Шуанвондо

ШУАНВОНДО
Йомак
Тиде шукерте-шукерте, ш;д; пачаш ш;д; ий ончыч лийын. Такше южо ен*-шамыч чыла тидым шке гыч шонен лукмылан гына шотлат. Но мом ыштет, нуно вондер ден пеледыш йылмым, вондер ден пеледыш-влакын мутланамыштым й;ршешат огыт умыло. А п;рт;сыс; т;рл; кушкыл-влак нигунамат огыт ондале. Нуно ондаленак огыт мошто.
Икана моткочак ныжыл т;сан, роза пеледышын гай мотор, тугаяк чевер пеледышан, вичкыж кап-кылан вондын шочмо кечыже лишемын. Аланысе чыла пеледыш, кушкыл, вондер-влак тудлан шке п;лекыштым ямдыленыт. Лачак путыракат шуркалыше иман коштыра л;мегож гына нунын радамыш ушнаш тоштын огыл. Тудо семынже тыге шонен:
- Вет тиде ныжыл вондо тыгай мотор т;сан. Тудлан моло кушкыл-шамыч п;лек шотеш эн мотор пеледышым ямдылат, а мыйже мом п;леклен кертам? Шуркалыше имем деч моло мыйын нимат уке…
Шочмо кечыжым палемдаш ямдылалтше вондо шке т;жвал т;сш; дене гына огыл, эше чонжо денат мотор, кажныжым умылен моштышо кумылан лийын. Сандене тудо л;мегожын ш;лыкан шонышыжым вашке шижын, умылен шуктен. Тунамак палыме чевер лыве деч л;мынак л;мегож деке чон*ештыл миен толаш, тудым шочмо кечышкыже ;жаш йодын. Тудыжо шуко вучыктыде вондын йодмыжым шукташ вашкен.
 Л;мегож ныжыл вондын уло кумылын пайремышке ;жмыжлан ш;м-чонжо денак куанен да шочмо кечыш мияш товатлен каласен. А п;лек шотышто тудо тыгерак шоналтен: «Мый ынде палем, мо эн чот к;леш тиде ныжыл да чевер пеледышан мотор вондылан…»
  Теве вондын шочмо кечыже толын шуо. Тудо чыла уна-влакымат куанен, ныжыл кап-кылжым, мотор т;сшым модыктен вашлие. Кажне уна шке п;лекшым, мотор деч мотор пеледышым кучыктыш. Мучашлан черет чоштыра л;мегож декат шуо. Тудо вондо деке лишемын, тыгерак каласыш:
- Тыйын илышыштет мый эн сайым гына да кужу ;мырым тыланынем. Но тыйым кеч-к;ат сусыртен, илышетым к;чыкемден, локтылын кертеш. Кызыт тый шкендым нигузеат арален кертдыме, арален моштыдымо улат. Сандене тыланет мый теве тидым п;леклынем.
Тыгодым коштыра иман л;мегож вондылан шкенжын пел ужгажым кучыктыш. Тыгай п;леклан вондо нимо деч чот куаныш. Тудо л;мегожлан тыге вашештыш:
- Тау тыгай чапле п;лекетлан, шергакан йолташем. Чынак, мыланем тыгай коштыра иман, шуан ужга але марте моткоч чот ситен огыл. Ынде мый тудым нигунамат ом кудаш…
Тидын деч вара саде мотор вондо чынжымак шуан, п;с; иман, шкенжым арален моштышо, мотор пеледышыжым утыжым к;рышташ пуыдымо лийын. Тудо мотор, чевер пеледышан вондым кызыт чыланат шуанвондо але локама маныт.
А л;мегожын путырак чот шуркалыше п;с; имыже тидын деч вара ятырлан н;шкемын.
 


Рецензии