Мёд и дёготь

         Бджоли постаралися. Вони назбирали меду стільки, що вийшла ціла бочка. Оформили мед у вигляді статті і пропонують усім. Але їхню бочку ігнорують. Бджілки здивовані: адже вони так старалися! Вони зібрали багато посилань, опрацювали масив матеріалу, а їхню роботу відкидають, та іноді починають ігнорувати ще бджілок та вулик. Чому? Бо вони разом із медом прихопили ще й дьоготь, та не ложку, а цілий джбан. Навряд чи хтось стане пригощатись медом, ризикуючи отруїтись.
        Дьоготь у меді може з’явитися по-різному. Іноді його прихоплюють через незнання в даній області знань, або через недостатній життєвий досвід. Можуть закладати цілеспрямовано, щоб зрозуміти: чи стануть їсти нібито привабливий, а, насправді, неїстівний мед. Буває, що робочих бджілок підставляють трутні, або й матка. Це роблять також так звані “доброзичливці,” яких ніколи не бракує, конкуренти, просто інтригани, або й вороги, відкриті чи замасковані. Щоб знизити самооцінку споживачів такого меду і зробити їх більш доступними для впливу. Такі наслідки слід передбачати.
        Дьоготь може міститися у посиланні на раніше опротестовану публікацію, яку нав’язують знову. Частина статті демонструє некомпетентність автора, жагучу заздрість до чужих заслуг і невміння цінувати чужу працю при відсутності власної. Або це вставлена, ніби між іншим, фраза, що принижує спеціалістів у певній галузі. Щоб мати можливість відчути власну вищість завдяки спробам принизити когось.
       Мед не завжди буває життєво необхідним. Частіше без нього можна обійтися. Якщо бджоли впевнені у якості своєї праці, а виготовлений мед ігнорують, то варто уважніше придивитись до складників меду. Вони можуть бути неїстівними.  Не варто їсти зіпсований дьогтем мед. Бо мед також стає неїстівним.

20.03.2018.
“Сторінки записника.”
Картинка із інтернету.


Рецензии