Кхалсаг къонахчо юхе хилеза мустафа ганижев

....      КХАЛСАГ КЪОНАХЧО ЮХЕ ХИЛЕЗА   Мустафа Ганижев

       Х1ара кхалсага уллув хала доаг1а къонах хила кхоач-ашду ма1асаг. Цу моча дизза ший декхар т1ерадоаккха саг мапр хилар ловш хила деза кхалсага.
       Цу моча ма1асагах тешаш хъала еза сесаг хила, цунца 1еш хилча кхера ца езаш, сатийна яхар хилара. Да-нана е дика вежари боацача хана, мараца йиса езандаь, хул боаг- 1аш цу тайпара кхетам хьара кхалсага.
       Цхьана кхалсаго яьзду, къонах хьовеш: Эзарза сайга аьлча мо хетало сона, атта дола наьна хаттар, хоадамбайт-аш уйлангахь, теша езара, цу моча хаттара:
        - Хьона кхераме йий?
        - Яц, сона, -  ала хургда х1ара кхалсага, ший мараца хилара. Из да тешаме къонах уллув хилар. Кхалсага хург-да дала хаьдда жоп. Из къонах яха кхетамче (понятие) ху-лаш уллув, сатийна яха.
       Тахка деча сага гучадала хул, массабола кхалнах ца хулилга тешаме, миччахьа ара лела, къаьсттап ца йовзача метте, из кхалсаг ара лела 1ама яле а. Хала йишъяц цуна атта, ший ц1аг1а йолаш мо. Нах беха, тувлабалар долаш нийсабала тарлуш.
       Цудухьа г1алг1аш шоай кхалсаг цхьаь араялийтац, из дика кхетам ба ала доаг1а. Цкъа мара мича нийссалу дага-доацар. Ший йо1 е нус цхьаь араялара раьза хилац, мегаг-вола г1алг1а.
       Цудухьа эш кхалсага уллув тешаме маар, цо мо лорае ховргдац кхалсаг цхьана сага. Укха тайпара хабар хьедеш дукъех (теме) яьзду Интернете Анна Сапай, яхача кхалса-го. Эрссе йолашехь, из а нийссаянний кхалсага уйлах бола кхетам д1абовзийта. Х1аьта г1алг1ай кхалсаг мишта хала-езарр кха, саг вахар наькъа т1а фиала.
       Кхалнах хиджаб т1аювхар, ший дег1 д1ахьулдаь, ч1о- аг1а дика да, кхера ца езара е ца везачо дош алара. Бусал-ба дино могадаьча тайпара юхье, кулгаше дайча тоаргдар кха кхалсага.
     Дала данначо хьурмат де доаг1а, Аллах1а хоастамбеш!
Г1алг1ай эздела кхоачамбеш х1ама да кхалсага уллув ший ма1саг хилар. Цох хов Дала д1адехар долга сагагар цхьаь ца хила, дезал боацаш.
      Кхалсаг яхар тайна хилар, ц1ана, имане дезал гонахь- нахьа лелар долаш, д1а-х1а бахача ц1абахкар хьежаш, ца-рга бала бале, из д1абаккха караг1доалаш. Цуна уллув из къона е къаьна мар волаш. Из да сага – саг хилар т1ерада-лар.
                22. 06. 2017 ш.


Рецензии