Лихие 90-е Гл. 5 1995 г. Часть 4-7 Новый город

ПОЛОННОЕ   -  ОДНО  ИЗ  НЕМНОГИХ   СТАРИННЫХ  ЗДАНИЙ  В  ГОРОДЕ

Mysthtetl.org

ЛИХИЕ  90-е 

ГЛАВА 5  1995 год

ЧАСТЬ  4 -7   НОВЫЙ  ГОРОД


Від самого початку при костелі-каплиці працювали отці Єзуїти. Уподобання до Єзуїтів Януш мав ще з дитячих літ, коли відомий апостол католицтва в Україні, єзуїт Петро Скарга (1536-1612), був духовним отцем його матері польки — католички графині Зофії у православному домі батька-українця князя Василя-Костянтина (1526-1608).

У 1617 році татарська орда під проводом хана Девлет Герея вторглася в Поділля, знищуючи все вогнем і мечем, забираючи в поганський полон багато людей. Слідом за татарами на Україну рушило турецьке військо на чолі з Алімазором. У 1618 році, після такого нашестя ворогів, Полонський костел був пограбований і спалений.

Відбудував його у 1646 році Станіслав Любомирський, краківський воєвода. У 1649 році князь Любомирський зафундував будову парафіяльного костелу в Полонному—Новому Місті, поблизу річки Хомори, під назвою св. Анни на честь покровительки своєї матері. Перед смертю Полонські маєтки Станіслав віддав своєму наймолодшому синові Яцкові Константинові і в написаному заповіті запропонував синові будівництво парафіяльного костелу із заготовлених ним для цього будівельних матеріалів. Будова ця була потрібна у зв’язку з фортифікацією Полонного—Волі і перебудовою замку в роках 1640-46, а отже з додатковим відокремленням потужними бастіонними валами замкового костелу-каплиці від Нового Міста.

-----------------------------

Изначально при костеле-часовне работали отцы иезуиты. Предпочтения к Иезуитам Януш имел еще с детских лет, когда известный апостол католицизма в Украине, иезуит Петр Скарга (1536-1612), был духовным отцом его матери польки - католички графини Зофии в православном доме отца-украинца князя Василия-Константина (1526-1608 ).

В 1617 году татарская орда под руководством хана Девлет Герея вторглась в Подолье, уничтожая все огнем и мечом, забирая в языческий плен много людей. Вслед за татарами на Украину двинулось турецкое войско во главе с Алимазором.

В 1618 году, после такого нашествия врагов, Полонский костел был разграблен и сожжен. Отстроил его в 1646 году Станислав Любомирский, краковский воевода.

 В 1649 году князь Любомирский учредил строение приходского костела в Полонном-Новом Городе, вблизи реки Хоморы под названием св. Анны в честь покровительницы своей матери. Перед смертью Полонские имения Станислав отдал своему младшему сыну Яцкову Константиу и в написанном завещании предложил сыну строительство приходского костела из заготовленных им для этого строительных материалов. Строение это было нужно в связи с фортификацией Полонного-Воли и перестройкой замка в годах 1640-46, а значит с дополнительным отделениям, мощными бастионными валами замкового костела-часовни от Нового города.

                ПРОДОЛЖЕНИЕ  СЛЕДУЕТ




=


Рецензии