Лихие 90-е Гл. 5 1995 г. Часть 4-9 Иезуиты

ПОЛОННОЕ     ВНУТРЕННЕЕ  УБРАНСТВО  КОСТЁЛА  СВЯТОЙ  АННЫ
polonne.inf.ua


ЛИХИЕ  90-е 

ГЛАВА 5  1995 год

ЧАСТЬ  4 -9   ИЕЗУИТЫ   


Після другого зруйнування костел-каплицю було відбудовано лише у 1716 році. Зробив це Єжи Домінік Любомирський. Тоді до Полонської святині знову повернулися отці Єзуїти.

На початку головним їхнім завданням далі була духовна послуга князівського двору і придворної служби. Коли, у 1718 році, при існуючому костелі-каплиці Єжи Домінік заснував місію отців Єзуїтів, почали виконувати душпастирську діяльність відносно всіх католиків міста і околиць, виїжджаючи на народні місії по Волинській землі.

Дякуючи такій місіонерській праці каплиця стала замала, отже, князь Єжи Домінік у 1726 році, будучи раківським воєводою, дав розпорядження розбудувати її до сьогоднішньої структури костелу, підтримуючи цю інвестицію своїми фондами.

 В роках 1726-28 будівництво проводилось під керівництвом єзуїта-архітектора Павла Гіжицького. В подальших роках керував єзуїт-архітектор і маляр стінного живопису Андрій Ахорн.

10 вересня 1738 освятив цю чудову святиню київський єпископ Юзеф Чарнецький, надаючи їй назву Успіння Пресвятої Діви Марії і св. Антонія з Падуї. Цю другу назву можна поєднати з ім'ям сина фундатора.

 Костел був місцем молитов за душі померлих Любомирських, але невідомо, чи вони були поховані в ньому. Була там, натомість, єзуїтська гробниця.


После второго разрушения костел-часовню было восстановлено только в 1716 году. Сделал это Ежи Доминик Любомирский.

Тогда к Полонской святыни снова вернулись отцы иезуиты. В начале главной их задачей дальше была духовная услуга княжеского двора и придворной службы.

Когда, в 1718 году, при существующем костеле-часовни Ежи Доминик основал миссию отцов иезуитов, начали выполнять пастырскую деятельность в отношении всех католиков города и окрестностей, выезжая на народные миссии по Волынской земле.
Благодаря такой миссионерской работе часовня стала маловата, следовательно, князь Ежи Доминик в 1726 году, будучи Краковским воеводой, распорядился построить ее до сегодняшней структуры костела, поддерживая эту инвестицию своими фондами.

В годах 1726-28 строительство проводилось под руководством иезуита-архитектора Павла Гижицкого. В последующих годах руководил иезуит-архитектор и художник стенной живописи Андрей Ахорн.
 
10 сентября 1738 освятил эту замечательную святыню киевский епископ Юзеф Чарнецкий, дал ей название Успения Пресвятой Девы Марии и св. Антония из Падуи. Это второе название можно совместить с именем сына основателя.

Костел был местом молитв за души умерших Любомирских, но неизвестно, были ли они похоронены в нем. Была там, в свою очередь, иезуитская гробница.

                ПРОДОЛЖЕНИЕ  СЛЕДУЕТ


Рецензии