Кульбабкова смакота

     Хіба ще хтось займається такими дурницями? Великі сумніви. А я завжди казна-що здумаю та невідкладно й роблю. Бо у голові витівки одна за одною, тож, якщо зразу не зроблю задумане, інше плигоне у здійснення.
     Полуничне варення або червоний мелений перець – відомі та звичайні смаки. Чом би не користуватися сталим їством та ординарними спеціями? Але ж як заманеться! А ще й інет каже, що можна їсти, та корисливе воно… чом би й ні? 
     Отож, у тому році робила з зав’язку кульбаби каперси, а у цьому, не вдержалася, спеції насушила та варення зварила. Небагато, заради розваги.
     От подивіться: щоб варення з полуниці зварити, треба виростити її з певним доглядом або купити. А ці квіточки самі ростуть. Біжи, збирай собі, та вари. І садок від бур’яну почиститься, і рослинка лікарська уся – для здоров’ячка згодиться, і смак у варення з неї неабиякий, як травневий мед – духмяний та апетитний. Наварила півлітра і відчуваю себе бджілкою – мед же ж зробила! На білий хлібчик з маслом, декілька краплинок сонячного весняного тепла – смакота. І хоч є торішнє варення з фруктів та ягід, кульбабкове іде насамперед.
     І жовтенькі спеції. Після ретельної просушки пелюстків, розім’яла їх та склала у баночку. За ароматом відсилаю цю спецію до рибних страв. І у юшку з риби піде, і перед смаженням рибку посипати не тільки можна, а і потрібно. Кульбаба особливо корисна для печінки і підшлункової. Гаряча смажена риба не завжди добре засвоюється організмом, в разі проблем у вказаних органах. Тож, кульбабка, у вигляді спецій, допоможе переварити належним чином їжу.
     Рецепти варення можна знайти в інеті. Від себе зауважу. З квітки кульбаби ножицями відрізаю верхню частину – жовтеньку, без нижньої – пухової, яка зостається у суцвітті-кошику. Таким чином, аромат варення стає витонченим та по-справжньому медовим. І на спецію так само. Трохи попадатимуть зелені пелюстки кошика, але нічого, ні вигляд, ні якість не псується.



_____
Фото авторское


Рецензии
На это произведение написаны 4 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.