The Therapy

When I was about 6-7 years old, my father began teaching me how to develop film at home, step-by-step, wrap the film in a spiral in complete darkness, then put it in the barrel, after drying it, then print photos in the red light.

At first, we had an old, small photographic enlarger, "Leningrad."

My father bought a new one called "Leningrad," but more powerful and extensive. We had a large commode in the basement with deep drawers. On top and left was a magnifier on the right, three trays. In one, it has a photographic developer. On the other, a fixator, and the third, plain water.

Since I wasn't tall enough, my father adopted a bottle box for me to stand on, and with a "smart" look, I used iron tweezers to drag the photo paper from the developer to the fixator, then to the water.

Depending on the film, how many seconds to hold the paper under the photo enlarger lens. As soon as the photo appeared on the paper, the main thing was not to overexpose it and not pull it out earlier.

Then we use a print dryer for photography.

My first camera was "Smena 8", and after the suggestion of a cousin, we took it apart to see how it worked.

The next camera was "Kyiv," and my father had "Zenit." Since there were only 36 frames in the film, the process took a long time, and I was young. I almost did not take photos, except on holidays.

Father also taught me how to reshoot small photos so that later it would be possible to make portraits.

For macro photography, accessories look like an "accordion," connected to the camera body, and then the lens itself as a continuation of the "accordion."

I also learned how to retouch portraits by hand.

I remember when I was a schoolboy, I brought home "cards" with naked girls while my parents were at work, and before they came home, I took pictures of the entire pack of cards, developed the film, dried it, printed and dry the photos and put everything back in place, so no one knows I was on the lab.

Today, photography, video clips, and photo/graphic design it's all part of my life.

With the advance of digital cameras, mobile phones with a camera, and the program "Photoshop," there are no limits to creativity.

I want to share this with you because we all have a hobby, and probably any favorite things we do, affect us. For me, today is photography.

Photos of flowers, insects, and everything I can see when I go out into the street in nature. It works like a therapy, and I have tested the results.

Another interesting detail is this, the bigger and more complex problem, the more beautiful and unusual the photo turns out (or maybe it seems so to me).

You won't believe me if I tell you why I liked Pushkin. Not from school, as you might think, but from Mom. Despite her old age and all the problems that followed, mom still had stage 4 breast cancer. Yet, despite the chemotherapy and all its torments, my mother recited Pushkin's poems by heart.

In the end, she always said:

 - It's hard for me. I'm already tired, but I still want to live.

Take care of yourself, look after your health, and don't be lazy!

That's how parents leave us PRICELESS gifts that we can always use!

Thanks to Mom and Dad, in your bright memory, I bow to you!

Igor M Isakov

–––––––––––––––––––

Терапия

В детстве, когда мне было лет 6-7, отец начал учить меня работать с фотографией, заматывать пленку на спираль в полной темноте, затем в бочонок и проявлять. Печатать фотографии, при красном свете.

Сначала у нас был старенький и маленький увеличитель, “Ленинград”.
Затем, отец купил новее, тоже назывался “Ленинград”, но уже более мощнее и крупнее в размерах. В подвале стоял большой комод, на нем, с лева стоял увеличитель с права два судна, в одном проявитель, а в другом закрепитель.

Так как я ростом не дотягивал, отец приспособил коробку из под бутылок, на которую я становился и с умным видом, железным пинцетом перетаскивал бумагу с проявителя в закрепитель. Точно не помню, по моему была еще посуда с водой…

Одновременно учился, что и как. В зависимости от пленки, сколько секунд держать бумагу под увеличительным стеклом, как только фото начинало проявляться, главное было не передержать, но и раньше не вытаскивать тоже…

Затем, на глянцевателе высушивали фотографии…

Мой первый фотоаппарат был “Смена 8”, по предложению двоюродного брата, посмотреть как он устроен, мы его разобрали… :)

Следующий фотоаппарат был “Киев”, у отца был “Зенит”. Так как было всего 36 кадров в пленке, а процесс занимал много времени, и была молодость, фотографий почти не делал, разве что по праздникам…

Так же, отец научил делать пересъемку маленьких фотографий, чтобы потом, можно было сделать портрет. Для макросъемки, была такая “гармошка”, закручивалась в корпус фотоаппарата, а затем сам объектив как продолжение гармошки… 

Научился ретушировать в ручную, уже готовые портреты.

Помню, будучи в школьником, в тихую принес домой “карты” с голыми девчатами, и пока родители пришли с работы, я успел: перефоткать всю колоду карт, проявить пленку, высушить, напечатать, высушить фотографии, и все убрать по местам…

На сегодняшний день, фотография, видео ролики, дизайн фото/графический, это все, часть моей жизни.

С появлением дигитальных фотоаппаратов, мобильных телефонов с фотоаппаратом, программа “Фотошоп”, вообще нет предела творчеству.

Хочу поделиться с одной из особенностей этого увлечения, безусловно, наверно любое любимое дело, имеет такой эффект, но для меня на сегодня, это фотография…

Фотографии цветочков, насекомых и всего что вижу, выйдя на улицу, на природу, действуют как терапия и результаты ее я проверил на себе…

Еще одна интересная деталь, чем больше и сложнее проблема, тем красивей и необычней получается фотография (а может, это мне так кажется).

Вы не поверите, если я вам скажу, почему мне стал нравится Пушкин. Не со школы, как вы могли бы подумать, а от Мамы, не смотря на старость и со всеми вытекающими с этим проблемами, у мамы еще был рак груди 4 стадии.
Не смотря на химию и всеми связанными с этим муками, мама наизусть рассказывала стихи Пушкина.

В конце всегда говорила:

- Мне тяжело, я уже устала, но все равно хочу жить...

Берегите себя, люди, смотрите за своим здоровьем, не ленитесь!

Вот так наши Родители оставляют нам БЕСЦЕННЫЕ подарки, которыми мы можем пользоваться всегда!

Благодарю вас Мои Родные, Мама и Папа,светлая вам память и мой низкий поклон!

Всем Желаю Много Любви, Крепкого Здоровья, Счастья и Пребывания в Потоке!

Пусть с вами прибывают Силы, что творят Чудеса!

Аминь!


Рецензии