Нурар

                «…НУРАР»
                (Ихтилат)

       101а-риъди гъюраза. Вариси! Хушетдиз «мугъарайиз» йиз гъягъюрайир – Саратовдиан!

       – Гьамкьан хъайи хъайиси дибрик1ишра шулдайин? Шлин, гьаз ву, уву наънан наана, фици, фтиъди гъяраш, т1ивт1ив жакьв!
       – Хъа сарун фици ккебгъруву ихтлат, учву узуз гьаци пуз? Вуш, гьавай: йигъарикан сад йигъан, гвач1ин хьайиз гъудужвну, машар-ушвар дижик1ну, ч1атна-матна кудуч1вну, т1ягьрат-мягьрат дап1ну, Хючна базариз удуч1вурин улихь гъунши гьахъну, гьадму касдиинди йигъ ягъурлу шлуб аьгъю дубхьну, к1ару машаригъ гъяйи лизи мужрира ккадап1уб дарап1ди… – гьамци дарин? Мици вуш, машарик машар гъузурин, шаларигъ шарар шулин?! Гъитай ичв тягьнийир! Узу узуз, т1ивт1ив жакьвли, баладарзуз т1уб жакьвушра, уркилсирушра варидаригъ, фицира гъяза аьхи, ккунибси дибрик1ри, Хьт1арин Вягьядриз ккунибси бик1узахъа!
       – Хъа ваъ, Жвюкъярин гьадму шлиз ккуниси! Хъа фици бик1ур, дерккнайи къайдайиз дилигну, сац1ибсикьана халкь гъавриъ ахъруси, аьхирина-аьхир ихь классик Шагьмардановдисикьана ккундарин! Дугъан «Жихрин гьаригъ» уву гъюч1вур вуйва, «Гъатхумухрин» муг гъяш лигуз?
       – Гъуздихьа вуш гьаммишан классикар кьуттли ап1ури! Гьамус узуз «Жихригъ» «…Арфанира» гъя йипай!
       – Гъя, гъя!
       – «Чюнгюрра» гъя, дарин?
       – Гъя!
       – Вуш тмура гъяхьиди?
       – Гъя!
       – Вуш…
       – Гъя! Гъя! Гъя!..
       …
       – Жан дустар, гьялак махьанай, хъярццарси хьуз! Гьадму учву рази дарудар ухьуз, му ражари дарш, хъариндиъ герек хьидихьуз. Сабур! Сабур! Рази дарури, минди манат дипай, дибрик1уз!

       Гьеле Редукторныйдин кольцойихъна гъяйиз ккабхьру уларикк!
Гъилигунза 11-пи мертебайизди! Хъугъуз шулдар! Шлу гьял дар! Гъабхьиб дар му дерйириъ!
       Вари эйван вуйибси дибисна плакатди!
Даршул?! Уларихъ хъугъуз шулдар пиган, гьамцибган к1ури гъахьну гьа! Рябкъюразуз дибик1ну «Табасарандин нурар»!
       Му заманайин ранг илдрибшу дараматариин, гьамус илибшна!
Муч1ушнаъ айи зданйир уччвуйи рякъюз, аскканзина аквар деетури дап1на. Йигъну думу акварин кьувват гьубк1ри шулдар.
       Хъа ихь «…нурари» му ягъли идарйириин заълансина, йигъандин акв ккап1ну чан нур улубзна! Ву эй!
       «А вуйи гьа!» мак1анай! Вуъ! Вуу!
       Улариз гьаци рябкъюру!
       Дина багахь шлурихъ к1вазра мани ап1уру, дамахра кубч1вру, 101-диъ айир варжна сабпи аьршариъ айиси шулу! Шулу!

       Хъа, ягъадашдин кас, дина ягъал гъахьунза умбрарианзина, лифтру забастовка гъебккнамиди, ва сифте алахъу Мехтийиз «кьувват ибшри, гьярфарин «панзар» ап1урайир!», гъапунза!
       Фу гъапнуш аьгъяйчвуз, ихь секретари, дустар: «гьярфар гъяц1ну, ккац1ну, кац1ну, алац1ну, лягьяйиан бядхярси «аьхъиз» махъаанай, Аьзизуфар!» гъапну.
Дугъан «Аьзизуфар» к1уру гаф «Шахмарданофар» к1урайиб вуйи, хъа «Народный…» тувнайиган, гьап1дива-хъа? Жвуваннур биябур фици ап1уру, гъунна жви имиди!

       Ибахъна к1ураза ичв, дугъу дици гъапундайи, гьеле чаз учв фици гьигъруш бик1урайиб вуйиз.

       Ва, ц1иб шафра дазабгнуси Мехтийи, илзигубра кадиси, багахь хьайи Наргиздизна Зубайдатдиз кзибгруси, сарун минди учву Гюльаьгьмаддин улихь ответственныйдиси гъапизуз: «Гьаму ич эйвандик дибик1найи плакат гьаци, гьаваи бадали дибик1ну кебхнайиб дар, госпадин Аьзизоф! Гьаму увустариз ихь ч1алниинди фици бик1уруш, узу «панзар» дарап1руси, улупурайи чешне ву думу!»
       Маа! Ип1ин жугьудрин бай жугьуд увуз!
       Хъа яв фу хъаяв йипа жарадарихъ, шли фу ап1ураш, шли фу к1ураш!
       Шли «панзар» ап1уру, шли «бик1уру», хъа фуж бядяхси ибиргъури шулу!
       «Хъа я Гюлаьмад, яв мугъаз ч1алкьан гьаз к1урадарва? Му касиб, нур рабгъурайи шубаринкьан язухъ ап1ин! Мурар гьамус швушвар дар гьа мурччваъ уржуз!
       Я дурар марцар дар, цализ гъапиб, шлиз к1урайиб вуш, аьгъю дарап1уз! Мугъу мицдар «мукьмар» Гьяжимурадлин улихь гьаз йивдайи, мукьан учв к1убнир вуйиш! Гьагу ув’анра саб фук1а мугъан аьдрисназдира адабхъ!»
       Адабхърар, ягъадаш, ихь секратарин терефназди!
       Ургур чвуччвун гъалайин цалариъ айи гъванаринсиб дигиш ап1уз даршлу редакторин маш, т1урфнин штар гъахурайи Рубасдинубдиз илт1ибк1рар! Гьап1руш ап1ин! Хъа гьатци, т1урфан ккудубк1у, дифран к1ару кьюкьяригъян гъязабгу ригъдинси гъабши. Нур алабхъу!

       «Нур алабхъу» гафариъ айикьан мяънйирин учву гъавриъ ахънийинна! Гьей, гьей!

       Гьаму ягълишваз удуч1вну, эйвандик кайи плакат багьна дап1ну, гьамрарин арайиъ айи чвевалин ва чивалин гьюрмат дябкъну, гьамрар чиб-чпигъ гъяуз ккун гъабхьунзуз, наънан – йиччварна-ччимар! Рукьарна-илднар! Ригъарна-дифар!
Гъит «Табасарандин нурарикк» ригъ алди ибшри вари гьадму идарйириъ лихурайи миллетариин!


Рецензии