После дождя

  Лятната буря отмина бързо. Сивите облаци се разкъсаха и над цветната леха заиграха слънчеви зайчета.Окъпани от топлият дъжд цветята изправиха пъстри главички и радостно протегнаха уханни венчелистчета към небето.
  Розата! Тази горделива владетелка на цветната леха разтвори кадифеното си венчелистче и отърси от него последните дъждовни капчици. Те се посипаха като ароматни искрици върху зелената трева.
  На крачка от розата няколко ярко жълти нарциса кокетно се оглеждаха в малката локва образувала се между две камъчета. Те не обръщаха внимание на розата бяха заети със собствената си красота.
  Бледолилавата теменужка срамежливо подаде главичка сред зелените листенца наслъждавайки се на лекият бриз идващ от към реката.
  Ирисът разтвори белите си чашки и ароматни акорди се понесоха над лехата. Скрити сред зелената трева няколко щурчета подхванаха тази мелодия и скоро цялата леха се прехласна по песента им.
  Здравеца изтърси зелените си поли погледна пренебрежително кокетният нарцис които още се любуваше на собственото си отръжение.
   Над лехата звжужаха пчели. Цветята се развълнуваха и тънките им стебълца затанцуваха чуден танц поклащани от лекият бриз. Дори горделивата роза изви стеблото си и посипа върху срамежливите теменужки ароматен дъждец.
  Бурята беше отминала цветната леха се радваше на слънцето и песента на пчелите.

***
 
  Летняя гроза прошла быстро. Серые облака растаяли, и по клумбе запрыгали солнечные зайчики. Окропленные теплым дождем цветы расправили свои яркие головки и радостно потянули ароматные лепестки к небу.
  Роза! Эта горделива царица цветов слегка развернула свои венчики и вытряхнула из них последние дождевые капли. Они рассыпались по зеленой траве как искорки и засверкали всеми цветами радуги.
  В шаге от розы ярко-желтые нарциссы глядели в маленькую лужицу, образовавшуюся между двумя камнями. Они не обращали никакого внимания на свою повелительницу, а были заняты созерцанием собственной красоты.
  Бледно-лиловые фиалки застенчиво жмурились среди зеленых листков, наслаждаясь дуновением легкого ветерка, исходящего от реки.
  Ирисы раскрыли белые чашечки, и ароматные нотки поплыли над цветником. Скрытые в зеленой траве кузнечики подхватили мелодию, и вскоре вся клумба запела песню.
  Герань отряхнула зеленые юбочки, и с пренебрежением посмотрела на нарциссы, которые все еще любовались собственным отражением.
Над клумбой загудели пчелы. Цветы заволновались, их тонкие стебли затанцевали чудесный танец, легкий как ветерок. Даже горделивая роза распрямила свой стебель и просыпала на застенчивые фиалки ароматный дождь.
  Гроза ушла далеко за реку, а цветник наслаждался солнцем и пением пчел.


Рецензии