Ручей и болото

           Із узлісся вибігав струмок. Він протікав між пагорбами і оминав невеликий гай. На його берегах росли верби і черемшина, а унизу – осока.
           Весною на березі струмка густо росли калюжниці із круглими гладкими листками, і рясно цвіли жовтими квітками. Квіти поступово скидали пелюстки, залишаючи зелений фігурний плід з листками. Згодом листя і плід зникали до наступної весни. У спекотні літні місяці течія струмка майже зовсім зупинялась. Залишалися тільки окремі калюжі, в яких снували водомірки і віддзеркалювалось небо із хмарами, і гілки дерев, що росли на березі.
           Посеред лісу у глибині глинистої чаші із берегів розташувалось болітце із осокою. Навесні у ньому теж густо цвіли калюжниці і воно світилося наче жовте кругле сонце у гущавині лісу. У болітце впадали яри із лісу – від його хвойної і змішаної частини – і  вибігав струмок, що спочатку ховався у гущавині лісу, а потім вибігав на узлісся. На цьому шляху у нього впадали яри обабіч лісових доріг і живили його. Посеред літа болото також майже пересихало, але високі крони сосен і ялин оберігали від сонця. На берегах росли гуртами берези і липи, дуби й осики, а також кущі черемшини і ліщина. Влітку сонце тільки в полудень яскраво освітлювало по черзі один, або інший край. Дерева і кущі захищали струмок, що витікав із болота, майже зовсім закривши його від сонця.
           Швидкий струмок часто починається із болота. Потрібен захист і наповнення водою від дощів із ярів, щоб бути повноводним. Болото у гущавині лісу живиться водою із ярів від хвойної та змішаної частини лісу. Тобто захист потрібний також і болоту. Щоб бути і стати витоком ручаю, або річки.
           Під час спеки течія може зупинитись, та все одно він залишається струмком, хоч вода у ньому залишається тільки у окремих калюжах. Але при першому дощу, який живить ліс, він знову наповнюється водою і починає веселу мелодію течії. А болото після дощу наповнюється водою і на його частині без рослинності починає віддзеркалюватися небо.
          Небо може віддзеркалюватися і в болоті. Особливо у тому, з якого починається ручай і ріка.

1.07.2018.
Світлина автора.


Рецензии