Фуфловий туберкульоз...

Фуфловий туберкульоз,
Або знову про «декретників»

Минулого тижня я друкував на своїй сторінці у Фейсбуці матеріали про «зоряне» подружжя з м. Мукачево, яке спромоглося не тільки за рахунок фіктивної довідки про хворобу дружини на туберкульоз отримати чоловікові декретну відпустку по догляду за дитиною, бо дружині це було категорично заборонено, а і успішно усім разом, враховуючи також і дитину, виїхати за кордон до США, успішно увівши в оману працівників посольства США, з якими вони проходили співбесіду. Адже інформацію про хворобу на туберкульоз,  вірогідніше за все, було приховано.
На сьогодні, після отримання офіційних відповідей, я можу назвати прізвища цих мукачівців.

Матеріали особової справи

Минулого року, за наявності інформації по факту отримання від мукачівських лікарів фіктивної довідки про хворобу туберкульоз та її використання для отримання декретної відпустки слідчим Мукачівської міської міліції на початку 2006 року та виїзду за кордон – США до родичів дружини, мною було розпочато журналістське розслідування. З цією метою в різні державні установи було скеровано інформаційні запити, на які згодом надійшли відповіді. Деякі з них, які не можуть нашкодити слідству, яке нині проводиться правоохоронними органами, я надаю вашій увазі.
З Закарпатського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України за підписом начальника Юращук В.М. я отримав відповідь. Цитую із незначними скороченнями:
«…Повідомляємо, що Ваше звернення до Закарпатського управління ДВБ НП України щодо можливих неправомірних дій заступника начальника відділу – начальника слідчого відділу Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області підполковника поліції Петрище М.М., який у 2006 році отримав відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку, підставою для надання якої стала фіктивна довідка з медичного закладу щодо перебування дружини Петрище М.М. – громадянки Петрище (Химич) О.М. на лікуванні у медичних установах з діагнозом туберкульоз, Закарпатським управління ДВБ Національної поліції України, у межах компетенції, розглянуто.
Так, вивченням матеріалів особової справи Петрище М.М. встановлено, що останній дійсно у період з 13.03.2006 по 16.03.2007 року перебував у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку (наказ УМВС України в Закарпатській області від 16.03.2006 № 43 о/с), у період з 16.03.2007 по 16.03.2008 Петрище М.М. перебував у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею чотирьохрічного віку (наказ УМВС України в Закарпатській області від 05.04.207 № 66 о/с), підставою для надання Петрище М.М. вказаних відпусток стала довідка лікаря-фтизіатра від 09.02.2006, виписка з протоколу ЛКК № 6/243 від 17.02.2006, виданого Закарпатською обласною дитячою лікарнею, та виписка з протоколу ЛКК № 7/307 від 23.02.2007, виданого Закарпатською обласною дитячою лікарнею щодо знаходження дружини Пертрище М.М. – гр. Петрище (Химич) О.М. на лікуванні у медичних установах з діагнозом туберкульоз лівобічної ділянки тіла.
Інформуємо, що згідно з листом Департаменту охорони здоров'я Закарпатської обласної державної адміністрації від 22.12.2017 № 1543/2017, гр. Петрище (Химич) О.М. у період з 2005 року по 01.09.2016 року до медичних закладів, підпорядкованих Департаменту хорони здоров'я, за медичною допомогою не зверталася.
У зв'язку з цим, зібрані матеріали надіслано до прокуратури Закарпатської області, для прийняття рішення згідно з вимогами чинного законодавства…».

Кримінальне провадження

Згодом мною в січні 2018 року із Закарпатської обласної прокуратури було отримано листа із пакетом документів. В супровідній за підписом прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури слідчого управління Закарпатської області п. І. Царя, зокрема, повідомлялось:
«Повідомляємо, що 05.01.2018 відповідно до матеріалів службового розслідування за Вашим зверненням, які надійшли із Закарпатського управління ДВБ Національної поліції України, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження № 42018070000000014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.
Досудове розслідування триває.
Додаток: Витяг з Єдиного реєстру досудового розслідування на 1 арк.».
Як стало відомо, нині матеріали кримінального провадження по цій фуфловій туберкульозній справі з декретними відпустками та виїздами за кордон передано в слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області.
 Далі буде.

Михайло Темнов,
голова ЗОО ВГО «Правозахист».


Рецензии