СНIГ

 

     «Падає сніг, ти не прийдеш сьогодні ввечері». Що це? Звідки? Ах да! Шарль Азнавур. І дійсно, падає сніг, і сьогодні ввечері ніхто не прийде, і Новий рік доведеться зустрічати одному. Ще темно, шостій ранку, можна спати, нікуди поспішати не потрібно, але чомусь завжди, коли можна виспатися, прокидаєшся рано. Ах! Який сніг! Сніжинки виникають з темряви, лише на мить блиснуть перед склом, в освітленому квадраті вікна, і знову зникають у темряві. Ось так і ми, виникаємо з мороку вічної ночі, щоб на короткий час з'явитися на світло, і знову йдемо в вічну ніч. Вітер кружляє нас в шаленому танці, то зближуючи, то несучи в різні боки, далеко один від одного. А хтось ось так же стоїть біля вікна, і дивиться на нас, як ми дивимося на ці сніжинки, у кожної з них своя доля, але ми не помічаємо їх, цих швидкоплинних доль, ми просто бачимо, як йде сніг. Для кого і наші долі, лише мить у темряві вічності. Хто це? Бог? Один, один у всьому всесвіті, Боже мій! Як він самотній!
     І знову за вікнами сніг. «Падає сніг, ти не прийдеш сьогодні ввечері, падає сніг, ми не побачимося, я знаю». Що це? Звідки це, коли це було? Ах да! Шарль Азнавур! Це було давно, так давно, що згадати неможливо, коли це було, це було в іншому, зовсім іншому житті. А сьогодні, сьогодні Новий рік, і зустрічати його доведеться на роботі.
      І всі присутні тут люди, весь монотонний гул аеропорту - все це зникло кудись, розчинилося, - залишилися тільки він і вона, та нескінченний, що летить з темряви, і зникає в темряві сніг, і звуки забутої, ніжної, сумної мелодії заповнили простір, і час перестав існувати. «Падає сніг, ти не прийдеш сьогодні ввечері, падає сніг, ми не побачимося, я знаю, але я знову чую твій улюблений голос, і відчуваю, що вмираю, тебе немає тут».
     І знову рука твоя лежить на його плечі, звучить тиха музика, співає Шарль Азнавур і за вікнами падає сніг!..

     А на ранок випав сніг і зафарбував все, що було, наче хтось перекреслив все, що було між рядків. А на ранок випав сніг, і вся біль моя охолола. І кудлатий пес злизав дві сльозинки з моїх щік. І все падав сніг, все на світі замітаючи...
     Немає ні завтра, ні вчора, все за білою пеленою. Падав рік і падало століття... І під передзвін трамваїв він на вухо мені шепотів все, що збудеться зі мною.

     Так, ми любимо Новий рік за те, що він повертає нас в дитинство. А в дитинстві для щастя треба зовсім небагато. Відчуття польоту, коли котишся на санках з гори, запах мандаринів, блискучі кульки...
     Коли ми дорослішаємо, кульки перестають нас радувати. Адже щастя - воно не зовні, воно десь всередині. Якщо хоч ненадовго забути про свої дорослі справи і турботи, то можна його відшукати в простих речах. В усмішці дитини, в морозному зимовому ранку, зустрічі зі старими друзями. Звичайно, буває, що на душі шкребуть кішки. Але якщо посміхатися, незважаючи ні на що, то світ, можливо, почне посміхатися у відповідь. З Новим роком! З новим щастям!


Рецензии