь.

   Насінням щириці та амаранту (запаривши чи проваривши) можна відгодовувати не тільки птицю, а  свиней, кролів, нутрій, кіз, овець, корів, коней.
 
ЧУМИЗА.

   Садівник Іван Петров (з якого села – не повідомляє) написав у газету ”Дім, сад, город” листа, де розповів про чумизу наступне:
  “У 50-х роках чумизу сіяли в нашій країні у колгоспах, однак невдовзі про неї забули, а дарма. Вона дає набагато вищий урожай зерна, ніж традиційні зернові культури. (Тому що теж з класу бур’янів. О.П.).
   
   Чумиза – найвигідніша з усіх зернових. З однієї сотки можна одержати 100–150 кг зерна, 6–7 ц зеленої маси, 1–1,5 ц першокласного сіна.
   Після обмолоту солому викидати не треба, її з великим задоволенням поїдають кози та коні, а січку – й корови.
  …Практикував я і таке: одній кролематці давав зерно і зелену масу чумизи, а другу годував звичайним кормом. Коли через деякий час порівняв кроленят, з подивом помітив, що ті, які споживали чумизу, виросли майже у півтора рази більшими.

   Дуже полюбляють зерно чумизи і курчата. Ті, хто годує їх пшоном, можуть повністю замінити його чумизою. Не відмовляються від неї і дорослі кури, і навіть гуси та качки.”

   Останніми роками люди скаржаться, що домашню худобу тримати і ростити стало невигідно – корма занадто дорогі.
   Та ось тільки дві рослини-бур’яни спроможні прокормити будь-яке стадо тварин і коштують вони.., звичайно праці, але всього з одної сотки площі землі. А скільки ще інших бур’янів можна використати як корма.

   Кропива – насіння і трава ідуть на корм всім тваринам.
   Господарки знають – без кропиви не виростити здоровою ні одну домашню тварину.

   Лобода – трава і насіння.

   Щавель кінський – насіння.

   Енотера – насіння.

   Грицики – насіння.

   Переліковані бур’яни продукують величезну кількість насіння, можуть бути обмолочені і зібрані мішками.

   Буркун білий і жовтий – трава як домішок до сіна для корів для збільшення надоїв молока.

   Насіння курячого проса, мишачого горошку, чини, лопуха, моркви дикої, борщівника – список можна продовжувати і продовжувати, якщо вивчати властивості бур’янових рослин.

    Ось прийшла зима. Бог щедріше попіклувався про птиць взимку, аніж літом.

\  Влітку – і комахи, і черв’ячки.
 
  Та взимку величезна кількість рослин бережуть на собі і ягоди, і насіння до самої весни. Насіння моркви дикої знаходиться в розкритих доверху чашечках-лійочках, наче поданих тарілочках, і не осипається.
 
   Робінія біла та карагана жовта – збирають стручки пізньої осені і зимою, просушують і обмолочують.

   Горобина червона – полівітамінний засіб як для тварин, так і для людей.
   Горобину, як і калину, потрібно мати в кожному садку.

   Бузина чорна і червона кущова – теж потрібна в садку, як ми уже згадували, щоб ніколи не хворіти та довго жити.
  Для птахів бузина – захисна сила, щоб перезимувати, витримати зимові морози. Дикі птахи ранньої осені дуже швидко об’їдають ягоди бузини, тому що в цей час вони відлітають у інші краї, і саме ягоди бузини надають їм сили для перельоту.
 
  Верба – для корму водоплавної птиці ранньою весною згодяться жіночі суцвіття-сережки.

  Ліщина – на ній теж ранньої весни розпускаються чоловічі суцвіття-сережки. У висушеному вигляді за поживністю прирівнюються до пшеничних висівок.
 
  Сережки верби, ліщини  самі опадають, і збирати їх можна просто під деревом.
 Зауважимо також ще одну важливу річ.

   При згодовуванні птицям насіння, його потрібно пропарити окропом або проварити. Мудра природа, піклуючись про розмноження рослин, пристосувала організм птахів не перетравлювати остаточно насіння в їх шлунку. Частка насіння, в якому зберігається зародок, разом з послідом птахів потрапляє в землю, де і проростає.

   Так розмножуються рослини за допомогою птахів.
   Шпаки розповсюджують бузину.
   Тому насіння всіх бур’янових для корму птиці бажано запарювати окропом або проварювати, щоб насіння знову не потрапляло з послідом на город.

   Маємо надію, що прочитавши невеликий розділ про кормові бур’яни, ви тепер не поскаржитеся, що домашні тварини утримувати невигідно.

1996р.


Рецензии