Солнечный цветок

  Под прозореца на стаята ми растяха слънчогледи.Всеки ден се радвах на ярко жълтите им цветове и се чудех как ли са се появили тези прекрасни цветове.
Един топъл летен ден срещнах в градината старият градинар.Поговорихме си и той ми разказа древно предание разказвано в семейството му от незапомнени времена.
  В древноста Богът на Слънцето често слизал на земята.Наблюдавал как живеят обикновените смъртни.
  Един ден докато обикалял Богът стигнал до малко село.Накраят на селото имало мраморна чешма в която пастирите пояха стадата си.Постоял богът и видял да върви по пътя младо момиче с ведро за вода.Момичето било толкова красиво че Богът се влюбил в нея.
  Отишъл Богът при родителите на момичето и я поискал за жена.Направили свадбата и младите заминали за небесният дом на жениха.
Минало време Богът винаги се явявал пред жена си в човешки образ.Започнала тя да го моли да й покаже божественият си образ.Отначало Богът отказвал но когато жената станала настойчива отстъпил.
  Застанал Богът пред жена си в своят Божествен лик.Не понесла жената сияещото му величие и изгоряла в адски мъки.
Отчаял се Богът на Слънцето не можел да понесе мъката и отишъл при Бащата на Боговете.
  Паднал той по очи пред златният трон и започнал да моли своят отец да му върне изгубената му любима.
  Замислил се Богът-Баща и накраят казал.
-Аз не мога да ти върна изгубеното но ще помоля Майката-Природа за помощ.
  Помислила малко Майката-Природа и взела шепа злато.Посипала златото и от него пораснало красиво цвете което приличало на слънце.
-Това е слънчево цвете.-казала тя.-Всеки ден когато изгряваш то ще те посреща и през целият ден цветът му ще е обърнат към теб.Така любовта ви ще бъде вечна като слънцето.
  Преданието много ми хареса и затова реших да я предам на белият лист за да остане за бъдните поколения.

***
  Под окном моей комнаты росли подсолнухи. Каждый день я наслаждалась их ярко-желтым цветом и спрашивала себя: интересно, а как появились эти прекрасные цветы?
  Однажды теплым летним днем я встретила в саду старика-садовника, который рассказал старинное предание, передававшееся в его семье из поколения в поколение с незапамятных времен.
  В древности бог Солнца часто спускался на землю, чтобы посмотреть, как живут простые смертные.
  Как-то раз он добрался до маленькой деревни, на краю которой находился фонтан с мраморным бассейном. Вечерами пастухи здесь поили свои стада, а женщины наполняли кувшины живительной влагой.
  Бог любовался брызгами, сверкавшие в лучах солнца, как вдруг заметил, что по дороге идет молодая девушка с кувшином. Девушка была так мила и прекрасна, что Бог тут же влюбился в нее. И, конечно, он попросил у родителей руку девушки. Те согласились, и после свадьбы молодые отправились в небесный дом жениха.
  Шло время. Бог Солнца вставал рано утром, объезжал свои владения и вечером возвращался домой. И всегда он являлся перед молодой женщиной в облике человека. Ей так хотелось увидеть его божественный образ, она так настойчиво просила показать то, что ей запрещено было видеть, что бог отступил. Солнце явило свой божественный лик. Молодая женщина не смогла вынести его сияния и сгорела от жаркого пламени.
  Отчаялся бог Солнца, не мог он перенести горе и пошел к Отцу богов. Упал он ниц перед золотым троном и стал просить отца вернуть потерянную возлюбленную. Задумался Отец богов и, наконец, сказал:
-Я не могу тебе вернуть утраченное, но попрошу Мать-Природу о помощи.
  Подумала немного Мать-Природа, взяла горсть золота и бросила на землю. Зерном рассыпалось золото, и из него вырос красивый цветок, похожий на солнце.
-Это солнечный цветок, - сказала она. - Каждое утро он будет приветствовать тебя и смотреть весь день только на тебя. Ваша любовь никогда не погаснет и будет сиять как солнце.

  Предание мне очень понравилось, и я решила его сохранить для будущих поколений и перенесла на чистый лист бумаги.


Рецензии